Haberler

Tse ile Ttk Arasında İşbirliği Protokolü İmzalandı

Türk Standardları Enstitüsü(TSE) ile Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) arasında eğitim, belgelendirme, gözetim, muayene, danışmanlık, kalibrasyon, deney ve test hizmetlerine ilişkin işbirliği protokolü imzalandı.

Türk Standardları Enstitüsü(TSE) ile Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) arasında eğitim, belgelendirme, gözetim, muayene, danışmanlık, kalibrasyon, deney ve test hizmetlerine ilişkin işbirliği protokolü imzalandı.

TSE ve TTK'nın yurt içinde ve yurt dışında işbirliği halinde yapacakları eğitim, belgelendirme, gözetim, muayene, danışmanlık, kalibrasyon, deney ve test hizmetleri ile ilgili konularda birlikte mutabakat sağlayarak yapacakları iş birliği ve birbirine verecekleri eğitimlere ilişkin işbirliği protokolü imzalandı. TSE'de gerçekleşen imza törenine TSE Başkanvekili Doç. Dr. Mehmet Fahrettin Önder ile TTK Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Burhan İnan katıldı. Burada yaptığı konuşmada Önder, önemli bir işbirliği protokolü için bir araya gelindiğini belirterek, "TSE hem standardizasyon kurumu hem de aynı zamanda bu standardizasyona uygun belgelendirme kuruluşu. Biz gerek sosyal sorumluluk olması açısından, gerekse kamu hizmetlerinin bir gereği olarak birinci planımız gerek TTK'nın, gerekse TSE'nin kamu hizmetini ön plana çıkartarak tüketicilere yönelik hizmetlerimizde insan sağlığının güvenliğini ve çevre sağlığını korumayı hedefliyoruz. Bu anlamda biz gerek ulusal, gerekse uluslararası standartlar belirliyoruz. Standartlar belirlendikten sonra önemli olan belirlenmiş olan bu standartlara uygun hizmetin verilmiş olması" diye konuştu.

TTK'nın 1970'li yıllardan beri kendi hizmet alanında en güvenli, en sağlıklı hizmeti vermeye çalıştığını ifade eden Önder, "Ancak uluslararası standartları anlamında, TSE standartları anlamında bunun belgelendirmesi gerekmektedir. Biz bu protokolle bundan sonra TTK'nın da kendi alanındaki uzmanlığını, bizim de kendi alanımızdaki uzmanlığımızı birleştirerek protokolle insanlığımıza, işçi sağlığı güvenliği açısından da önem arz eden Muhtemel Patlayıcı Ortamda Kullanılan Teçhizat ve Koruyucu Sistemler ile İlgili Yönetmelik, ATEX Yönetmeliği çerçevesinde en iyisini sunmaya çalışıyoruz ve çalışacağız. Yurt dışına zamanında giden milyonlarca dolar bu vesileyle gitmeyecektir. Türkiye'de kalacaktır. Paraların yurt dışına gitmesini önlemek, girişimcimizin önünü açmak bizim boynumuzun borcu olarak görüyoruz biz TSE olarak" dedi.

TTK Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İnan ise şunları kaydetti:

"Yeraltında çalışan, özellikle kömür madenlerinde çalışan bütün cihazların alev sızdırmaz olması gerekiyor. Biz TTK olarak 1973 yılından itibaren bu belgeleri kendi bünyemizde kurduğumuz laboratuvar ve uzman arkadaşlarımızla verdik. 270 civarında da belge verdik. 270 civarında imar izni verdik. Sertifikalandırma yaptık ve bu cihazlar halen bizim ocaklarımızda çalışıyor. Fakat AB ile uyum süreci çerçevesinde 2006 yılında Avrupa'da kullanan ATEX belgeleri istendi bu cihazlardan. Bizim meselemiz olmaktan Türkiye'nin meselesi olmaya başladı. Halen bizim kendi imalatımız, kendi sertifikalandırdığımız cihazlarımız ocaklarda görev yapıyor ama özellikle Çalışma Bakanlığı İş Teftiş Kurul Başkanlığı bizi de bu konuda sıkıştırmaya başladı. ATEX belgeli cihazların mutlaka yer altında çalıştırılması konusunda. Bizde bir taraftan akredite olmak için epey bir gayret sarf ettik. Gerek eleman noktasında, gerek laboratuvarın takviyesi noktasında. Biz akredite olmayı beklerken TSE'den sevindirici bir haber geldi. TSE akredite oldu ve belgelendirme imar izni verme hakkına sahip oldu. Bu saatten itibaren biz TSE ile iki kardeş kuruluş olarak laboratuvarımız ve bilgi birikimimiz onların hizmetinde olmak suretiyle, onlardan da bizim öğreneceğimiz çok şeyler var. Belgelendirmeyi de yine TSE'nin yapacağını biliyoruz bu noktadan itibaren. Ülke için çok hayırlı bir gelişme olduğunu düşünüyorum ben."

Konuşmaların ardından imza törenine geçildi. İmzalanan işbirliği protokolü sayesinde TTK'nın ihtiyaç duyduğu Muhtemel Patlayıcı Ortamda Kullanılan Teçhizat ve Koruyucu Sistemler ile İlgili Yönetmelik (94/9/AT) (ATEX) CE işareti uygunluk değerlendirme işlemleri hizmetlerini TSE'den alması durumunda ve TSE tarafından gerçekleştirilecek belgelendirme hizmetinde yüzde 20 indirim uygulanacak. TSE, TTK'nın ihtiyaç duyduğu tüm muayene ve gözetim hizmetleri karşılığında muayene ve gözetim ücret tarifesindeki ücret ve indirim kalemlerini uygulayacak.

TTK, kendi laboratuvarları için "Deney Hizmeti Alınabilecek Laboratuvar Onayı" hizmetini TSE'den alması durumunda ve TSE tarafından gerçekleştirilecek belgelendirme hizmetinde yüzde 20 indirim uygulanacak. Ayrıca TTK ihtiyaç duyduğu kalibrasyon hizmetlerini alması durumunda ise TSE verdiği bu hizmetlerde yüzde 40 indirim uygulayacak. TSE'nin ihtiyaç duyduğu laboratuvar ve muayene ihtiyaçları için TTK, hizmet bedeli ve test ücretleri tarifesinden yüzde 20 indirim uygulayacak.

Öte yandan TSE, ATEX Yönetmeliği'nde "Onaylanmış Kuruluş" olmak için 2013 yılı Nisan ayında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na başvurusunu gerçekleştirdi. 2013 yılı Temmuz ayında akreditasyonunu tamamlayarak, 10 Haziran 2014 tarihinde Avrupa Birliği tarafından Onaylanmış Kuruluş olarak atandı. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Avrupa Birliği Burhan İnan Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title