Haberler

Trump'tan Savunma ve Silahlanma Harcamalarına 84 Milyar Dolarlık Artış

Güncelleme:

ABD Başkanı Donald Trump, savunma ve silahlanma harcamaları için yaklaşık 84 milyar dolarlık artış yapacak.

ABD Başkanı Donald Trump, başkan olduktan sonra ilk kez Kongre'nin önüne çıkarak başkanlık döneminin ilk icraatlerine ilişkin bu sabaha karşı bir konuşma yaparken, en önemli icraatının, askeri harcamalarda artış planı olduğu ortaya çıktı.

SAVAŞ DÖNEMLERİNDEN BİLE FAZLA ARTIŞ YAPILDI

Beyaz Saray, Pentagon'a (ABD Savunma Bakanlığı) 54 milyar dolarlık bir ek bütçeden söz ederken, Başkan Trump, bu miktarın 30 milyar dolar daha artırılabileceğini söyledi. Kaynak ise, ABD'nin iç ve dış yardım programlarında yapılacak önemli derecede kesintiler ve ekonomik büyümeden gelecek. Beyaz Saray tarafından dün yapılan açıklamada, Pentagon bütçesinin 54 milyar dolarlık ek bütçeyle yüzde 10 oranında artırılmasının planlandığını belirtildi. ABD basını, Trump'ın Savunma Bakanlığı bütçesinde öngördüğü artış oranının, Irak ve Afganistan savaşlarının en çalkantılı dönemlerinde yapılan artışların ardından en yüksek seviye olduğunu yazdı. ABD, 2007 yılında Irak ve Afganistan savaşları sürerken, Pentagon bütçesinde yüzde 12, 2008'deyse yüzde 10'luk bir artışa gitmişti. Bu dönemde, ABD eski Başkanı George W. Bush, Irak'ta direniş nedeniyle yaşanan askeri güçlüklerin ardından Kongre'den ülkeye 20 bin ABD askeri daha gönderilmesini talep etmişti.

SAVUNMANIN HARCAMALARI 603 MİLYAR DOLARA ÇIKACAK

Trump'ın Kongre'den savunma harcamalarının 20 milyar dolar artırılmasını da talep edeceği ifade edilirken, bu artışla artışla savunma harcamalarının 603 milyar dolar seviyesine çıkacağı belirtildi. ABD'nin iç ve dış yardım programlarından 54 milyar dolarlık bir kesinti talep etmesi beklenen Trump'ın Sözcüsü Sean Spicer, Başkan'ın ülkenin için olumlu bir vizyon ortaya koyacağını belirtti. Ancak Trump, Fox TV'deki röportajında "Orduya çok para harcayacağız. Bu aslında bundan 30 milyar dolar daha fazla olabilir. Ordumuzu ciddi anlamda geliştireceğiz" diyerek, aslında ek savunma harcamalarının 84 milyar dolara çıkabileceğinin de sinyalini verdi. Trump, yardım kesintilerinden söz etmezken, savunma harcamaları artışı için önerilecek paranın "hızlanan ekonomiden" geleceğini söyledi.

SİLAH TİCARETİ ARTTI

Bununla birlikte Trump'ın, ordu dışındaki harcamalara büyük kesinti getiren taleplerine Demokrat Parti üyelerinin karşı çıkacağı ifade ediliyor. 100 üyeli Senato'da bütçenin kabulü için 60 oy gerektiği belirtilirken, Demokratların tamamının oy vermemesi durumunda, bütçenin kabul edilmesinin mümkün olmadığını ifade ediliyor. Trump yönetimi halen NATO ülkelerine, savunma harcamalarını artırması konusunda baskısı yapıyor. ABD, NATO ülkelerinin büyük kısmının savunma harcamaları ve gayri safi milli hasılaya oranı üzerinden düşük katkı yaptığını savunuyor. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün raporuna göre, 2012-2016 arasında silah ticareti, bir önceki 5 yıllık döneme göre 8.4 oranında arttı.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Donald Trump Beyaz Saray Afganistan Irak Dünya Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title