Haberler

Troyoff Road Ekibinin Zirvede Kar Keyfi

Güncelleme:

"İslam Şairleri" söyleşilerinde Müslüman Türk şair Yunus Emre'yi anlattılar. İkili, Yunus Emre'nin sanıldığı gibi "hümanist" bir şair olmadığını söyledi.

İsmail Kılıçarslan ve Mehmet Çelik, 15 Ocak Perşembe günü gerçekleşen İslam Şairleri söyleşi dizilerine "Türkçenin süt dişi" olarak anılan Müslüman Türk şair Yunus Emre'yi konu ettiler.

İsmail Kılıçarslan'ın, dinleyicilere Yunus Emre'yi anlatırken "Süleyman Çobanoğlu Yunus Emre için, 'Türkçeye kelime-i şehadet getirten adam' der. Cumhuriyet döneminde ise mektep, medrese görmemiş; hümanist bir şair tipi olarak sunulur." demesi üzerine, Mehmet Çelik Yunus Emre'yi anlatırken önce kim olmadığını anlatmak gerektiğini söyleyerek şunları söyledi.


Mehmet Çelik: Yunus Emre hümanist değil

"Yunus Emre'nin yaşadığı dönem hümanizmin ortada olmadığı bir dönemdir. Hümanizmin var olmadığı bir ortamda ise hümanizmden bahsedilemez. İnsan sevmek için de hümanist olmaya gerek yok ayrıca. Hümanizm "Tanrıya karşı" insanı savunmaktır. Yunus Emre'nin ise böyle bir derdi yoktur. Burada öncelikle Yunus Emre kimdir demekten evvel, kim değildir ona bakmak gerekiyor. Yunus Emre hümanist değildir. Marksistlerin sandığı gibi okuma yazma bilmeyen; dağda, kırda, bayırda kendi kendine gezen bir ozan hiç değildir. İnsan sevgisiyle gezip duran biri de değil. "Yaradılanı severim yaradandan ötürü" diyen bir gönül ehlidir."

İsmail Kılıçarslan ve Mehmet Çelik, 12 Şubat Perşembe saat 19.00'da Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleşecek söyleşilerinde Bursa'nın üç güzeli; Süleyman Çelebi, Eşrefoğlu Rumi ve Niyazi Mısri'yi anlatacaklar.


Kaynak: Bültenler / Güncel

İsmail Kılıçarslan Mehmet Çelik Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title