Haberler

"Trakya Romanlarıyla Buluşma" Programı

Başbakan Yardımcısı Bozdağ ile Bakanlar Şahin ve Müezzinoğlu'nun katıldığı program renkli görüntülere sahne oldu Romanlar, Hüsnü Şenlendirici ve Balık Ayhan'ın müzikleri eşliğinde dans etti

Edirne'de düzenlenen "Trakya Romanlarıyla Buluşma" programı renkli görüntülere sahne oldu. Romanlar, Hüsnü Şenlendirici ve Balık Ayhan'ın müzikleri eşliğinde dans etti.

Makedonya Devlet Bakanı ve Balkan Roman Birliği Başkanı Necdet Mustafa, Mimar Sinan Spor Salonunda düzenlenen etkinlikte, Türkiye'nin Romanlara sağladığı bütün iyileştirmeleri saygıyla selamladığını ve bütün Balkan ülkelerinde bu güzelliklerin yaşanması gerektiğini düşündüğünü söyledi.

Türkiye'deki Roman kardeşleriyle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyduğunu, kendisinin de bir Roman olduğunu belirten Mustafa, Makedonya hükümetinde Romanların sorunlarının çözülmesinden ve bu sorunlarla ilgili politikalar geliştirilmesinden sorumlu devlet bakanlığı görevini yürüttüğünü ifade etti.

Türk hükümetinin ve Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Derneği'nin destekleriyle Balkan Romanları Birliğini kurduklarını aktaran Mustafa, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin Romanlara sağladığı bütün iyileştirmeleri saygıyla selamlıyorum ve bütün Balkan ülkelerinde bu güzelliklerin yaşanması gerektiğini düşünüyorum. Bu güzel şehirde Balkan Romanları Birliği olarak bütün Balkanlarda da uygulanacak, Romanların haklarını iyileştirecek projeler geliştirip bunların uygulanmasına  öncülük etmek istiyoruz."

Mustafa, Romanların birçok problemi olduğunu, Edirne'de düzenlenen programın bu sorunların çözümü yönünde adım adım ilerleme kaydedildiğini gösterdiğini vurguladı.

"Romanlar bizim kardeşlerimiz"

Edirne Valisi Hasan Duruer de Romanların yaşadıkları sorunları çok iyi bildiklerini belirtti.

Romanların problemlerinin çözülmesi konusunda devlet olarak ellerinden gelen bütün gayreti gösterdiklerini ifade eden Duruer, "Valiler olarak belki de mesaimizin en büyük kısmını Roman kardeşlerimizin problemlerinin çözümü konusunda sarf ediyoruz. Roman kardeşlerimiz de bu topraklarda yaşayan diğer kardeşlerimiz gibi bizim kardeşlerimizdir. Onların kültürünün korunması konusunda da elimizden gelen bütün gayreti gösteriyoruz" diye konuştu.

Edirne Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Erdem Güyümgüler de Romanların çıkarılan yasalar ve yapılan düzenlemelerden önce yaşam içerisinde yasal haklardan yeteri kadar yararlanamadıklarını belirtti.

Romanların kimliklerini, utanarak sıkılarak söylediklerini aktaran Güyümgüler, "Bunun sebebi geçmiş yıllarda Romanlara yönelik ayrımcı düzenlemelerin başında gelen  ve 14 Haziran 1934 tarihinde yürürlüğe giren 2510 sayılı İskan Kanunu'dur.  Bu kanunun 4. maddesi yıllarca Romanlara yönelik kuşkunun, nefretin, düşmanlığın açık bir göstergesi olarak nam salmıştır" ifadesini kullandı.

Trakya Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Fahrettin Savcı Türkiye'de herkesin kardeş olduğunu, kendilerini yıllarca "casus" olarak gösteren yasayı kınadıklarını ifade etti.

Şenlendirici'den konservatuvar ve müzik okulu talebi

Programda, ünlü klarnetçi Hüsnü Şenlendirici de sahne aldı.

Sevilen şarkıları seslendiren Şenlendirici, Romanların haklarının iyileştirilmesinin önemli olduğunu belirtti.

Hükümetin, özellikle son dönemde Romanlar için hayata geçirdiği politikaları sonuna kadar desteklediğini ve bundan sonra da elinden geldiğince destekleyeceğini dile getiren Şenlendirici, "Özellikle müzikle uğraşan arkadaşların altyapıları daha düzgün bir şekilde yetişebilmeleri için Romanların yoğun olduğu şehirlere konservatuvar ve müzik okulları istiyorum. Ben de bu konuyla ilgili elimden geleni yapacağım ve ilk gönüllü öğretmenleri de ben olacağım inşallah" diye konuştu.

Programda sahne alan Balık Ayhan da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için yazdığını söylediği "Sen adamın kralısın, kasım Kasımpaşalısın" adlı şarkıyı seslendirdi.

Salonu dolduran Romanlar da Şenlendirici ve Balık Ayhan'a danslarıyla eşlik etti. - Edirne

Kaynak: AA / Güncel

Hüsnü Şenlendirici Balık Ayhan Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title