Haberler

Trakya'nın Mutfak Kültürü Gelecek Nesillere Aktarılacak

Kırklareli Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesinin yürüttüğü proje çerçevesinde, Trakya mutfağı gelecek nesillere aktarılacak.

Kırklareli Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesinin yürüttüğü proje çerçevesinde, Trakya mutfağı gelecek nesillere aktarılacak.

"Trakya Bölgesi'ndeki Yiyecek ve İçecek Kalitesinin Arttırılması Projesi" kapsamında hazırlanan kitapta, tarhana çorbasından köfteye, kuru fasulyeden tavşan dolmasına kadar yöreye ait 231 çeşit yemeğin yapılışı detaylı şekilde anlatılıyor.

Kitabın yazarı Kırklareli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ali Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trakya'nın çok zengin bir yemek kültürüne sahip olduğunu söyledi.

Trakya hakkında genel bilgilere yer verilen kitabı hazırlamaktaki amaçlarının mutfak kültürünü gelecek nesillere aktarmak olduğunu belirten Çakır, şöyle konuştu:

"Proje çerçevesinde, Trakya Bölgesi'nde yer alan Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinin yemek kültürleri ve yemekleri incelendi ve kitapta bu yemeklerin yapılış şekilleri ayrıntılı şekilde anlatıldı. Ayrıca yemekler hazırlanırken kullanılan genel mutfak araç, gereçleri kitapta fotoğraflarla yer aldı. Kitapta, Trakya mutfağı gıda haritasına da yer verildi. Haritada, illerin ve ilçelerin öne çıkan gıdaları işaretlendi."

Çakır, kitabın son bölümünde, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'ı kapsayan mutfak kültürüne ilişkin yemeklerin tariflerinin bulunduğunu ve tariflerdeki malzemelerin anlatımında pratik ölçülerin kullanıldığını ifade etti.

Hazırlanan kitaptan 5 bin adet bastırılarak dağıtılacağını dile getiren Çakır, şöyle devam etti:

"Kitapta, tarhana çorbası, köfte, tenekede tavuk, hindi kapama, Boşnak mantısı, kuskus, sızdırmalı yumurta gibi birçok lezzete yer verdim. Kitabın incelenmesini öneriyorum. Gelenek ve göreneklerimize sahip çıkarken, lezzetlerimizi de unutmamamız lazım. Zengin bir mutfak kültürüne sahip Trakya'da daha birçok yemek çeşidi var. Sayfa sınırı nedeniyle yemek tariflerinin seçilen kısımları buraya aktarıldı."

Çakır, Trakya'nın yemek kültürünü üniversite öğrencilerine ders olarak anlatacaklarını kaydetti.

Kaynak: AA / Yerel

Kırklareli Ali Çakır Tekirdağ Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title