Haberler

Trakya Kalkınma Ajansı Hayrabolu'da Tarım Makineleri Üreticileri ile Bir Araya Geldi

Trakya Kalkınma Ajansı, Tekirdağ’ın Hayrabolu ilçesinde Trakya’nın doğal kümelenme alanlarından olan tarım makineleri üreticileri ile bir araya geldi.

Trakya Kalkınma Ajansı, Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesinde Trakya'nın doğal kümelenme alanlarından olan tarım makineleri üreticileri ile bir araya geldi.

Hayrabolu ve çevresinde oluşturulması düşünülen küme çalışmasına yönelik düzenlenen toplantıda alanda yatırım yapmış firmaların ortak hareket edebilecekleri noktalar görüşüldü. Hayrabolu Ticaret Odası'nda yapılan toplantıya Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Ajans çalışanları ve tarım makineleri üreticisi katıldı.

Toplantıda söz alan TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Hayrabolu'da üretilen tarım makinelerinin Türkiye'nin ihtiyacının yüzde 45'ini karşıladığını ve yurt dışına ihraç edildiğini belirterek, "Hayrabolu, Trakya'nın genel özelliği olan yoğun tarımsal üretime sahip olmasının yanında tarım makineleri piyasasında da bir yer edinmeyi başarmıştır. İki büyük firma ve birçok KOBİ tarımsal makine üretiminde dünya piyasasında yarışmaktadır. Tarım makineleri sektörü, tarım sektöründen doğrudan etkilenmektedir. Tarımda devletin uyguladığı teşvikler ve destekler tarımın yanı sıra bu sektörün yönünü de belirlemektedir. İhracat yapan üreticiler bu konuda dış ticaret danışmanlığına ihtiyaç duymaktadırlar. Sektörün çıkmazlarından en önemlisi ise, sektörde çalışacak nitelikli elemanların Hayrabolu'na çekilememesidir. Büyükler dahil olmak üzere firmaların çoğunda, uzun dönem çalışan mühendis sayısı çok azdır. Bir diğer engel ise, firmaların yenilikçi makineler üretimi için AR-GE'ye ihtiyaç duymalarına rağmen bu birime sahip olmamalarıdır. Tüm bu sorunları çözmenin yolu birlikte hareket etmekten geçer. Bu konuda sac işleme alanında yaptığınız ortak girişimle daha önce ilk adımı sizler atmıştınız. Bundan sonra biz size ne gibi destekler verebiliriz, nasıl yardımcı oluruz, buna bakacağız" dedi.

Toplantıda daha sonra üreticilerle sektörün güçlü, zayıf yönleri ile fırsat ve tehditler, eğitimli personel eksikliği, ihracat ve ithalat konusunda deneyimsizlik, teknolojiyi takip edebilme ve tasarım konusundaki eksikler, AR-GE ve inovasyon eksikliği, ham madde tedarikinde karşılaşılan sorunlar ele alındı.

Toplantının son kısmında ise üreticilerin birlikte hareket edebileceği alanlar, ortak çalışma alanları olarak ihracata yönelik ortak bir şirket kurulması, ortak taşlama, boyahane kurulması, ortak makine ekipman parkurunun geliştirilmesi, fuar ve organizasyonlara birlikte katılım, iş gücü ihtiyacının ortak giderilmesine dönük çalışmaların yapılması, ihracat ve ithalat tecrübelerinin paylaşılması ön plana çıktı. - TEKİRDAĞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Trakya Bölgesi Mahmut Şahin Hayrabolu Tekirdağ Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title