Haberler

Trakya'da Sıcaklar Ayçiçeğini Vurdu

TÜRKİYE'de ayçiçeği üretiminin yaklaşık yüzde 75'ini karşılayan Trakya'da mevsim normallerininüzerinde seyreden kavurucu sıcaklar ayçiçeğini  vurdu. Trakya'da üründe yüzde 50'ye varan kayıp beklenirken, Edirne Ziraat Odası Meclis Başkanı Erdal Akgün, "Aşırı sıcak ve durgun havalar nedeniyle ayçiçeği neredeyse can çekişir hale geldi. Sıcak havada ayçiçeği erken olum evresine girdiği için daneyi tam olarak doldurmadı. Bu kayıp çok geniş bir alanı kapsıyor" dedi.

Türkiye'de ayçiçeği üretiminin yaklaşık yüzde 75'ini karşılayan Trakya'da 40 derecenin üzerinde seyreden sıcaklar, ayçiçeklerini de vurdu. Edirne'de önümüzdeki hafta hasat yapılacak tarlalarda ayçiçeğin kafaları ya küçük kaldı ya da büyük olan bitkilerin daneleri boş kaldı. Kışın kurak geçtiğini yağmurun ise istenilen zamanda yağmadığını belirten ayçiçeği üreticileri hasatta yaşayacakları verim kaybı nedeniyle, devletten bankalara olan kredi borçlarının ertelenmesini istedi.

'MÜTHİŞ' BİR VERİM KAYBI BEKLENİYOR

Edirne Ziraat Odası Meclis Başkanı Erdal Akgün, sıcaktan etkilenen ayçiçeğinde 'müthiş' bir verim kaybı beklediklerini belirterek şunları söyledi:

"Ayçiçeği ile ilgili çok güzel doğal ortamların olduğu bir dönem geçiriyorduk. Gerçekten moralimiz çok üst düzeydeydi. Fakat son 20 günde yaşamış olduğumuz doğal olaylarla bir anda ayçiçeği üreticisi olarak hasat zamanı hayal kırıklığı yaşadık. 20 gün önce bölgemize düşen dolu yağışından sonra, hemen arkasından aşırı sıcaklar ayçiçeğini yakıp kavurdu. ve müthiş derecede bir verim düşüklüğüne neden oldu. Umutlarımızın en yüksek olduğu bir dönemde bunu yaşamanın üzüntüsü içersindeyiz. Aşırı sıcak ve durgun havalar yaşanınca ayçiçeği neredeyse can çekişir hale geldi. ve erken olum evresine girdi, daneyi tam olarak doldurmadı. Bu kayıp çok geniş bir alanı kapsıyor. Ayçiçeği Trakya ile özleşmiş bir ürün, bölgenin tamamında sıcak havalar oldu. Sadece Edirne değil, Trakya'nın tamamında ayçiçeğinde verim kaybı yaşanıyor."

'AYÇİÇEĞİ SICAKTAN STRESE GİRDİ'

Ziraat Mühendisi Hasan Tarlacı, Trakya'da kurak geçen kış nedeniyle buğdayda yaşanan verim kaybının ardından, mevsim normallerinin üzerinde yaşanan sıcaklardan etkilenen ayçiçeğinin de döllenme zamana strese girdiğini söyledi. Tarlacı, şöyle dedi:

"Strese giren ayçiçeği bitkisi de kafaları düzgün olsa da taneler boş oluyor. veya süt olum dönemde aşırı giden sıcaklar yani 32- 33 derece olması gerekirken üzerinde sıcakta bitki çalışamaz hale geliyor. Çalışamayan bitki de o günleri boş geçirmiş oluyor. Sınıfta öğrencilerin boş derse girmesi gibi, boş ders ne kadar faydalı olur öğrenciye? Böyle giderse öğretmensiz bir sınıf gibi. Aynı şekilde hatta sıcağı seven bir bitki için 41- 42- 43 derece görülen bölgelerde Trakya'mız bu sıcaklara uzun süreler maruz kaldı, bu nedenle verim beklentimiz yarı yarıya düştü."

Edirne'nin merkeze bağlı Sırpsındığı Köyü'nde üretici Yunus Emre Öner de, ektiği 250 dekar ayçiçeğinde yağmurun zamanında yağmaması nedeniyle yüzde 40 verim kaybı beklediğini söyledi.

Büyük İsmailçe Köyü'nde ayçiçeği üreticisi Köy Muhtarı Mustafa Tarlacı da, sıcakların 45 dereceye kadar çıkmasının bitkiyi yaktığını, yarı yarıya verim kaybı bekleriklerini belirtti.   TEKİRDAĞ VE KIRKLARELİ DE AYNI

Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı da, aşırı sıcaklar nedeniyle ayçiçeğinde verim kaybı beklediklerini ifade ederek, "Trakya'da bu yıl sıcaklık 45 dereceyi kadar buldu. Trakya'da hiç böyle sıcaklar görmedik. 15 gün hiç düşmeden devam eden sıcaklardan dolayı ayçiçeği zarar gördü. Ayrıca dolu yağışından da ayçiçekleri etkilendi" diye konuştu.

Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, "Maalesef çiftçimiz doğa olayların maruz kalıyor. Ayçiçeği sıcaklardan etkilendi.  Bu kadar sıcak beklemiyorduk. Bunu tam anlamıyla bilmek mümkün değil. Erken ekenler bu sıcaklardan etkilendi. Tam olum zamanında etkilendi. Aşırı soğuk ve aşırı sıcak bitkinin istemediği bir şey, yağışlar düzensiz yağması da bitkiyi çok etkiledi. Hasatta verim kaybı bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

- Edirne

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Tarlacı Trakya Bölgesi Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title