Haberler

Trakya Cam, İç Mimaride Camın Tasarımla Buluşmasını Anlattı

Güncelleme:

Mimaride cam kullanımıyla ilgili son gelişmeleri masaya yatıran Trakya Cam, 'Camdan Yansımalar' adlı konferans dizisinin üçüncüsünü Yapı-Endüstri Merkezi'nde düzenledi.

"Tasarımın Şeffaf Yüzü" konulu konferansta, ulusal ve uluslararası alanda önemli projelere imza atan ünlü iç mimar ve tasarımcılar cam ve ayna kullanımının tasarıma katkılarını örnekleriyle birlikte katılımcılara anlattı.

Türkiye'nin lider düzcam üreticisi Trakya Cam Sanayii A.Ş., 2013 yılında ilkini gerçekleştirdiği ve sektör profesyonelleri tarafından büyük ilgi gören 'Camdan Yansımalar Konferansı'nın bu yıl üçüncüsüne ev sahipliği yaptı. Trakya Cam tarafından Yapı-Endüstri Merkezi'nde düzenlenen "Tasarımın Şeffaf Yüzü" başlıklı konferansta, ünlü iç mimar ve tasarımcılar cam ve ayna kullanımının tasarıma katkılarını örnekleriyle birlikte katılımcılarla paylaştı.

Avrupa'nın 2'nci, dünyanın ise 5'inci büyük düzcam üreticisi olan Trakya Cam'ın mimaride cam kullanımıyla ilgili son gelişmeleri paylaşmak amacıyla ünlü mimar ve tasarımcıları sektör temsilcileriyle bir araya getirdiği konferansta, ulusal ve uluslararası alanda önemli projelere imza atan isimler deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.

Açılış konuşması Trakya Cam Pazarlama Grup Müdürü Ebru Şapoğlu tarafından yapılan konferansa, 2014 yılı Red Dot Design Ödülü'ne layık görülen iç mimarlık ofisi Autoban'ın kurucularından Seyhan Özdemir, Türkiye'nin önde gelen iç mimarlık ofislerinden Artful'un kurucu ortağı Ece Yalım ve İtalya'nın dünyaca ünlü tasarımcılarından Ennio Arosio konuşmacı olarak katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Trakya Cam Pazarlama Grup Müdürü Ebru Şapoğlu, "Mimarlık yaşam alanlarına estetik katan bir sanattır. Tasarım ise ihtiyaçlar doğrultusunda mimarinin estetik ürünlerle zenginleştirilmesine olanak sağlamaktadır. Tasarım; ürünün işlevselliğine ve görünümüne sağladığı katkıyla yaşam alanlarına güzellik katıyor. Bu anlamda mimarlık ve tasarım, odağında insan olması nedeniyle son derece önemli ve birbiriyle ilişkili disiplinlerdir" dedi.

Işığın da her zaman tasarımın etkin bir öğesi olarak kullanıldığına dikkat çeken Şapoğlu, yapılarda veya ürünlerde kullanılan her malzeme bir anlatır. Bazen bir mesaj, bazen de bir his oluşturur. Aynı malzeme farklı tasarımcıların ellerinde farklı ifadeler kazanır. Malzeme seçimi belirlenen konsept çerçevesinde tasarımcılar tarafından bilinçli yapılır ve malzeme, tasarımla yaşayan bir şeye dönüşür" dedi.

Konferansta konuşan, Autoban'ın kurucularından Seyhan Özdemir, 'Neden Cam' başlıklı sunumunda, camın işlenmeden önce tasarımcıların elinde anlam kazandığına dikkat çekerek tasarlanan her mekânda ve üründe bir hikaye yaratmayı amaçladıklarını belirtti. Özdemir "Biz tasarımcılar malzemeler ve formlarla doğru bir hikâye yaratmaya çalışıyoruz. Bu malzemelerden biri de 'cam'. Camın en ideal malzemelerinden biri olduğunun altını çizen Özdemir, cam ile hem izole hem de şeffaf mekanların yaratılabileceğini belirtti. Özdemir "Tasarımlarımızda malzemeyi zanaat duygusuyla, yenilikçi yaklaşımla işlemeye önem veriyoruz. Cam, makro mimaride mikro yapılar oluşturmada, mekânların iç dış ilişkilendirmesinde çok sık başvurduğumuz, öncelikli tercih ettiğimiz bir malzemedir. Yarattığı mekânlar arası akışkanlık duygusu, etrafla iletişimi bozmayan cam, yüksek estetik değer yaratan bir malzemedir.

Artful'un kurucu ortağı Ece Yalım, 'Camdan hikâye' temasından yola çıkarak, camın problem çözümünde sunduğu sonsuz potansiyeli katılımcılarla paylaştı. Sunumunda camın potansiyeline değinen Yalım, tasarımcının hikâye kurgusunda camın ne kadar önemli ve vazgeçilmez olduğuna değindi. Camın mucize ve değişken yapısını vurgulayan Yalım, camın şeffaf bir materyal olmasından dolayı çok gizemli bir malzeme olduğunu aktardı. Yalım "cam doğası gereği sessiz, mütevazı ve aynı zamanda dingin bir malzeme ki bir taraftan da şeffaf. Hayran olduğumuz cam ile farklı bir hikaye yaratabiliyoruz. Önce hikayeyi yaratıp sonra camı kullanıyoruz. Camın üzerine bir sürü hikâye yaratabiliriz. Her camı bir tual, anlatılmak istenen roman gibi ele alabiliriz. Yalım camın, yapısı gereği ön ve arka yüzünün farklı hikayeler sunabildiğine değindi.

Dünyaca ünlü İtalyan tasarımcılarından Ennio Arosio ise sunumunda saydamlığın altını çizdi. Cam'ın tercih edilmesinde saydamlığın önemli bir unsur olduğunu ifade eden Arosio, camın yalın bir malzeme olduğuna dikkat çekerek, özgürlük veren bir malzeme olduğunu aktardı. Arosio "cam alan kaplıyor ama çok saydam. Cam sizin her şeyi hayal etmenize olanak sağlıyor. Her şeyin arkasından sağından solundan görebiliyorsunuz. Camın saydamlığı arkasında yaşayan doğayı gösteriyor" dedi.


Kaynak: Bültenler / Güncel

Trakya Cam Türkiye Seyhan Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title