Haberler

Trafikte Özel Alanı İhlal Edilen İnsanlar Gergin Oluyor

Kişisel Gelişim Uzmanı Tarkan Zengin, insanların psikolojisinde özel alanları olduğunu, trafikte de bu özel alan ihlal edilince gerginleştiğini söyledi.

Tokat Belediyesi ve Bem-Bir-Sen Tokat Şubesi işbirliğinde kentte şehir içi yolcu taşımacılığı yapan minibüs şoförlerine yönelik düzenlenen seminer Kişisel Gelişim Uzmanı Tarkan Zengin tarafından verildi. Her gün yüzlerce kişiyi yoğun trafikte taşırken stres yaşayan minibüs sürücülerine "İletişim Becerisi, Motivasyon, Stres Yönetimi, Öfke Kontrolü, Beden Dili ve Davranış Kuralları" konularında eğitim verildi. Seminerde ilginç örneklerle minibüsçülere öfkelerini nasıl yenebileceklerini anlatan Zengin, minibüs şoförlerinden 10 dakika gözlerini kapatmasını istedi. Düşmek üzere olan bir uçakta "Kime ne yazarsanız bu mektuplar toplanarak o kişiye ulaştırılmak üzere çelik bir çantanın içine konulacak" diye soran Zengin, terapinin ardından çok uzun sanılan hayatın son 10 dakikaya sığdırılan bir hayat olduğuna dikkat çekerek, "Bugün son saatimiz, son günümüz olabilir mi? Olabilir. Son 10 dakikada kimler aklınıza geldi? Eşleriniz, çocuklarınız, anneleriniz, babalarınız ve güzel şeyler aklınıza geldi. İşte gerçek hayat bu. Hayatın her şeyinden şikayet ediyoruz ya aslında dünyayı son 10 dakikayı yaşam bilip yaşasak hayatımızda hep iyilikler ve güzellikler olur" dedi.

"TRAFİKTE ÖZEL ALANI İHLAL EDİLEN İNSANLAR GERGİN OLUYOR"

Zengin, insanların psikolojide özel alanları olduğunu ifade ederek, "Trafikte de bu özel alan ihlal ediliyor. Özel alan ihlal edilince insan ya gerginleşiyor ya da oradan uzaklaşmak istiyor. Trafikte otobüsün içinde onlarca insan oluyor, yoğunluk oluyor. İnsanlar oradan kaçamadığı için sefer gergin oluyor. O nedenle otobüslerde gülen insan göremeyiz. Herkeste bir sinirlilik hali oluyor. Bu tahammülsüzlük korna çalmak yada onunu yolunu kesmekte yine insana özel alana müdahale duyusunu oluşturduğu için insanlar gereksiz tepkiler verebiliyor. Mümkün olduğu kadar biz bunu tolere etmemiz lazım. Yoksa gereksiz kavgalar, tartışmalar yaşanıyor" diye konuştu.

İnsan yaşadığı hangi sorun olursa olsun bunu normal kabul etmesi gerektiğini ifade eden Zengin, "Trafikteyiz, herkesin ideal şoför olmasını bekleyemeyiz. Yani yeni şoför olabilir acemi olabilir, o anda başka bir psikoloji içerisinde olabilir. Bunları normal karşılamak lazım. Birisi bir yanlış yapabilir. Yanlış yaptı diye hemen peşinen suçlu kabul edip onlara öfkemizi yönlendirmek yerine olabilir deyip hayatı normal bir şekle sokmak öfkeyi azaltan bir şey oluyor. Bu da çok kolay bir şey değil. Şunu bilmeliyiz ki hayatında mutlu yaşayanlar bu hayatın sorunları karşısında yada var olan problemlerin karşısında onlara 'olabilir bunlarda yaşanabilir' diye baktıkları için mutlular" şeklinde konuştu.

"TRAFİKTE 'ZATEN KADIN' DEYİP OLUMSUZ BİR ANLAM YÜKLÜYORUZ"

Trafikte kadın sürücülere neden tepki gösterildiği yönündeki soruları ise Zengin, "Eskiden daha az kadın sürücü vardı, şimdi sayıları çoğaldı. Trafikte bir sorun yaşadığımızda karşımızdaki sürücünün kadın ise 'zaten kadın' deyip olumsuz bir anlam yüklüyoruz. Bence yanlış bir şey bu doğru bir şey değil. Yani her insan trafikte sorun yaşayabilir. Sorunu buraya indirgememek gerekiyor. Bizim genel ruh halimizde bir memnuniyetsizlik ve gerginlik var. Toplumda da var bu, bunu aşmak gerekiyor" şeklinde cevap verdi.

Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Tokat Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Bandırmalı, Bem-Bir-Sen Tokat Şubesi Başkanı Kadir İşbilir ile minibüs şoförlerinin katıldığı seminer sonrasında katılımcılara belge verildi. - TOKAT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Tarkan Tokat Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title