Haberler

Trafikte Kalanlara Besin Desteği

Güncelleme:

Sabah erken saatlerde işe giderken yada iş çıkış saatlerinde dönerken yanımızda neler bulundurmak sinir sistemize iyi gelir?

Sabah erken saatlerde başlayan trafikle boğuşurken, eğer kahvaltı edilmemişse sinirlerimiz daha da bozulabilir. Sabah uyanıncaya kadar yaklaşık 12 saatlik açlık gerçekleşmiştir. Eğeröğlene kadar bir şey yenilmezse vücut 16 - 17 saat aç kalmış olur ve bundan sonra yediklerinizin doğrudan yağa çevrilme oranı artar. Kahvaltı ise
metabolizmamıza 'Günaydın' çalışmaya başla komutunu veren ilk öğündür. Kahvaltı atlanıyorsa trafikte yaşanan sinir katsayısı artar. Kahvaltıda; stresle başa çıkmak için yumurta, enerjiyi artırmak için az yağlı süt, yoğurt ve peynir gibi protein kaynaklı besinler, yorgunluk hissiyle baş etmek için C vitamininden zengin kivi, portakal, çilek,
yeşilbiber ve maydanoz gibi taze meyve ve sebzeleri, sakin kalmak ve öfke kontrolü yapmak için tam tahıllı, çavdarlı ekmek, yulaf tercih edebilirsiniz.

Sabah erken saatlerde işe giderken yada iş çıkış saatlerinde dönerken stresi kontrol etmek için ceviz, badem, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar yanımızda bulundurmak oldukça işe yarayacaktır. Kolay taşınabilir olmalarının yanı sıra içeriğindeki sağlıklı yağlarla tok kalmanıza da yardımcı olacaktır. Yanınıza mandalina, yeşil elma, armut, muz gibi taze meyveler de alabilirsiniz. Kuru meyvelerin şeker içerikleri daha yüksek olmalarının yanı sıra atıştırma için pratiktir kayısı, erik, incir, dut kurularını da tercih edebilirsiniz.

Sakin olmak için az miktarda neler tüketmeliyiz ?

Karbonhidratlar kendinizi daha sakin hissetmenizi sağlar. Arabadayken yanınıza kolay taşınabilecek karbonhidratlar olan mısır pirinç patlağı, grisini, wasa, şekersiz yulaflı müsli barlar, yulaflı bisküviler alabilirsiniz. Yanında 1 kutu süt/ayran/peynir/ fındık/ ceviz/ badem gibi alternatifler de ekleyebilirsiniz.

Evden çıkarken kahvaltı edemiyorsak yanımızda ne olmalı ?

Sabah kahvaltısı, tüm çalışanlar için genelde ortak problemdir.

Güne enerjik başlamak için;

Pastaneden alınan bir poğaça, yağlı açma yada börek yerine

· 2 dilim tam buğday ekmeği ve 1 dilim az yağlı beyaz peynir ile hazırlanan tost/sandviç

· 1 adet taze meyve+ 1 kutu süt

· 1 adet taze meyve+ 3 tam ceviz

· 1 bardak kefir+ yağsız kraker (tam tahıl veya kepekli)

· 1 kutu probiyotik yoğurt + 2 kuru kayısı

· 1 kutu süt+ 10 badem veya fındık

· Kepekli lavaş içine süreceğiniz zeytin ezmesi ve baharatlarla tatlandırılmış lor peyniri+ayran

· Kepekli lavaş+ 1 yemek kaşığı light labne+ 2 dilim hindi jambon

· Az yağlı ve tam buğday unu ile yapılmış peynir ve dereotu eklenmiş 2 mini poğaça

Sabah tüketebileceğimiz alternatifler olabilir.

Evden çıkarken kahvaltı edebilme şansı olanlar sakin olmak için neler tüketmeye dikkat etmeli?

Evden çıkmadan kahvaltı yapma olanağı olanlar kahvaltı tabaklarında mutlaka karbonhidrat ve proteinin beraber olmasına özen göstermelidir. Sadece karbonhidratlı beslenmek, kan şekerini hızlıca yükseltip düşürerek kısa süre sonra acıkmaya neden olacaktır bu nedenle uzun süre tok kalmak için protein de öğünde bulunmalıdır.

Araştırmalar kahvaltı yapanların kilo kontrolünde daha başarılı olduğunu ortaya koymaktadır. Öğün atlanmadığı zaman kan şekeri dengesi, daha iyi oluyor, metabolik hız artıyor; bir sonraki öğüne kişi daha az acıktığı için aşırı yağ tüketmiyor ve kilo almıyor. Bir tek öğünle tüm sağlığımız değişmez ancak az ve sık yemek vücudun yağlanmasını engelleyebilir.

Tok Tutan Kahvaltı Örnekleri

Uyandığınızda aç olmasanız bile iki saat içinde kahvaltı yapmanızı öneririm. Vücudunuz güne başladığı komutunu alsın ve metabolizmayı çalıştırmaya başlasın. Aşağıdakiseçenekleri deneyebilirsiniz:

· Tam tahıllı, şekersiz kahvaltılık gevreklerle+ 1 bardak süt

· 2 yemek kaşığı yulaf+ 1 yumurta ve tarçın ile pankek+ 1 adet taze meyve

· 2 wasa+ 1 yemek kaşığı fıstık ezmesi+ ½ muz+ 1 bardak light süt

· 3 yemek kaşığı yoğurt+ 3-4 yemek kaşığı yulaf+ 3 tam ceviz+tarçın

· Bir tam yumurta ve iki beyazla peynirli omlet+ çiğ sebzeler+ 1-2 dilim tam buğday ekmeği

· 1 adet haşlanmış yumurta, 1 dilim peynir+ 5 adet zeytin+ domates, salatalık, yeşil biber gibi çiğ sebzeler+ 1-2 dilim tam buğday ekmeği

İş çıkışına yakın, ofisten çıkmadan neler tüketilmeli ?

İş çıkış saatleri genelde bir çoğumuzun kurt gibi aç olduğu saatlere denk geliyor.

Özellikle ev ile iş arası uzak olanlar eve dönüş trafiği yaşayacakları için ofisten çıkmadan mutlaka tok tutacak ara öğünler tercih etmelidir aksi halde uzun süreli açlık sonrasıakşam yemeğinde kendinizi kontrol edemeyip yediğiniz miktarlar çok fazla olabilir.

Ofiste Ara Öğün Alternatifleri

· Kepekli tost+ çiğ sebzeler

· Grissini+ ayran

· ½ simit+ peynir

· ½ paket diyet bisküvi+ süt

· 1-2 dilim tam tahıllı ekmek+ 1 dilim beyaz peynir

· 1 kutu meyveli yoğurt+ 10-15 fındık

· 1 su bardağı yağsız patlamış mısır+ 1 avuç kuru üzüm

· 2 wasa+ 2 adet light karper+ çiğ sebzeler

· 1 kutu probiyotik yoğurt+ 1 yemek kaşığı yulaf+ ½ meyve


Ofis yerine arabada neler tüketilebilir?

Ofisten çıkmadan önce bir şeyler yemeğe vaktiniz olmadıysa arabada yada serviste de yanınıza alacağınız sağlıklı ara öğünlerle hem tok kalır hem de metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.

Arabada Ara Öğün Aternatifleri

· 2-3 grissini+ ayran

· 3 adet yulaflı bisküvi+ süt

· 1-2 parça bitter çikolata+ 1 kutu soya sütü

· 1 avuç beyaz leblebi+ 1 bardak kefir

· Kuru meyveler+ fındık, ceviz, badem

· 1 taze meyve+ 1 kutu süt/kefir

Trafikte daha iyi bir görüş için Ispanak ve Avokado

Gözlerimiz günlük aktivitelerimizde en çok ihtiyaç duyduğumuz organımızdır. Yetersiz ve dengesiz beslenme, stres, genel kirlilik, göz sağlığımızı tehdit ediyor. Ispanak; gözlerimiz için koruyucu olarak görev yapan lutein ve A vitamini kaynağıdır. Özellikle C, E vitamini ve lutein göz sağlığı için önemlidir. Avokado ise antioksidan vitaminler olarak bilinen A, C ve E vitaminlerince oldukça zengindir. Ayrıca lutein ve A vitamininin emilirliğini arttıran sağlıklı yağları da içerir. Kahvaltı da ıspanaklı ve avokadolu omlet hem tok tutar hem de daha iyi bir görüş sağlar.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title