Haberler

Trafik Sigortalarına Zam

Güncelleme:

Araç sahipleri, zorunlu trafik sigortalarına yüzde 300'e varan zamların yapıldığını acentelere gidince fark ediyor.

Güneydoğu Anadolu Profesyonel Sigorta Acenteleri Derneği (GAPSİAD) Başkanı İsa Döğmeci, sigorta şirketlerinin fiyatları yükseltmesi yüzünden hem vatandaşın hem acenteler olarak kendilerinin zor durumda kaldığını söyledi.

Döğmeci, "Zorunlu trafik sigortasıyla ilgili olarak ilk altı ay öncesinden bahsedelim. Bizim yedi basamağımız var. Satış dediğimiz dördüncü basamak 300 TL ile 500 TL arasında değişiyordu. Şu anda yüzde 100 ile yüzde 300 arasında bir zamlanma söz konusu fiyatlarda. Bu, müşterilerin araç sigortası yaparken bir anda şok yaşamasına sebep oldu. Çünkü daha üç ay önce gelip 300 liraya poliçe yapmış, bugün 800-900 lira gibi rakamlar söz konusu. Sigorta şirketleri zarar ettiklerinden şikayetçi. Çok fazla hasarın olduğunu dile getiriyorlar. Örneğin biz basına da açıklamalarda bulunduk. Terörle ilgili olan kısım trafik sigortalarını çok ilgilendirmiyor. O, daha çok kaskoyla özel sigortaları ilgilendiren bir konudur. Trafik poliçesi zaten terörle ilgili herhangi bir ödeme yapmıyor. Vatandaş burada bazı şeyleri karıştırıyor. Vatandaş terör olaylarının trafik poliçelerini arttırdığını düşünüyor. Kaskoyla özel işyeri sigortalarında terör olayları yüzünden bir yükseliş söz konusu. Ama trafik poliçelerindeki en büyük problem trafik kazalarının çokluğu ve hasarın fazlalığı yüzündendir. Özellikle bizim bölgemizde 10 yaşın üzerinde çok araç var. Bu araçlara 7-8 kişilik kapasitenin üstünde yolcu alınması, bunların kaza yapmaları sonucu ve ölümlü kazaların çok olması yüzündendir" dedi.

'VATANDAŞ YETERİNCE TEPKİ GÖSTERMEDİ'

Sigorta şirketlerinin zarar ettiklerini gerekçe göstererek zam yaptıklarını kaydeden Döğmeci, vatandaşın yeterince tepki göstermediğini ifade etti. Zammın kendileriyle alakalı olmadığını dile getiren Döğmeci, "Bunun bu kadar yükselmesinde sigorta şirketlerinin bugüne kadar hep zarar ettiklerini söylüyorlardı. Buna istinaden fiyatlarını yükselttiler. Bu yükseliş çok normal bir yükseliş değil. Fiyatlar revize edilebilir ama bu boyutta yükselişi uygun değil. Vatandaşlar da bu yüzden şikayetçi. Biz, bu konuda vatandaşın da eksikliği olduğunu görüyoruz. Vatandaştan yeterli tepkiyi göremedik. Bize tepkisini koyuyor. Bu bizimle alakalı değil. Sonuç itibariyle sigorta acentesiyiz ve aracı bir kurumuz. Müşteriyle sigorta şirketleri arasında danışmanlık yapan kurumlarız. Bu tepkilerin daha çok hazineye, siyasilere, milletvekillerine, bakanlara sunulması gerekiyor" diye konuştu.

ARACIN ÜÇTE BİRİ SİGORTAYA GİDİYOR

Son yapılan zamlarla düşük model bir aracın zorunlu trafik sigortasının neredeyse aracın üçte biri oranında arttığına dikkat çeken Döğmeci, "Acenteler hangi sigorta şirketinin acenteliğini yapıyorsa o şirketin fiyatlarını vatandaşa sunuyor. Burada diyelim x şirketinin verdiği fiyat aynıdır, değişmez. Ama şirketler arasında serbest bir politika var ve şirketlere hazinenin uyguladığı herhangi bir kriter yok. En son ticari araçlarda tavan fiyat uygulaması getirildi. Bunlar da çok yüksek rakamlardı, düşük olduğu söylenemez. Vatandaşın tepkisini ortaya koyması lazım. Örneğin dün 4 bin 500 liralık bir aracın sigortası bugün bin 512 lira oldu. Çok ciddi bir rakam, hemen hemen aracın üçte bir parası yapıyor" diye kaydetti.

'İŞİNİ İYİ YAPAN ACENTELERDEN POLİÇE ALIN'

Şu anda acentelerde iş paylaşımı olduğunu belirten Döğmeci, vatandaşın güvenilir acentelerden işlemlerini yapmalarını tavsiye etti. Döğmeci, "Acenteler arasında fiyatlar çok fark etmiyor. Şirketlerin fiyat politikası düzelmediği sürece vatandaşın yapacağı bir şey yok. Acente demek danışman demek. Çünkü trafik poliçesi yapmakla iş bitmiyor. Hasar anında veya daha sonra bir problem yaşadığınız zaman bir destek almanız gerekiyor. Vatandaşın işini yapan acentelerden poliçelerini almalarını tavsiye ediyoruz" dedi.

ŞİRKETLER ACENTELERİN KOMİSYONLARINI DA DÜŞÜRDÜ

Sigorta şirketlerinin acentelerin trafik ve kasko komisyon oranlarını düşürdüğünden de şikayet eden Döğmeci, Urfa'daki acentelerin ayakta kalmakta zorlandığını ifade etti. Şu anda Urfa merkez 115, toplamda 215 tane acente olduğunu kaydeden Döğmeci, "Şirketlerin acentelere yönelik verdiği komisyon oranlarını düşürmesi, acentelerin ayakta durması için gerekli olan rakamlar değil. Sigorta şirketlerinin komisyonları yüzde 3-4'lere düşürmesi acenteleri aradan çıkarmak gibi bir şey. Sanki kendilerinde'online satalım, doğrudan biz satalım' anlayışı var. Çünkü acente birçok şirketin hizmetini sunuyor vatandaşa. Bu da onların pek hoşuna gitmiyor. Acente vatandaşın tek bir şirkete bağlı olmasını ortadan kaldırıyor. Acente her şeyi süzgeçten geçirip en uygun olanı vatandaşa sunuyor. Acenteler zaten aldığı komisyonlarla ayakta duruyor. Burada bize çok ciddi bir haksızlık yapılıyor. Biz de bununla ilgili gerekli girişimlerde bulunuyoruz. Şu anda bir imza kampanyamız var. Ondan sonra twitter'da 'komisyonuma dokunma' diye bir organizasyonumuz ve hazineye bir başvurumuz var. Daha önceleri acentelerin komisyonları trafikte yüzde 17, kasko da yüzde 15 idi. Bunu yüzde 3-4'lere düşürdüler. Yüzde 3-4 bizim kira ve personel giderlerimizi karşılayamamamız demek. Bununla ilgili çok ciddi sıkıntımız var. Şu anda acenteler böyle bir haksızlık yapıyor" dedi.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Şanlıurfa Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (1)

Siye ne za:

Satan bunlarin belalarini versin. Allah demiyorum, bunlar zaten hepsi Allah´siz. Bu kadar zam mi yapilir.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title