Haberler

Trafik Güvenliği Platformu Toplantısı

Trafik Güvenliği Platformu, Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı çerçevesinde, bugüne kadar yaptığı çalışmalarla bu yıl gerçekleştirecekleri faaliyetleri değerlendirdi.

Trafik Planlama ve Destek Daire Başkanı Yılmaz Baştuğ, Polis Eğitim ve Kongre  Merkezi'nde (PEKOM) düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, trafik kazalarının, verdiği sorunlar nedeniyle ülkelerin gündeminde yerini aldığını, Türkiye'de de durumun farklı olmadığını söyledi.

Platformun kurulduğu günden bugüne kadar farklı bir metotla trafik sorununu çözmeye çalıştığını ifade eden Baştuğ, 2009'da Moskova'da düzenlenen toplantıda, ölümlerin 2020 yılına kadar azaltılması kararının alındığını bildirdi.

"Yani tüm dünyada 5 milyon hayatın kurtarılması hedeflenmiş durumda" diyen Baştuğ, Türkiye'nin buna taraf olduğunu kaydetti.

Bu kapsamda Başbakanılık Genelgesi olarak Ulusal Plan'ın yayınlanarak uygulamaya konulduğunu anımsatan Baştuğ, trafik sorunuyla mücadele yöntemlerini eğitim, altyapı, denetim ve acil yardım hizmetleri olarak ele aldıklarını anlattı.

Türkiye'nin de trafik kazalarından ölümleri 2020 yılına kadar yüzde 50 azaltmayı hedeflediğini belirten Baştuğ, "Trafik güvenliği faaliyetlerinde tüm yol kullanıcıların bilinçlendirilmesi, bilgilendirilmesi, trafik kurallarının kalıcı tutum ve davranış haline dönüştürülmesi, algılanan yakalanma riski duygusunun artırılması için yapılacak denetim faaliyetlerine gerekli desteğin sağlanması için ulusal kampanyaların düzenlenmesine ihtiyaç var" diye konuştu.

Sürücü çalıştıran ilgili şirket ve firmaların, bunların denetimlerini yapmak zorunda olduğunu belirten Baştuğ, herkesin görevini yaptığında trafik güvenliğinin otomatik olarak sağlanacağını bildirdi.

Trafik sorununun, sadece kamu kurumları veya sivil toplumun bir kısmının ele almasıyla çözülemeyeceğine değinen Baştuğ, kamu ve özel sektör arasında koordinasyon sağlanmasının önemli olduğunu bildirdi.

Baştuğ, Türkiye'nin herhangi bir yerinde yakılan küçük bir meşalenin belli bir desteği bulduğunda beklenen verimin en üst seviyeye çıkacağını belirterek, şöyle konuştu:

"Türkiye'de son üç yılın ortalama rakamlarına bakıldığında kazaya neden olan unsurların başında hız ihlalleri geliyor. Diğer kaza nedenlerinin de geçiş önceliği kuralı ihlalleri, dönüş kurallarına uymama, arkadan çarpma, şerit ve manevra ihlalleri olduğunu görüyoruz. Trafik Güvenliği Platformu, Birleşmiş Milletler tarafından uygulamaya konulan ve 2020 yılına dek karayollarında görülen ölümlerin yüzde 50 oranında azaltılmasını amaçlayan Yol Güvenliğinde Eylem On Yılı doğrultusunda, ülkemiz adına belirlenen hedeflere ulaşılması için tüm çalışmaları titizlikle yürütüyor. Trafik yönetimi, yolların daha güvenli hale getirilmesi, sürücülerin daha güvenli davranışlar sergilemesi, dezavantajlı grupların trafikte güvenliğinin artırılması gibi çalışmaları gerçekleştiriyoruz."

Trafik Güvenliği ile ilgili yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi veren Baştuğ, 2013-2014 eğitim öğretim yılında servis araçlarına inme-binme ve emniyet kemeri takma gibi faaliyetleri gerçekleştirdiklerini anlattı.

Çalışmalarda medyanın önemli olduğunu, bu kapsamda televizyon dizilerinde trafik kurallarını işlediklerini, radyo spotları hazırladıklarını söyleyen Baştuğ, önemli futbol maçlarında oyuncuların, trafik mesajlarını içeren pankartlarla sahaya çıktığını dile getirdi.

Baştuğ, "Kazalara neden olan unsurların başında hız geliyor. İkincisi de kaza olduktan sonra güvenlik unsuru olarak sadece emniyet kemeri var. Emniyet kemeri yüzde 60 oranında insanları hayata bağlıyor" bilgisini verdi.

"Trafik sorunu bir bütün olarak algılanmalı"

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın ise iklimden araç teknolojisine, yol ve altyapı olanaklarına, eğitim seviyesinden insan pikolojisine kadar birçok faktörün trafiği etkilediğini söyledi.

Trafik sorunun bir bütün olarak algılanması, çözümlerin birlikte ve beraberce düşündükten sonra hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Apaydın, güvenli trafik ortamının oluşturulması için her sektörden kişi ve kurumların, platformun çatısı altında, gönüllü hizmeti esas alarak üzerine düşen görev ve sorumlulukları yerine getirdiğini ifade etti.

Platform üyelelerine "Güvenli trafik emekçileri" diye seslenen Apaydın, platforma üye olmak isteyen çok sayıda kurum ve kuruluş olduğunu sözlerine ekledi. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Fevzi Apaydın Moskova Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title