Haberler

Trafik Cezaları 4 Taksitle Ödenecek

Güncelleme:

Trafik cezaları 1'i peşin 4 taksit halinde ödenebilecek. Taksit uygulaması ekonomik durumu uygun olmayan sürücülere getirildi.

Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan yeni düzenlemeyle ekonomik durumu uygun olmayan sürücülere kesilen trafik cezalarının, biri peşin 4 taksit halinde ödeme imkanı getirildi. Ölümlü kazalara "asli" kusurlu olarak neden olan sürücülerin ehliyetine mahkeme kararı ile bir yıl süreyle el konulacak. Yeni çipli ehliyetlerinin bedeli ise 15 lira olarak belirlendi. Uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanan sürücülerin ehliyeti 5 yıl süreyle geçici olarak geri alınacak.

GAZİLERE PARK KARTTI

Trafik Kanunu'nda yapılan değişikler dikkate alınarak ilgili yönetmelikte değişiklikler yapıldı. Değişiklikler, dün Resmi Gazete'de yayınlanarak yürülüğe girdi. Buna göre, talep etmeleri halinde kendilerine ayrılmış park yerlerinden istifa etmeleri için engellilere ve gazilere "park kartı" verilecek. Düzenleme ile sürücü belgesi alacaklarda aranacak yaş ve öğrenim şartlarında değişiklik yapıldı. M, A1 ve B1 sınıfı ehliyet alacaklarda aranan yaş şartı 17'den 16'ya, C, D, E sınıfı sürücü belgesi alacaklarda 22'den 21'e düşürürken, D ve DE sınıfı ehliyet alacaklarda ise 22'den 24'ye yükseltildi.
Yönetmenliğe getirilen ek madde ile ilk defa sürücü belgesi alacaklar ile herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilmiş olup da yeniden sürücü belgesi alacaklar, belgenin alındığı tarihten itibaren 2 yıl süreyle "aday sürücü" olarak kabul edilecek.

UYUŞTURUCUYA 5 YIL

Uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanan sürücülerin ehliyeti 5 yıl süreyle geçici olarak geri alınacak. Bir yıl içinde 3 defa 100 ceza puanını dolduran sürücülerin ehliyetlerinin "süresiz olarak iptal edilmesi" hükmü değiştirildi. Bunun yerine, "Toplam 100 ceza puanını üçüncü defa aştığı tespit edilen sürücüler bu konuda düzenlenecek bir tutanakla Sulh Ceza Hakimlikleri'ne sevk edilir ve mahkeme kararına göre işlem tahsis edilir" hükmü getirildi.
Sürücü belgelerinin sınıfına göre sürmeye yetkili oldukları araçların dışındaki araçları kullanan, uyuşturucu ve uyarıcı madde alarak araç kullanan, uyuşturucu-uyarıcı maddeler ile alkol testi yapılmasına karşı çıkan sürücülere idari para cezası dışında 20 ceza puanı uygulanacak.
Ekonomik durumu uygun olmayan sürücüler kesilen cezaları taksitler halinde ödeyebilecek. Bu durumdaki sürücüler bir ay içerisinde ilgili vergi dairesine başvuracak. Vergi daireleri ilk taksiti peşin, kalan üç taksiti de bir yıl içinde ve dört eşit taksitte ödenmesine karar verebilecek. Taksitlerin zamanında ve tam olarak ödenmemesi durumunda idari para cezasının kalan kısmının tamamı tahsil edilecek.

EHLİYET SAYISI 17'YE ÇIKTI

ESKİ yönetmelikte F, G ve H sınıfı ehliyet alacaklar için ilkokul, diğer sınıflarda ise en az ortaokul ve ya 8 yıllık temel eğitimi bitirme şartı aranıyordu. Değişiklik ile tüm ehliyet sınıfları için en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olma şartı getirildi. Sürücü belgesi sınıfları 10'dan 17'ye çıkartıldı. Yeni sürücü belgeleri, M, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, F ve G sınıflarından oluştu. M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı ehliyetler 10 yıl, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl, diğerleri ise 10 yıl geçerli olacak. Süre bitiminden sonra sürücüler tekrar sınava tabi tutulacak. Halen sadece M sınıfı ehliyete sahip kişilerce kullanılan iki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikleti artık diğer sınıftaki sürücülerde kullanabilecek. (Kaynak:Hurriyet)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Memur Otomobil Yaşam Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (7)

vatandaş:

akp. yine birilerini zengin edecek yoksa vatandaş umrunda bile deyil. bakalım bu ehliyet ticaretinin altından hangi hırsız prens çıkacak merak ettim.

8
4
yanıtYanıtla
cetin:

cezalar caydirici degil mantiklida degil bes km hizli gidene ceza veriyorsun kirmiziyi gecene ikramiye verecek nerdeyse adam carpip oldurene ne madalyasi taksak diye dusunuyorlar CEZALAR YETERSIZ ONDAN KIMSE TAKMIYOR okullarin etrafinda otuz olmali surat kim kime DUM DUMA cinayetler bitmiyor

3
4
yanıtYanıtla
opsssmobilWeb@haberler.com:

Cezalarda ve vergilerde devlet buyuk haksizlik yapiyor resmen soygun otoban ve koprulerden ne amacla ne mantikkla para aliniyor bir aklu basinda yetkili ciksin aciklasin sen bu arabadan yillik vergi aliyosu akar yakitindan aliyosun yedek parcasindan aliyosun bu paralarlada devlet olarak yol yapmaya mecbursun o yoldan ne mantikla para kesiyodun ve bide hgs sacmaligi var onu hic soylemiyorum

4
1
yanıtYanıtla
hasan tahsin:

vay ne büyük kolaylık! seçimde oyumuzu hırsızlar partisine verelim.

2
3
yanıtYanıtla
cezamı Mobil-IOS:

Valla bana ceza kesen yok peşin peşin Rüşvet alıyo adamlar motorlu olsun diğerleri peşinci hepsi istde A böl amiri iyi ekip hazırlamış demek

1
3
yanıtYanıtla
polis madurumobilWeb@haberler.com:

Polis bana 20 km ile gidilecek ara mahallede 130 km ile gidiyorsunuz diye 200 tl ceza kesti. Allahtan bulsunlar ...

0
3
yanıtYanıtla
gekkomobilWeb@haberler.com:

Cezalar huku metin gecim kaynagi olmus.bizde kaz.

2
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title