Haberler

Trabzon İran İçin Beklemede

İran'la nükleer müzakerelerin anlaşmayla sonuçlanması ve İran'a ambargonun kaldırılması kararı iş dünyasını heyecanlandırırken, Trabzon Limanı İşletmeciliği A.Ş Genel Müdürü Muzaffer Ermiş, kararı memnuniyetle karşıladıklarını ancak gelişmeleri bekleyip göreceklerini söyledi.

İran'ın transit ticaretin önemli bir kısmını Trabzon Limanı üzerinden gerçekleşmesi halinde 10 milyon insanın bu işten direkt ve endirekt faydalanacağını kaydeden Ermiş, geçmişte İran'ın tiransit taşımacığını Trabzon üzerinden yaptığını hatırlattı.

Ermiş, " İran, Trabzon ve bölge coğrafyası için transit nakliyat konusunda önemli bir ülke. 1980-1990 yılları arasında süre gelen İran- Irak Savaşı'nda başta Trabzon Limanı başta olmak üzere bölgedeki komşu illerdeki limanlar önemli transit noktası olmuştu. İran'ın tüm insani ihtiyaçları savaş döneminde Trabzon Limanı üzerinden İran'a sevk edilmişti. O dönemde trabzon Limanı bu hüviyetinde değildi. Oysa bugün Trabzon Limanı 2 bin 300 metre uzunluğundaki rıhtımlara, 250 bin metrekare depolama alanlarına içinde de bir serbest bölgesi olan bir liman haline gelmiştir. Ancak savaştan sonra İran'ın kendi limanlarını güneydeki Basra körfezindeki limanlara kullanmak istemesi bu bölgedeki transit nakliyatı durma noktasına getirmiş ve durdurmuştur. Biz 13 yıldır Trabzon Limanı'nın özelleşmesinden sonra İran'lı yetkililerle sürekli görüşerek karşılıklı ziyaretlerle eskiden olduğu gibi tekrar Trabzon Limanı'nın kullanılması noktasında büyük bir çaba sarf ettik. Hatta sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde İran'a yapılan bir ziyarette Resmi Gazete'de yayınlanan mutabakat zaptında da Trabzon Limanı'nın ortaklaşa kullanılması konusu ele alınmış ve resmi gazetede karşılıklı olarak mutabakat altına alınmıştı. Ancak bütün çabalarımıza rağmen transit nakliyat konusunda etkin bir gelişme sağlayamadık. Bir konteynır taşımacılığında bir aşama kaydettik ancak taşıyıcı firma Amerikan ambargosundan korkması suretiyle iyi bir noktaya getirmeye başladığımız İran'dan Venezüella'ya gidecek olan transit konteynır taşımacılığını durdurmuştu" dedi.

"BAŞTA TRABZON OLMAK ÜZERE BÖLGEYE ÇOK YANSIMALARI OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ"

Kararın başta Trabzon olmak üzere bölgeye yansımaları olacağını düşündüklerini kaydeden Ermiş, "Elbetteki İran'la yapılan müzakereler sonucunda ortaya çıkan tabloda ambargonun kalktığı gibi gözüküyor. Bekleyip bunun yansımalarının ne olduğunu analiz edip görmeye çalışacağız. İran için en akıllı yol Trabzon. İran'ın deniz yoluyla özellikle Karadeniz havzasından yapacağı ithalat ve ihracatlarda Avrupa Birliği'ne açılan kapısı konumunda Trabzon. Biz bunu her seferde İran'lı yetkililere öneriyoruz. Bu transit ticaretin önemli bir kısmı Trabzon Limanı üzerinden gerçekleşmesi halinde 10 milyon insanın bu işten direkt ve endirekt faydalanacağı yönünde kanaat sahibiyiz. Biz bunu sloganlaştırdık, '100 bin kişiye aş-ekmek' diye. Dolayısıyla İran'ın 5 milyon tonluk bir yükünün Trabzon Limanı üzerinden sirküle edilmesi halinde gerçekten Trabzon'dan yola çıkan bir TIR'ın 550 kilometrelik Gürbulak Sınır Kapısı'na kadar uzanan karayolu üzerindeki irili ufaklı yüzlerce yerleşim yeri bu işten nasibini alacağının yanında bu işin yan dalları olan oteli, kaportacısına kadar bir çok alana yayılacağı ortaya çıkıyor. Dolayısıyla buradan baktığımız zaman 5 milyon ton gibi bir yükün Trabzon limanından İran'a sevkiyatı söz konusu olursa hiç de abartılı bir yaklaşım değil. 100 bin kişiye iş AŞ ortaya çıkacaktır. Ancak bu haberler daha sıcak. Netice itibariyle bunların gelecekteki gelişmelerin görmek gerekiyor. Biz ümitliyiz başta Trabzon olmak üzere bölgeye çok yansımaları olacağını düşünüyoruz. O bakımdan bekleyip göreceğiz" ifadelerini kullandı.

Liman olarak alt yapılarının hazır olduğunu ifade eden Ermiş, "Limanımız alt yapı olarak hazır. Bir takım araç gereç ve ekipmanlarla desteklenmesi halinde bugün 10 milyon ton olan kapasitemizin 20 milyon tona yükseltebileceğimizi inanıyorum"diye konuştu. - TRABZON

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Avrupa Birliği Trabzon Irak İran Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title