Haberler

İlker Başbuğ: Türk Hava Kuvvetleri Gerekeni Yaptı

Güncelleme:

Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Türkiye'nin Suriye sınırında Rus uçağını düşürmesiyle ilgili Türk Hava Kuvvetleri'nin gereğini yaptığını söyledi.

Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Türkiye'nin Suriye sınırında Rus uçağını düşürmesinin angajman kuralları içerisinde yapılması gereken hareket olduğunu belirterek, Türk Hava Kuvvetleri'nin görevini yaptığını söyledi. Olayın Türkiye-Rusya ilişkilerinde bazı geçici zararlara yol açacağını ifade eden Başbuğ, krizin 2 ülke arasında kalıcı zarara yol açmadan çözülmesi gerektiğini kaydetti.

"5-6 YILDIR SÜRE GELEN KRİZ YAŞANIYOR"

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Atatürkçü Düşünce Kulübü tarafından KTÜ Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansta öğrencilere hitap eden Başbuğ, konuşmasına Suriye'de yaşanan olaylara ve bunun da ülkemizdeki etkilerine değinerek başladı ve şunları söyledi:

"Suriye'de yaklaşık 5 veya 6 yıldır süre gelen bir kriz yaşanıyor. Krizinden ötesinde facia yaşanıyor, insanlık dramı yaşanıyor. Bu ülkede hayatını kaybedenlerin sayısı 300 binleri, ülke dışına gidenlerin sayısı milyonları aştı. Bunların da en büyük kısmı, yaklaşık 2,5 milyon deniyor ama belki de daha fazlası Türkiye'de. Türkiye tüm olanaklarını kullanarak yaşamlarını devam ettirmeye çalışıyor. Bu 2,5 milyon insan ne olacak ileride, dönecek mi? Beki büyük bir kısmı dönemeyecek, bir kısmı belki Avrupa ülkelerine gidecek. Bu büyük nüfusu Türkiye kendi içerisinde nasıl absorbe edecek. Güvenlik açısından bugün bir sorun yaşattığına pek şahit olmuyoruz ama yarının bunların Türkiye açısından bir güvenlik sorunu haline dönüşmesi ihtimal dahilindedir. Yani Suriye'den gelen mülteciler konusu elbette çok ciddi bir sorun. Maalesef bu mülteci akımının bugün bittiğini söylemek de mümkün değil. Peki yarın ne olacak?"

"GENELKURMAY BAŞKANLIĞI YALAN SÖYLEMEZ"

Suriye ile Türkiye arasındaki ilk ciddi sorununun Türk F-4 uçağının Suriye düşürülmesiyle başladığına değinen Başbuğu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ondan sonra Türkiye Cumhuriyeti Devleti angajman, yani çatışma kurallarını ilan etti. Devletler kendi sınırları içerisinde, buna hava sahası da dahil olmak üzere çatışma kurallarını ilan etme ve uygulama hak ve yetkisine sahiptir. Çatışma kuralları Suriye olayları başladığında Türkiye tarafından bütün dünyaya ilan edildi. Türkiye özellikle hava ihlallerine müdahale edeceği açıkladı. Geçen aylarda Suriye'ye bir de aktif olarak Rusya'nın müdahalesi başladı. Müdahale daha çok hava kuvvetlerinin kullanılması şeklinde oluyor. Suriye, Rusya açısından önemli. Akdeniz'e çıkış kapısı. Lazkiye'de hava üssü, Tartus bölgesinde de deniz üssü var. Rusya'nın Suriye'yi kaybetmesi Akdeniz'i kaybetmesi demek. Rusya'nın böyle bir şeyi kabul etmesi söz konusu değil. Bu neticeden hareketle Rusya, Esad yönetiminin arkasında duruyor.

"5 DAKİKA İÇİNDE 10 DEFA İKAZ"

Rus uçaklarının Suriye üzerinde kullanılmasına şahit olduk. Bir iki defa Rus uçakları Suriye sınırında bizim sınırımızı ihlal etti. Bu ihlalleri devlet normal kanalları ile protesto etti. Çeşitli defalar ikaz edildi. Geçen hafta içerisinde Antalya'da cereyan eden G-20 zirvesinde de bu hava ihlallerinin Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından defalarca gündeme getirildiği belirtilerek ihlalleri meydan verilmemesi istendi, arzu edilmeyen, istenmeyen olaylara neden olabileceği konusu Türkiye tarafından defalarca ikaz edildi. Ama bunlara rağmen maalesef dün Hatay bölgesinde bir hava ihlalinin olduğunu görüyoruz. Ben çeşitli defalar söyledim, bugünde aynı şeyi söylüyorum; Türk Genelkurmay Başkanlığı hiçbir zaman yalan söylemez. Genelkurmay Başkanlığı'nın olay sonrası yaptığı açıklama net. Deniyor ki; '2 uçak yaklaştı, 5 dakika içinde 10 defa ikaz edildi.' Ki beş dakika hava araçları için ciddi bir süredir. 10 defa ikaz ediyorsunuz. Anladığımız kadarıyla bir uçak ihlal etmemiş ama öbür uçak. Yine bu açıklamadan 17 saniye Suriye ile Türk hava sahasını ihlal ettiği görünüyor."

"TÜRK HAVA KUVVETLERİ GEREKENİ YAPMIŞTIR"

Angajman kuralları çerçevesinde bu olaya Türk Hava Kuvvetlerinin müdahale etmekten başka çaresinin olmadığını anlatan Başbuğ, "Türk Hava Kuvvetleri kendisine verilen yetkiler çerçevesinde sınırı korumak için gerekli işlemi yapmıştır. Bunu başka şekilde yorumlayamayız. Zaten yoruma da açık değil, net" dedi.

Olaydan sonra ABD Başkanı Obama ile NATO Genel Sekreterliğinden Türkiye'nin beyanlarını destekleyen açıklamalar yapıldığını hatırlatan İlker Başbuğ, "Dolayısıyla şundan kesin olarak eminiz ki Türk Hava Kuvvetlerinin müdahalesi kendisine verilen angajman kuralları içerisindedir, yapılması gereken harekettir. Bunda hiç kimsenin en ufak tereddüdü olmaması lazım" ifadelerini kullandı. Başbuğu, bundan sonrası için de şu uyarılarda bulundu:

"ÇATIŞMA OLMAZ"

"Ortada ciddi bir kriz olduğu gerçek. Bu ciddi krizi daha yukarılara tırmandırmadan, özellikle Türkiye-Rusya ilişkilerinde bazı geçici zararlar olacak. Bunu kabul etmek zorundayız. Ama önemli olan köklü, kalıcı zararlar olmadan bu krizden nasıl çıkılacak? Tabi ki bu krizden çıkışın anahtarı, daha doğrusu inisiyatifi de şu anda Rusya'nın elinde. Önemli olan Rusya bu krizi nasıl yönetecek ve bu krizden nasıl çıkılacak? Sorun bu. 'Efendim bu askeri bir çatışmaya dönüşür mü?

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türk Hava Kuvvetleri Rusya Federasyonu İlker Başbuğ Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (13)

eee:

Türkiye ağırlığını hissettirdi . ama oradaki türkmenlerede birkaç uçaksavar füze verilse daha kıyak olur. .

34
4
yanıtYanıtla
hüseyin şevki topuz:

seni musevi amerikan gizli muhpiri seni . . .

8
14
yanıtYanıtla
Türk:

Türkiye sınırını kim ihlal ederse cevabını alır yorum yapanlar rus ajanimi acaba neden korkuyosunuz ulan biz turk milletiyiz korkmayın lan korkmayın gerekirse tekrar askere gideriz savaşırız ama bayrağımızı ve sinirimizi kim ihlal ederse namusumuza kim dokunursa onu dileriz ister Rusya ister ABD

4
10
yanıtYanıtla
Pehhh:

rus dostumuzdur diyodunuz rus uçağını vurdunuz iyide bir sınır ihlaliyle dostunuzn savaş uçağını neden düşürüyosnuz.

2
11
yanıtYanıtla
rusya suriyeden defol:

Rusya ağzının suyu akarak, , işgal ettiği suriye topraklarınında bebek kadın sivil katliamına devam ediyor, , kim terörist, , yardım tırlarını vuranmı, binlerce bebeği, işgal ettiği o bebeklerin toprağında katledenmi cevap verin kim terörist, , rusyanın suriyede ne işi var

1
12
yanıtYanıtla
fehmi:

asker kacmaz tsk oldugu yerde durur savas cikarsa klavye kahramani bedelli asker kacagi osmanli torunlari solugu sozde dusman dedikleri guvenli batili ulkelerde alir solugu ikiyuzluluk iste boyle olur biz turkuz kimseden kacmayiz askerligimizi de bedelli yapmayiz en cok tskya guvendik ve guveniyoruz oleceksek bu yolda oluruz

8
0
yanıtYanıtla
aaaaaaa:

bedelli askerlik yapanlara pembe nüfus kağıdı vermeleri gerekli. sosyal ayrımcılık oluyor hakları çiğneniyor. . nerde feministler.

yanıt4
yanıt0
fehmi:

aaa kardesim bu cok iyi fikir feministler goreve sahte doktor raporlu asker kacaklarini unutmayalim

yanıt1
yanıt0
EmreMobil-IOS:

Ordu'nun başında olsan tamamda bu AKP liler kömür makarnaylami savasicak..

2
5
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

Bütün savaslarda yoksul cocuklari savasir ve onlar ölür yani fakir fukaranin evine ates düser akilli olun

3
3
yanıtYanıtla
Tüm 13 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title