Haberler

Trabzon'da 1 Milyon Avroluk Proje Yürütülüyor

KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesince, AB'nin hibe desteği ile 1 milyon avroluk beş proje çalışması gerçekleştiriliyor Dekan Prof. Dr. Seyhan: "Trabzon Limanı'nın dolmasına ilişkin proje kapsamında uzun vadede limanda yaşanabilecek sorunları senaryo haline getirip çözüm önerileri oluşturmayı amaçlıyoruz.

TUĞBA YARDIMCI MISIR - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi tarafından yürütülen 1 milyon avroluk beş proje için AB'den 900 bin avro hibe desteği sağlandı.

Dekan Prof. Dr. Kadir Seyhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çeşitli ortaklarla hazırladıkları beş önemli proje çalışması yürüttüklerini söyledi.

Trabzon Limanı'nın dolması, Çağlayan, Fırtına ve İkizdere Deresi'nin gübre ve evsel atıklarla kirlenmesi, yapay resifler,  Karadeniz'de balıkçıların sosyoekonomik yapısına ilişkin yürütülen proje ile çalışmaları henüz yeni olduğu için kamuoyu ile paylaşmak istemediği proje üzerinde iki grupla çalıştıklarını belirten Seyhan, projelerin 2015 yılının sonunda tamamlanmasının planlandığını vurguladı.

Seyhan, projelerin maliyetinin 1 milyon avro olduğunu ve yüzde 10'unun proje ortakları tarafından, 900 bin avrosunun ise AB'nin hibe desteğinden temin edildiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Trabzon Limanı'nın dolmasına ilişkin proje kapsamında, uzun vadede limanda yaşanabilecek sorunları senaryo haline getirip çözüm önerileri oluşturmayı amaçlıyoruz. Limanla ilgili projemizin maliyeti 1 milyon lira. Projemizde şimdiye kadar üç senaryoyu modelleme ile ortaya koyduk. AB'nin bu projeyi desteklemesindeki en önemli sebeplerden biri, ileride Trabzon'un lojistik merkez olarak hayata geçirilmesiyle birlikte nasıl bir gelişme olacağına ilişkin durumun öğrenilmesi isteği olabilir. Çünkü limanın dolması, genişlemesi, kirlilik faktörlerinin olup olmadığının ortaya çıkarılması çok önemli. Bu çalışma limanın 50, belki de 100 yıllık geleceğine ışık tutacaktır."

-"Bölge, ekoturizm bakımından da önceliği olan bir bölgedir"

Çağlayan, Fırtına ve İkizdere Deresi'nde gerçekleştirecekleri projenin, derelerin gübre ve evsel atıklarla kirlenmesi ile ortaya çıkan durumun Avrupa standartlarının üzerinde olup olmadığının belirlenmesi amacını taşıdığını belirten Seyhan, şöyle devam etti:

"Avrupa standartlarının üstünde kirlilik tespit edilmesi durumunda yerel yönetimleri AB'den başka bir hibe alarak kanalizasyon ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik çalışma gerçekleştirilmesi planlanıyor. Bu da AB'den çok teveccüh gören bir proje oldu. Nasıl bir sonuç ortaya çıkacak henüz bilmiyoruz. Beklentimiz, belediye başkanları ile AB'den bu anlamda hibe alma arayışı içine girmektir çünkü bölge ekoturizm bakımından da önceliği olan bir bölgedir. Bölge herkesin gözbebeğidir. Onun için insanların gelip rahat edeceği bir ortam yaratmazsanız bölgenin adeta gözü kör olur."

Seyhan, yapay resifler, Karadeniz'deki balıkçıların sosyo ekonomik yapısına ilişkin proje ile henüz çalışmaları yeni olduğu için kamuoyu ile paylaşmak istemediği proje çalışmasının da sürdüğünü kaydetti. - Trabzon

Kaynak: AA / Yerel

Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Trabzon Seyhan Yerel Haberler

500

Yorumlar (1)

İsmet AKINÇismetakinc@ttmail.com:

Hocam Derelerimizin temizlenmesi için en önemli konu evlerde kullanılan deterjan ve mutfaktaki atık yağlar , bunlar için her eve bir fosektif kuyu yapılması için tüm köylerde proje yapılması gerektiğine inaiyorum.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title