Haberler

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu Trabzon'a Müjdeler Verdi

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Büyükşehir olduktan sonra ilk kez şehri ziyaret eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunduğu ve bilgi verdiği projeler hakkında bilgi paylaşımında bulunmak için basın toplantısı düzenledi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Büyükşehir olduktan sonra ilk kez şehri ziyaret eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunduğu ve bilgi verdiği projeler hakkında bilgi paylaşımında bulunmak için basın toplantısı düzenledi.

Çamoba'da 103 dönüm arazi üzerinde yapacakları Botanik Parkı'nın başlama safhasına geldiğini kaydeden Başkan Gümrükçüoğlu, "Bilindiği gibi Çamoba'da yapılacak Botanik Parkı'nın bulunduğu alan 1. Derecede SİT alanı. Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun onayı alınarak hazırlanan proje en son Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı. Projenin uygulamaya yaklaştığını bugüne kadar yaptığımız çalışmalarla gördük. Çamoba Botanik Parkı, Batum, Viyana, Singapur gibi örneklerin tümü incelenerek Trabzon'umuz da uygulamaya başlama safhasına gelmiştir. Bu aslında kentin marka değeri için çok önemli bir adım idi. Başbakanımıza proje ile ilgili bilgi verdik ve desteklerini arz ettik" dedi.

AVNİ AKER'İN YERİNE NE YAPILACAK?

Büyükşehir Belediyesi Hizmet binası yapımı için çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Başkan Gümrükçüoğlu, "Akyazı projesi Başbakanımızın tensipleriyle Trabzon'umuza kazandırılmaya başlamış idi. Ama şehrin gündeminde olan bir konu Avni Aker Stadyumu, yanındaki Yavuz Selim sahası, onun yanındaki 19 Mayıs Kapalı Spor Salonu. Büyükşehir Belediyesi'nin kurulmasıyla havaalanının ilerisindeki bölgedeki eski il özel idaresinin geliştirilmesi çalışmalarını sürdürdük. Oranın kamulaştırma çalışmaları ile 44 dönüme, 45 dönüme kadar geliştirilme çalışmalarını sürdürdük. Bu arada şehrimizin basın yayınının önerileri, milletvekillerinin önerileri alınarak belediyenin çalışmalarının sonrasında Avni Aker'in olduğu yer, Yavuz Selim ve 19 Mayıs Spor Salonunun olduğu yer 57 bin m2 büyüklüğünde. Bu bölgenin yoğun yapılaşmaya uğramaması için TOKİ'ye bırakılan alanın daha çok konut, iş yeri gibi yapılaşmaya yönelmemesi için önemli bir teşebbüsümüz oldu. Teknik arkadaşlarımızı yanımıza alarak TOKİ başkanımızla görüştüm. TOKİ başkanı bu konuya sıcak yaklaştı. Eğer böyle bir uygulama yapılabilecekse bu konuya destek verebileceklerini söylediler. Bunu Sayın Başbakanımızın buraya teşriflerinde ona arz ettik. O bölgenin Büyükşehir Belediyesi'ne verilmesi gerçekleşecek olursa, bizim il özel idaresi alanını onlara vereceğimiz ve gerekirse diğer desteklerle birlikte karşılığını tam sağlamaya gayret edeceğimizi ifade ettik. Avni Aker, Yavuz Selim bölgesinde ise Büyükşehir Belediyesi hizmet binalarının yapılması, Yavuz Selim'in muhafaza edilmesine gayret gösterilmesi ve şehrimizin o bölgesinde aslında kültür sanat şehri olan bir Büyükşehir Bilim ve Sanat Kongre Merkezi'nin yapılmasına gayret edilmesi, bunun dışındaki alanların yeşil alan olarak bırakılması konusunu Sayın Başbakanımıza önerdik" ifadelerini kulandı.

HAVALİMANINA 2. PİST VE OTOGAR SORUNU

"Havalimanına bir ilave pistin yapılmasını gündeme getirdik" diyen Gümrükçüoğlu "Bu konunun yapılmasını kendileri de onaylamıştır. Akyazı'da dolgu alanı 79 hektar. Gençlik Spor Genel Müdürlüğü'ne ön tahsis halinde tahsis edilmiş durumda. Stat ve spor alanlarının dışında kurvaziyer mendireğini öne koymakla birlikte bir otogarın o bölgede olacağı önerisini sunduk. Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nin belki 10 yılına hizmet edebilecek olan bugünkü güney çevre yolu gerçekleştikten sonra şehrin o taraf girişinde daha kalıcı olacağı düşünülen bir otogarın hazırlanması ve ilave hizmetler için bize alan tahsis edilmesinin gerektiğini kendilerine sunduktan sonra bu konunun da yapılmasına destek vereceklerini ifade ettiler" diye konuştu.

KANUNİ BULVARI VE KENTSEL DÖNÜŞÜMLER

Trabzon'u bir Trabzon daha yapacak Kanuni Bulvarı ile ilgili Başbakan Erdoğan'a bilgi arz ettikleri kaydeden Gümrükçüoğlu, "Herhangi bir aksama olmayacak olursa Başbakanımızın da belirttiği gibi 3 yıl içinde tamamlanması hedeflenmekte. Bu konuya arzın sonrasında kentsel dönüşümlerin bütün hızıyla devam ettiğini, yaptığımız ilave protokollerle sürdürdüğümüzü kendilerine arz ettik. Narlıbahçe projesinin bütün çalışmalarının tamamlandığı ve TOKİ ile son bir fizibilite çalışmasının yapılacağını ve hak sahiplerine haklarının karşılığının verilmesi, onların kanaatlerinin oluştuğu şekilde yolumuza devam edeceğimizi yine arz ettik. ve desteklerinin süreceğini yine ifade ettiler. Bu arada Sayın Başbakanımız Meydan Parkı'nı sordu ve Meydan Parkı'nın ikinci etabının ihale edilmiş olduğunu restorasyon çalışmalarının devam etmekte olduğunu ikinci etabın tamamlanmasından sonra 3. Etaba geçileceğini de belirttik" şeklinde konuştu.

TRABZON'A 2. KAMU ÜNİVERSİTESİ KONUSU

Gümrükçüoğlu, Trabzon'da 2. bir kamu üniversitesinin kurulması konusunda Başbakan Erdoğan'a öneri sunduklarını ifade ederek "Şuanda 55 bin öğrencisi olan bu üniversite lisans öğretiminden başka bir eğitim verilememektedir. Söğütlü, Akçaabat tarafında ikinci bir üniversite kurulması, bölümlerin lisans düzeyinde burada eğitime yoğunlaşması ve KTÜ'nün lisansüstü ve mastır çalışmalarına zaman ayırabilmesini ve bilgi birikim ve tecrübe ile önemli projelere imza atılmasını ifade ettik. Başbakan 70-80 bin üniversite öğrenci sayısına ulaştığında yapılabileceğini söyledi. Başbakanımız ayrıca Yatırım Adası konusunu yasal hazırlıklarıyla birlikte takip edeceklerini bizlere ifade ettiler" bilgisini verdi.

ÇİMENTO FABRİKASI TAŞINIYOR

Çimento fabrikasının taşınması konusuna da değinen Gümrükçüoğlu, şunları söyledi:

"Çimento Fabrikası 2015 yılı sonuna kadar yeni yer bulmak durumunda olacak. Bu bakımdan bütün şehrin planlamasında yetkilerin Büyükşehir Belediyesi'nde olması münasebeti ile kafa karışıklığına meydan vermemek için kendileriyle paylaştığımızı sizlerle de paylaşmak istiyoruz. Bu bölge daha öncede bilindiği gibi yatırımcının bölgesidir, ticaret bölgesidir. Aynı yatırımcının bünyesinde Akoluk ve Araklı'daki bölge de vardır. Biz bu güne kadarki görüşmelerimizde müteşebbise yer bulma açısından hazırlıklara başlamasını ifade ettik. Bu hazırlıklar sırasında Araklı bölgesi için kendilerine her türlü yardımı yapacağımızı, başka mahallerde de çevre kirliliğine neden olmayacak şekilde kendilerine yardım edeceğimizi arz ettik. Yatırımcı bugüne kadar bize kararlı bir tutum sergileyebilmiş değil. Akoluk bölgesinde kült hammaddesini değirmenlerde öğüterek çalışmanın yapılarak torbalar halinde oluşturulabileceğine dair bir çalışma bize arz ettiler. Biz o bölgenin yoğum yerleşim münasebeti ile ve ileri dönemlerde bir turizm bölgesi olacağını düşünmemiz münasebeti ile izin vermeyeceğimizi açıklıkla ifade ettik ve etmeyi de sürdüreceğiz."

AKÇAABAT VE ÇEVRESİNİN İÇME SUYU VE KANALİZASYON SORUNU ÇÖZÜLÜYOR

Akçaabat ve Çevresinin İçme Suyu ve kanalizasyon şebekesinin yenilenmesi projesi imzası için bugün Ankara'ya gideceğini kaydeden Başkan Gümrükçüoğlu, "Bugüne kadar yapılan hazırlık münasebeti ile proje bütçesi 24 milyon 813 bin 242 Euro olan Akçaabat ve Çevresi İçme Suyu Şebeke hattının yenilenmesi, 11.5 km yeni şebeke hattı ilave edilmesi, 4000m3 yeni bir su deposu inşa edilmesi, 11 adet su deposunun yenilenmesi, 21308 m ishale hattının inşası, 13639 m iletim hattı inşası, yerel izleme sisteminin kurulması kapsamındaki bir proje. Bu projede Çevre ve Şehircilik Bakanlığının katkısı yüzde 6, Faydalanıcı kurum katkısı yüzde 9, AB hibesi ise yüzde 85 olacak" açıklamasında bulundu. - TRABZON

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu Recep Tayyip Erdoğan Akçaabat Trabzon Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title