Haberler

Trabzon 1. Mesleki Eğitim Kongresi

Trabzon Valisi Yücel Yavuz, beden ve kol gücüne beyin gücünü de katarak çalışan bir nesil yetiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Trabzon Valisi Yücel Yavuz, beden ve kol gücüne beyin gücünü de katarak çalışan bir nesil yetiştirilmesi gerektiğini söyledi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, Akçaabat Şehit Samet Uslu Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonu'nda, "Eğitimden Üretime Sektörle İşbirliği" başlığı ile düzenlenen, "Trabzon 1. Mesleki Eğitim Kongresi" açılış töreniyle başladı.

Vali Yavuz, burada yaptığı konuşmada, 80 milyon nüfusa ulaşan Türkiye'de 45 milyona varan genç ve dinamik nüfus bulunduğunu belirterek, "Devlet kadroları şişti, devletin istihdam kapısı olarak görülmesinin zamanı geçti. Artık çalışan, üreten ve ortaya bir şeyler koyanların para kazanacağı bir döneme geldiğimizi millet olarak fark edeceğiz." dedi.

Mesleki ve teknik eğitimin bu noktada çok önemli olduğuna dikkati çeken Yavuz, "Beden ve kol gücüne beyin gücünü de katarak çalışan bir nesil yetiştirmeliyiz." diye konuştu.

Yavuz, Türkiye'nin çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşmak için emin adımlarla ilerlediğini ifade ederek, "Bu noktada ülkemizi ileriye taşıyacak her türlü imkanımız var. Yetişmiş eleman ihtiyacını bu eğitimlerle giderirsek çok daha iyi noktaları ulaşacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Milli Eğitim Bakanlığı Meslek ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanı Yusuf Çidem, öğrencilere meslek öğreterek onları hayata hazırlamayı amaçladıklarını vurguladı.

Çidem, bakanlığın mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için yaptığı çalışmalara ilişkin katılımcılara bilgi aktardı.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu ise yetenekli iş gücü için atılan adımların ülke için çok önemli olduğunu söyledi.

İş arayanların yaklaşık yüzde 35'inin mesleği olmayan kişilerden oluştuğunu belirten Hacısalihoğlu, şöyle devam etti:

"Geriye kalanların yüzde 17'si üniversite mezunu. Çocuklarımızı kendi düşüncelerimiz doğrultusunda, onların kabiliyetlerine bakmadan bir mesleğe yönlendirmeye çalışıyoruz. 'En azından bir üniversite bitirsin. Nasıl olsa bir devlet kurumuna koyarız.' düşüncesi var. Geçmişte böyleydi ama günümüzde böyle değil. Hiçbir özelliği olmayan insanı istihdam etmek zor. O yaştan sonra eğitmek de çok daha zor."

Hacısalihoğlu, iş camiası olarak nitelikli iş gücü sayısının yükseltilmesini ve iş yerlerinde verimliliğin artırılmasını arzuladıklarını vurgulayarak, "Verimli çalışmayan hiçbir iş yeri ayakta kalamaz. Her şey eğitimle başlıyor." dedi.

Akçaabat Kaymakamı Soner Şener, İl Milli Eğitim Müdürü Hızır Aktaş ve diğer ilgililerin katıldığı kongrede, açılış programının ardından özel ve kamu sektörü temsilcilerine yönelik paneller gerçekleştirildi.

Kaynak: AA / Güncel

Suat Hacısalihoğlu Akçaabat Türkiye Trabzon Politika Güncel Haberler

title