Haberler

"TPAO'nun Yatırımları 11 Milyar Doları, Geliri 18 Milyar Doları Buldu"

Güncelleme:

TPAO Genel Müdürü Besim Şişman, TPAO'nun yatırımlarının 11 milyar doları, gelirinin ise 18 milyar doları bulduğunu söyledi.

TPAO Genel Müdürü Şişman: - "TPAO'nun yatırımları 11 milyar doları, geliri de 18 milyar doları buldu" Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Besim Şişman, TPAO'nun yatırımlarının 11 milyar doları, gelirinin ise 18 milyar doları bulduğunu bildirdi.Şişman, TPAO'nun 60. kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen Uluslararası Petrol ve Doğalgaz Stratejileri Konferansı'nda, TPAO'nun stratejisi hakkında bilgi verdi.Son aylarda petrol fiyatında dalgalanmalar, politik problemler, Türkiye'ye yakın bölgelerde olayların yaşandığına işaret eden Şişman, bu gelişmelerin, ekonomik, sosyal, jeopolitik ve teknik sorunlara neden olduğunu söyledi.Şişman, şöyle konuştu: "Tüm bunlar, bir açıdan bizim için tehdit olabildiği gibi başka bir açıdan yaklaştığımızda tüm bunları fırsata dönüştürme şansımız olabiliyor. Dolayısıyla petrol, doğalgaz şirketleri hem teknik açıdan her türlü operasyona hazır olmaya çalışırken, hem de içinde bulundukları coğrafyaya bakarak ülkelerin menfaatleri doğrultusunda stratejiler geliştirerek bu doğrultuda hareket etmeleri gerekiyor." Afrika'da çok iyi fırsatlar olduğunu, TPAO olarak bu bölgede yoğun çalışma içerisinde olduklarını dile getiren Şişman, petrol ve doğalgaz endüstrisine ilişkin, şunları söyledi: "Endüstri yön değiştirme içinde; ankonvansiyonale kayış, doğalgazın ön plana çıkması, derin denizlerdeki aramalar ciddi yatırımları da beraberinde getirdi, ve teknoloji değişti. Bu dönüşümün yatırımcıları nasıl etkileyeceğini göz önünde bulunduran stratejiler oluşturulması gerekir." Petrol fiyatlarının düşük seyretmesinin ülke ekonomisine katkı yapacağını bildiren Şişman, maliyeti yüksek ankonvansiyonel petrol ve doğalgaz çıkarma yöntemlerinin petrol fiyatlarından doğrudan etkileneceğini belirtti.Türkiye'daki ankonvansionel potansiyelinin yüksek olduğunu da ifade eden Şişman, bu kaynakların üretilebilirliğini görmek için sabırlı olmak gerektiğini söyledi.Besim Şişman, günlük petrol üretimi 74 bin varil olan TPAO'nun daha da büyüyeceğini kaydeden Şişman, "Yatırım 11 milyar dolar ve 18 milyar doların üzerinde geliri olmuş bir petrol şirketiyiz. Uluslararası şirketlerle rekabet edecek boyuta gelecek şekilde düşünmemiz gerekiyor. 2023 hedefleri arasında üretim ve rezervleri ikiye katlamak yer alıyor" diye konuştu. Şişman, Karadeniz'de Shell ile işbirliği içinde 6 kuyu kazdıklarını, bu sayıyı artıracaklarını, ve üretilebilir rezerv bulana kadar da aramaya devam edeceklerini söyledi."Barbaros Hayrettin Paşa" sismik gemisinin Akdeniz'de Shell ve Petronas gibi büyük şirketlerle çalışmaya devam ettiğini ifade eden Şişman, 5-6 ay sonra belirli bir noktaya gelineceğini tahmin ettiğini dile getirdi. -TPAO Genel Müdürü Şişman

Kaynak: AA / Güncel

Shell Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title