Haberler

Total ve OMV'den Sonra, Alman Enerji Devi de Türkiye'den Çıkıyor mu

Güncelleme:

Özellikle doğalgaz çevrim ve hidroelektrik santrallerine yapılan yatırımlarla hızlı büyüyen elektrik sektörü, bir yandan arz fazlası, diğer yandan fiyat ve
kârlardaki gerileme ile kur baskısı altında. Alman enerji şirketi RWE'nin de Türkiye'deki faaliyetlerini satmak için düğmeye bastığı kulislerde sık gündeme geliyor. Sektör kaynakları, Denizli'de 775 megavat (MW) kurulu gücündeki doğalgaz santralini satmak için RWE'nin Gazprom ve Katarlı bazı şirketlerle görüştüğünü, doğru fiyata alıcı bulursa çoğunluk hissesini satacağını söylüyor.

GÖRÜŞME VAR AMA SONUÇ ZOR

Türkiye, son yıllarda enerji alanında yapılan yatırımlarda rekor kırdı. Ancak dolar kurunun fırlaması, baskılanan elektrik ve doğalgaz tarifeleri, arzda ortaya çıkan fazlalık gibi nedenlerle sektör zor günler geçiriyor. Bazı santraller, maliyetleri karşılayamadığı için kapasitenin altında çalışırken, özellikle de doğalgaz yakıtlı termik santralleri portföyünde bulunduran üreticilerin bir bölümü finansal zorluklar yaşıyor. Sektördeki varlıkları elden çıkartmak isteyenlerin de çoğaldığı kulislere yansıyor.

Bu şirketlerden birinin Alman enerji devi RWE olduğu konuşuluyor. Konuya yakın bir sektör kaynağı, RWE'nin yurtdışında iki şirkete ayrılarak, yenilenebilir enerji ağırlıklı RWE Innogy diye yeni bir iştirak kurduğunu belirterek, "Kurduğu yeni şirketi halka arz etmek istiyor. Türkiye'yi yeni şirketin içine koymadı. Türkiye'de iki işi var: Denizli doğalgaz santrali ve elektrik perakende işi. Perakende işini öncelikli olarak durdurdu. Denizli'deki santral ile ilgili yakında 'satıyoruz' diyecek. Ancak alıcı yok. Şu anda elektrik üretiminde Enerjisa'dan, Aksa'ya herkes satıcı konumunda. RWE de satış görüşmeleri yapıyor ama sonuç çıkmayabilir" dedi.

SÖKÜP IRAK'A GÖTÜRECEKTİ

Sektör temsilcisi, RWE'nin bugüne kadar satış için Rus enerji şirketi Gazprom ve Katarlı Qatargas ile görüştüğünü iddia ederek, "Ancak petrol ve buna bağlı olarak düşen gaz fiyatları nedeniyle Körfez ülkeleri de şu an iyi bir dönemde değil. Aslında Katar çok iştahlıydı. Türkiye ile sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ticareti var, entegre bir yapı kurabilir miyiz diye ilgileniyorlar. Diğer yandan RWE satalım dese, hem elektrik fiyatları düştü, hem santralin çalışma saatleri yarı yarıya azaldı.

Santral 500 milyon Euro ile yapıldı, fiyatı bugün 300 milyon Euro'nun altına düştü. Mümkün olduğu kadar maliyeti karşılayacak bir rakamdan satmak isteyeceklerdir" dedi. RWE'nin bir ara santrali söküp, başka bir ülkeye götürmeyi gündeme aldığını kaydeden sektör temsilcisi, "Kuzey Irak veya Körfez ülkelerini düşündüler. Fakat söküp götürmenin yanlış olacağı kararına vardılar. 200-300 MW'lık daha küçük santraller, daha kolay sökülebiliyor. Bu santrallerin zaten artık Türkiye piyasasında çalışma şansı yok. Afrika'ya, başka ülkelere taşınıyorlar. RWE'nin santrali, büyüklüğü ile şebeke için bulunduğu noktada önem kazanıyor. 'Belki de' diye hep bir umut var. Türkiye'de de yedek kapasite tutma modeli gelebilir, bir kapasite piyasası oluşabilir diye düşünülüyor" dedi.

'SÜRECİN İÇİNDELER'

Bir başka sektör temsilcisi, RWE'nin elektrik perakende işinde müşterilerini elden çıkartmaya başladığını dile getirerek, "Belli sayıda müşterileri vardı. Müşteri kontratlarını sonlandıracaklar veya başka şirkete geçmesini teşvik edecekler. Bu sürecin içindeler" iddiasında bulundu. Üretim tarafında ise RWE'nin durumunun Türkiye'deki tüm doğalgaz çevrim santralleri için geçerli olduğunu söyleyen sektör temsilcisi, "Yılsonuna kadar birçok firma Türkiye'den çıkmasa bile operasyonlarını durdurmak zorunda kalabilir. Biliyorsunuz santrallerde, megavat (MW) üzerinden bağlantı gücü anlaşması yapılıyor ve santral kaç megavatsa MW başına bağlantı bedeli ödeniyor. Geçen yılın üç katı bedeller alınmaya başlandı. Üretim yapsanız da yapmasanız da yüzde 100 çalışır gibi bedel ödüyorsunuz. Piyasada fiyatlar düşük, piyasadaki her santral oluşan fiyata göre çalışıyor, fiyat düşük olunca çalışmıyor. Bir tarafta sürekli arz fazlası var. Çıkmak isteseler bile bu şartlarda, aşırı düşük fiyata razı olmadığı sürece kimse satamaz" dedi.

RWE: ELDEN ÇIKARMAYI DÜŞÜNMÜYORUZ

Tek çatı altında iki şirkete bölünen RWE'nin, Türkiye'de doğalgaz ve perakendeden çıkmak istediği iddialarına karşılık, yeni iştiraki ile yenilenebilir enerjide fırsat kolladığı belirtiliyor. RWE Innogy'nin özellikle güneş enerjisi açısından Türkiye'nin devasa potansiyelini değerlendirmek istediğini şirketin yöneticisi Hans Bünting açıklamış, "İkliminden dolayı, Türkiye'nin güneyinde geniş çaplı güneş tesisi kurmanın maliyeti, Kuzey Avrupa'ya kıyasla yarı yarıya" demişti. RWE Türkiye temsilcileri, konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı.

Şirketin, Türkiye'de yenilenebilir enerji pazarını değerlendirerek, bu konuda yatırım yapmaya hazırlandığını kaydeden şirket yetkilileri, "RWE olarak yatırımlarımızı uzun yıllar boyunca portföyümüzde tutma hedefiyle yola çıkarız. Şu anda Türkiye'de hiçbir varlığımızı elden çıkarmayı düşünmüyoruz. Daha da önemlisi, uzun süreli işbirlikleri ve ortaklıklar için de arayışlarımız devam ediyor" dedi. RWE olarak Türkiye'de yeni fırsatları, özellikle yenilenebilir enerji alanındakileri sürekli takip ettiklerini söyleyen yetkililer, piyasanın mevcut durumuna yönelik ise "Yatırımcılar için yatırım ortamının öngörülebilir ve güvenilir olması, mevzuat ve düzenlemelerin de tarafsız, sağlıklı ve istikrarlı olması çok önemli. Elbette mevzuatın dönem dönem gözden geçirilmesi gerekiyor. Ancak değişimlerin gerekli olması durumunda, bu değişikliklerin mevcut yatırımlara olan etkileri de göz önünde bulundurulmalı. Gaz ve elektrik piyasalarında, Denizli Doğalgaz Kombine Çevrim Elektrik Santralimiz gibi özel sektör yatırımları adil, şeffaf, rekabetçi ve serbest piyasaların varlığına güvenilerek gerçekleştirilir. Bu güven sarsılmamalı" dedi.

'İSTER AMA SATAMAZ'

Konuya yakın bir kaynak, şirketlerin elindeki varlığı çıkarırken bugün belli bir indirim oranına razı olması gerektiğini vurgularken, "Bu kadar büyük bir zararı bugün kimse göze alamaz. Türkiye'den memnun mu? Çıkmak ister mi? Evet ister. Bugün çıkabilir mi? Santrali satacak mı? Hayır. Türkiye bugün gelen yabancı yatırımcıları zarara uğratmayıp, serbestleşme hikâyesine devam etse, aynı oyuncular daha fazla yatırım yapmaya hazır. Arz-talep dengesi dışında, fiyatlara da devletin müdahalesi söz konusu. Aksa, Ak Enerji, Enerjisa, Unit Grubu, Cengiz Holding hepsi aynı durumda" dedi. (Kaynak:Hürriyet)

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Gazprom Denizli Türkiye Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli? Cengiz Kırgın kimdir? Zafer Partisi Hatay- İskenderun Belediye Başkan adayı Cengiz Kırgın kaç yaşında, nereli? SURİVOR KİM ELENDİ? Survivor All Star 2024 adaya kim veda etti? OY SAYIMINDA İFTAR MOLASI OLACAK MI? YSK iftar arası kararında ne dedi? Vatandaşa yumruk atan Belediye Başkanı kim? Vatandaşa neden yumruk attı? Mustafa Oktay Aksu kimdir? Halk Tv konuğu Mustafa Oktay Aksu kaç yaşında, nereli? Mustafa Oktay Aksu biyografisi! 1 NİSAN 2024 PAZARTESİ ÜNİVERSİTELER TATİL Mİ? Seçimden sonraki gün resmi tatil mi, kimlere tatil? Oy sayımında iftar molası olacak mı? YSK açıklama yaptı mı, ne dedi? Yunanistan'da deprem mi oldu? Depremin büyüklüğü ne?
500

Yorumlar (12)

esrarengiz:

gidene yol açık paraları yur dışna götürüyorlar hadi hadi defolun gidin bize müslüman ülkelrin petrol şirketleri gelsin ejnebiler değil

1
6
yanıtYanıtla
.....:

HANGİSİ LAN LAVUK . . . . SUUDİ ARABİSTANI DA KATARIDA YABANCI PETROL ŞİRKETLERİ YÖNETİYOR . . . BOŞ BOŞ KONUŞMA . . . . O İŞ MENDERESLE BİTTİ . . . . . ATATÜRK MİLLİYETÇİLİĞİNİ MENDERES BİTİRDİ . . . SATTI MEMLEKETİ. . . ŞİMDİ ATI ALAN ÜSKÜDARI GEÇMİŞ.

yanıt7
yanıt0
bahti:

lan adam gibi okul okusana, cahil kalmisin. . . . . imamhatip''de ne ögretiler sana???

yanıt3
yanıt1
Türkiye iyi yönetilmedi, yönetilmiyor:

İflaslar, işsizlik, zamlar, hayat pahalılığı, asgari ücretin ve emekli maaşlarının bir türlü artmaması, vergilerin yükseltilmesi. . bunlar Türkiye''nin iyi yönetilmediğini gösteriyor. . Ha 3. havaalanı, köprü, körfez geçiş meçiş bunlar kötü gidişatı kapatmak için yapılan şeyler. . .

3
1
yanıtYanıtla
Başlığı düzelt birader:

Total ve OMV''den Sonra, Alman Enerji Devi de Türkişe''den Çıkıyor mu

1
1
yanıtYanıtla
Urfa:

E ne olmus yani cekilsin,ilk deyil,sonduda gelmiyecek:-)

1
1
yanıtYanıtla
urfalı:

haber ile altında yazılanlar birbirini tutmuyor.

1
0
yanıtYanıtla
Samet Tuncer:

Türkişe neresi lan

1
0
yanıtYanıtla
btgnMobil-ANDROID:

hoşgeldin soğuk savaş. eskidrn olduğu gibi bu Avrupalı devletler aralarında Türkiye topraklarını paylaşmamışlarsa iyidir. Ya da diger bir secenek Lozan'ı gerek soğuk gerekse fiili savaş çıkartarak Türkiye ye yeniden imzalatmak..

0
0
yanıtYanıtla
ali:

o o o oo opet e devam

0
0
yanıtYanıtla
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title