Haberler

    Toshiba Satellite L50-B-1ne

    Rengiyle dikkat çeken Toshiba dizüstü bilgisayar nasıl bir performans sunuyor?

    Hasan Uğur Nayır - -

    Toshiba'nın Satellite L50-B-1NE dizüstü bilgisayarı test merkezimizin konuğu oldu. Bu misafiri bir süredir kullanıyoruz. Tasarımı ve rengiyle dikkat çeken bir model. Ancak kasanın dışı kadar içi de bir hayli önemli. Dış tarafın güzelliği kadar iç tarafın sağladığı performans önemli. Cümleleri daha fazla uzatmaya gerek yok. En güzeli Satellite L50-B-1NE'le geçen maceramıza anlatmaya başlayalım.


    Kırmızı kırmızı


    Plastik kasalı cihazın rengi metalik kırmızı. Gayet çekici bir renk. Kırmızı iç taraftan dışa kadar vurucu bir şekilde duruyor. Siyahlık sadece alt kısımda, ekran çerçevesinde ve ekranın gövdeyle birleştiği hoparlörün yer aldığı kısımda var. Renk dışında tasarım genel olarak sade. Sade olmasından dolayı da cihazı beğendim. Bazı modellerin dış kısımları sade olsa da, iç kısımları yıldız haritası gibi olabiliyor. Toshiba böyle bir şey yapmamış. Klavyenin olduğu iç taraf da dış kısım gibi sade. Kasanın sevmediğim yanı parmak izini biraz belli etmesi oldu. Parmak izi dolu bir kapak görüntüsü pek hoş olmuyor.



    L50-B-1NE, 23 mm inceliğinde. "İnce bir cihaz değil" yorumu yapanlar olabilir, fakat işin içinde DVD sürücü de var. Toshiba ince yapıdaki çift katmanlı DVD sürücüyü kasaya dahil etmiş. İnceliği gayet iyi. Bilgisayar 380x259.9x23.5 mm boyutlarında ve 15.6 inç'lik ekrana sahip. Ağırlığı da 2.2 kg. Daha önce ultrabook'a alışmış biri olarak en başlarda bana birazcık ağır geldi. Sadece alışık olmadığım için en başta öyle oldu. Ev-iş arasında gidip gelirken taşımada sorun yaşatmadı. Şimdi daha da eskileri düşünüyorum da, eski dizüstü bilgisayarlar kalın ve ağırdı. Toplantı olduğunda eski model dizüstü PC'yi sırt çantasına koyup, taşıyordum. Teknoloji geliştikçe bileşenlerin boyutu da küçülüyor ve ağırlıklar ortadan kalkıyor.


    Cihazın sol tarafında LAN, adaptör ve USB 2.0 girişi bulunuyor. DVD sürücü de sol tarafa konumlandırılmış. Sağ tarafta 2 adet USB 3.0 girişi, VGA, kulaklık ve HDMI girişleri yer alıyor. Ön tarafta çoklu kart okuyucu var.


    #Sayfa#


    Diğer noktalar


    Bilgisayarda 15.6 inç'lik Toshiba TruBrite HD TFT ekrana yer verilmiş. Ekran parlak bir görünüme ve 1366x768'lik standart dizüstü PC çözünürlüğüne sahip. Bu çözünürlüğün biraz sıkıntısı var. Full HD filmlerin düzgün çalışması için çok az piksel var. Genel manada ekran güzel. Fakat bazı eksiklikleri yok değil. Ekranda biraz yansıma olabiliyor, ama parlaklık seviyesi kesme işleminde başarılı. Siyah renk seviyesi bana biraz düşük geldi. Derin siyah tonları birazcık donuk gri gibi gözüküyor. Ekran dokunmatik değil. Ekranın üstünde HD web kamerası var. Görüntülü görüşme için yeterli.


    Klavye hoşuma giden diğer noktalardan biri oldu. Klavye tuşlarının basmamazlık yapması, algılamaması gibi saçma hatalarla karşılaşmadım. Tuşların dağılımı ve aralıkları tam olmuş, kafa karıştırıcı dizilim yok. Fakat biraz dışa çıkık tuşlara alıştığım için en başlarda ters geldi. Cihazın klavyesini ilk kullanmaya başladığımda tuşlar sanki içe çökük gibi hissiyat verdi, alıştıktan sonra ise yazması oldukça kolay ve rahat oldu. NumPad'in olması da ayrı bir güzellik. Güç tuşu ise klavyenin üstünde sağ üst köşede bulunuyor.



    TouchPad'de genel olarak iyi sayılır. İki parmağınızla yakınlaştırma/uzaklaştırma yapma gibi özellikler sunuyor. Birkaç kere TouchPad geç tepki verdi, bunun dışında sorun teşkil etmedi. L50-B-1NE modelinde 64 bitlik Windows 8.1 işletim sistemi var. Ayrıca Toshiba'nın çeşitli yazılımları da yüklenmiş. DTS Sound, Toshiba'nın PC Health Monitor ve Media Player'ı bunlardan bazıları. 1 aylık Microsoft Office 365 üyeliği var. Evernote ve CyberLink'in de yazılımları da içeriğe dahil edilmiş.


    #Sayfa#


    Kasanın içinde neler var?


    Cihaza gücünü 4. nesil Intel Core i5-4210U işlemci veriyor. Turbo Boots teknolojisi de işin içinde (1.7/2.7 Turbo GHz). Intel SpeedStep teknolojisinden de yararlanılmış. Geliştirilmiş SpeedStep çözümü dinamik olarak işlemcinin voltaj ve çekirdek hızını değiştirerek, enerji tüketimini ve ısı düzeyini de düşürüyor. Biraz daha açacak olursak ağır işlemlerde işlemcinin hızını arttırarak PC'nin daha yüksek performans göstermesini sağlıyor. Ancak normal işlemlerde veya bilgisayar boştayken işlemci hızını düşürüyor, ısı dağılımı oluyor ve daha az güç tüketimi gerçekleşiyor. Cihazın geri kalan bileşenlerine bakarsak, 8 GB RAM, 1 TB Serial ATA sabit sürücü (5400 rpm), 2 GB'lık AMD Radeon R7 M260 ekran kartı var. Ekran kartı Mars çipi temelli (28nm GCN mimarisi). Orta düşük seviyede olan R7 M260'ta Enduro teknolojisi yer alıyor. Bu teknoloji kısaca sistemin veya uygulamanın ihtiyaçlarına göre güç verimliliği sağlıyor diyebiliriz.



    L50-B-1NE, günlük kullanımda gayet başarılı ve performanslı. İnternette saatlerce sörf yapmak, yazı yazmak, film izlemek, müzik dinlemek gibi işlerin altından kolaylıkla kalkıyor. Cihaz oyunları oynatıyor da, görsel olarak ağır olmayan orta veya düşük seviye oyunları dersem daha doğru olur. Son dönem oyunları için pek fazla bir şey beklemeyin kısacası. Assassin's Creed serisinin son oyunlarına biraz dalayım dedim ama olmadı. PCMark testi yaptım, 1873 puan aldı. Ses kalitesinden bahsetmeden olmaz. L50-B-1NE'nin üstünde Skullcandy onaylı ONKYO hoparlörler bulunuyor. DTS Sound ile birlikte hoparlörlerin ses kalitesi oldukça iyi. Cihazda farklı müzikler dinledim ve videolar izledim, ses kalitesi hoşuma gitti. Güzel iş çıkarılmış.


    Bilgisayarda 4 hücreli lithium-ion pil var. Firmanın belirttiğine göre L50-B-1NE 6 saat pil ömrü sunuyor. Peki gerçekten böyle mi? Kendi gözlemlerim sonucunda 5 saat 30 dakika, 5 saat 45 dakika gibi birbirine yakın süreler ölçtüm. Tam olarak 6 saat olmasa da, 6 saate yakın bir pil ömrü var. Sonuç olarak tasarımı, klavyesi ve günlük kullanımdaki performansıyla başarılı bulduğum, beğendiğim bir cihaz oldu. Fiyat konusunda biraz daha aşağıda olsa, daha iyi olabilirmiş.



    Hasan Uğur Nayır - Teknokulis : http://www.teknokulis.com
    Kaynak: Teknokulis / Teknoloji

    Hasan Uğur Toshiba Intel Teknoloji Haberler

    Bakmadan Geçme

    Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title