Haberler

Toroslardaki Doğal "Soğuk Hava Deposu"

Antalya'nın Akseki ilçesinde, Toros Dağlarının zirvesindeki 50 metre derinlikteki obruk, yöre halkı tarafından yiyeceklerin saklandığı doğal "soğuk hava deposu" gibi kullanılıyor.

Antalya'nın Akseki ilçesinde, Toros Dağlarının zirvesindeki 50 metre derinlikteki obruk, yöre halkı tarafından yiyeceklerin saklandığı doğal "soğuk hava deposu" gibi kullanılıyor.

Soğutucuların, buzdolaplarının bulunmadığı yıllarda, kavurucu yaz sıcaklarında yiyecek saklanan içi kar dolu obruklar, Akseki ilçesinde kullanılmaya devam ediyor. Bin 900 rakımlı Çimi Yaylası'ndaki Kuyu mevkisindeki obrukta kış boyunca biriken kar, yaz aylarında da erimiyor. Bu mevsimde yaylaya çıkanlar, yiyeceklerini buzdolapları yerine obrukta tutuyor.

İlçe sakinlerinden Mevlüt Arıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaylaya çıkan vatandaşların obruğu yaz aylarında "soğuk hava deposu" gibi kullandığını anlattı.

Obruğun yaklaşık 50 metre derinlikte olduğunu belirten Arıcı, "Obrukta eski kar ile yeni kar karışır ve hiçbir zaman kar tükenmez. Burada sıcaklık sıfırın altındadır. İnsanlarımız peynir, yoğurt, çökelek, hatta etlerini obrukta saklar. Yani soğuk hava deposu gibidir." dedi.

Ahmet Akar da çocukluğundan beri yaylalara çıktığını ve keçi otlattığını söyledi.

Geçmişte obruktan çıkardıkları karı çevre ilçelere götürerek sattıklarını ifade eden Akar, bugün ise daha çok içme suyu ihtiyaçlarını karşılamak için kullandıklarını kaydetti.

Akar, "Geçmişte atalarımız su yokken küçük ve büyükbaş hayvanları buradan kar alarak sulamışlar. Günde ortalama 50-60 kişi buradan kar alıyor." diye konuştu.

Yörede obruktan çıkarılan kar, pekmez ile karıştırılarak "Kar aşı" adı verilen tatlı yapımında da kullanılıyor.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Ahmet Akar Antalya Akseki Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title