Haberler

Tornet Yarışlarıyla Çocukluk Günlerine Dönüyorlar

Çorum'un Oğuzlar ilçesine bağlı Ağaççamı köyünde bir grup genç tarafından düzenlenen köy oyunları ve tornet yarışları köy halkını adeta çocukluk günlerine götürüyor.
Köyden kente göçün arttığı günümüzde yılda birkaç defa köylerine gelip...

Çorum'un Oğuzlar ilçesine bağlı Ağaççamı köyünde bir grup genç tarafından düzenlenen köy oyunları ve tornet yarışları köy halkını adeta çocukluk günlerine götürüyor.

Köyden kente göçün arttığı günümüzde yılda birkaç defa köylerine gelip hasret giderme fırsatı bulan Ağaççamı köyü gençleri her yıl geleneksel tornet yarışları düzenleyerek çocukluklarına dönüyorlar.

Çorum'da ilk olma özelliği de taşıyan tornet yarışlarının 2 kilometrelik parkurdan oluştuğunu belirten oyun sorumlusu Atıf Haksever, tornetlerin bir pilot ve birde yardımcı pilottan oluştuğunu, yarış sırasında birinin aracını hız dengesini ayarladığını diğerinin ise şöför olarak torneti kullandığını ve yoruldukça pilotların yer değiştirdiğini söyledi. Haksever, tornet yarışlarına tahminlerinin üzerinde bir katılımın olduğunu belirtti.

Şenlik gününün akşamında davul zurna eşliğinde geleneksel sinsin, elekçioğlu orta oyunu ve kelle oyunlarının da oynandığı, bu sayede köy halkının da eğlenceli bir gün geçirdikleri ve geleneklerine sahip çıktıklarını belirten Haksever, gelecek yıl tornet yarışlarına alternatif olarak bisiklet turu düzenleyeceklerini bildirdi.

Köy oyunları ve tornet yarışlarını gelecek yılda yapmayı planladıklarını dile getiren Haksever, "Gelecek yıl bu etkinliği Ramazan Bayramı'nda düzenlemeyi planlıyoruz. Önce tornet yarışları sonrasında çeşitli yerel köy oyunları ve yarışmalar olacak. Akşamda tiyatromuz olacak ve devamında elekçioğlu, kelle, sinsin gibi köy oyunlarını sahnelemeyi planlıyoruz. Gece çadırlarda konaklayıp sabah ise. bisiklet grupları ve yürüyüş gruplarıyla birlikte yola çıkıp, çok güzel bir rotada günü sonlandırmayı düşünüyor. Rota olarak da Kavak Dağı'nın zirve yamaçlarından Obruk Barajı'na süzülmeyi planlıyoruz" dedi.

Ülkemizde en ucuz şeyin sanat olduğunu dile getiren Haksever, "Kavak Dağı zirvesine antik tiyatro inşa etmek istiyoruz. Hitit aslanlarının karşıladığı ve Yunan sanatının estetiğinin gölgelendiği bir zirve tiyatrosu. Son olarak da şunu söylemek istiyorum. Şenliklerimize herkes ve her grup katılabilir. Sadece doğaya ve çevreye saygılı olmak şartıyla. Biz tamamen doğa için ve dedelerimizin yaptığı ve kaybolmakta olan şenliklerimizi canlandırmak istiyoruz" dedi. - ÇORUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Oğuzlar Kavak Çorum Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

MÜGE ANLI CANLI İZLE! 19 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Tokat depreminde yıkım var mı? Tokat'ta deprem kaç saniye sürdü? Tokat'ta kaç büyüklüğünde deprem oldu? TOKAT DEPREM HARİTASI 2024! Tokat deprem bölgesi mi? Tokat'ta fay hatları nereden, hangi ilçelerden geçiyor? Resmi Gazete bugün (19 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title