Haberler

Töre Cinayetleri Ve İntiharlar Masaya Yatırıldı

Ağrı Müftü vekili Orhan Tosun, "Hiçbir kimse bir başkasının namusunu kirletemez. Benim eşim benim namusumu kirletemez kendi namusunu kirletir" dedi. Tosun, erkek ve kadın namusunun aynı görülmediği toplumların cahiliye döneminde olduklarını söyledi.

Ağrı'da Kadının Sosyal Hayatını İnceleme ve Araştırma Derneği (KASAİD) 'Töre cinayetleri ve çocuk intiharları' konulu panelde konuşan müftü vekili Orhan Tosun, İslamiyet'in gelişiyle kadınları ilgilendiren birçok sorunun ortadan kalktığını bellirtti. Konuşmasında namus cinayetlerine de değinen Tosun, "Namus nasıl kirlenir? İslam dinine göre suç bireyseldir. Hiçbir kimse bir başkasının namusunu kirletemez. Benim eşim benim namusumu kirletemez kendi namusunu kirletir. Ben de eşimin namusunu değil kendi namusumu kirletirim. Ben bunu, eşimede kızlarımada söylemiş bir kişiyim. Ancak kendi namusunuzu kirletirsiniz dedim. Bir toplumda erkeğin namusu ile kadının namusu aynı görülmüyorsa o toplum cahiliye dönemindedir. Erkeğin namusu neyse kadının namusuda aynı görülmek zorundadır. Hiç kimse başka bir kimsenin suçundan dolayı yargılanmaz. O kişi de ceza olarak infaz edilmez. İslam dini ve bu dinin yüce kitabı Kuran-ı Kerim, eşini başkası ile gördüğünde erkeğe öldürme hakkı vermiyor. Mahkemeye dava hakkı veriyor boşanmak için. Bizim öldürmek için herhangi bir gerekçemiz yok" dedi.

Cinayetlere töre adı verilmesinin çok yanlış olduğunu belirten gazeteci-yazar Sevilay Yükselir, törenin Türk Dil Kurumuna göre, bir toplulukta benimsemiş yerleşmiş, davranış ve yaşama biçimlerinin kuralların gelenek ve görenek biçiminde, ortaklaşa alışkanlıkların tutulan yolların bütünü olduğunu dile getirerek, törenin bir ahlak bütünü ahlak düzeni olduğunu ifade etti. Birçok erkeğin eşini aldattığını söyleyen Yükselir, o zaman töreye göre kendilerinin de öldürme hakkının olduğunu belirterek,"Eğer töre buysa ve biz bunu erkeklere uygularsak Türkiye'de erkek kalmaz" diye konuştu.

Halk Eğitim Merkezi'nde gerçekleştirilen panelde İbrahim Çeçen Üniversitesi öğretim üyeleri Yrd. Doç.Dr. Faruk Kaya, Yrd. Doç.Dr. İbrahim Özgül ile Ağrı Devlet Hastanesi doktorlarından psikiyatrist Serap Alpaslan, namus cinayetleri ve sebepleriyle ilgili davetlilere bilgi verdiler.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Süt fiyatları ne kadar oldu 2024? Çiğ süte zam geldi mi? KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA? 16 Nisan Kabine Toplantısı gündemi nedir? Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? Resmi Gazete bugün (16 Nisan) kararları nedir? Resmi Gazete atama kararları 2024 belli oldu mu? 16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 16 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title