Haberler

    Torba Yasa Aym'de

    CHP, Torba yasanın bazı maddelerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

    CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi yasayla kamu yönetiminde hukuksuz uygulamalar getireceğini savundu. Hamzaçebi "Kamu yönetiminde pervasızlık yasayla koruma altına alınmaktadır" dedi.

    Hamzaçebi, "Bir emniyet müdürü görevden alınıp polis memurluğuna atanırsa dava yaklaşık iki yıl sürecektir, bu iki yıl içinde mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermesi, mahkeme kararının uygulanması iki yıllık bir süreyi alacak ve görevine dönemeyecektir. Yani 4 yıl sonra mahkeme kararı yine uygulanamamış olacaktır." dedi.

    CHP'nin kamu görevlileriyle ilgili torba yasada itiraz ettiği madde mahkemelerin üst düzey kamu görevlileri hakkında verdiği atama, görevden alma, göreve son verme yer değiştirme, görev ve unvan değişikliğiyle ilgili iptal ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararların gereğinin yerine getirilmesi için 2 yıl süre tanıyor. Süre sonunda ise hakkında mahkeme kararı olanlar başka bir kadroya atanabiliyor.

    Düzenlemeyle mahkeme kararlarının gereğini yerine getirmeyen kamu görevlisi hakkında da ceza soruşturması ve kovuşturması yapılamayacak.

    'TİB müdahalesi kurumsallaşıyor'

    Hamzaçebi, internet trafiğinin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı) tarafından mahkeme kararı olmaksızın saklanabilmesine olanak tanıyan maddeye de itiraz ettiklerini açıkladı. Düzenlemenin ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu savundu:

    "Gezi olaylarından sonra sosyal medya üzerinden yapılan organizasyonla 'beni sokaklarda devirecekler' korkusuyla bir düzenleme yapıldı. İnternete idari kararlarla müdahalenin yolu açıldı. Kimin hangi siteyi ziyaret ettiği TİB'in bilgisi içinde, yani Hükümet'in bilgisi içinde olacak demektir. Bu, ifade özgürlüğüne aykırıdır. Bunu kamu düzeni, milli güvenlik diye gerekçelendiremezsiniz. Yeni Türkiye'de internet özgürlüğüne TİB eliyle müdahalenin yolu kurumsallaşmaktadır."

    CHP'nin AYM'ye taşıdığı torba yasadaki bu maddeye göre TİB erişime engelleme kararını 24 saat yerine 4 saat içinde uygulamakla yükümlü olacak. Ulusal güvenlik, kamu düzeni ve suç oluşmasını engelleme amacıyla internete erişime engellenebilecek. İnternet trafiğiyle ilgili tüm veriler TİB'de depolanacak, mahkeme isterse buradan gönderilecek.

    Özelleştirmeyle ilgili yargı kararları

    CHP'nin itiraz ettiği bir başka madde de özelleştirmelerle ilgili. Madde 'Devir teslim işlemlerinin tamamlanmasının üzerinden 5 yıl geçmiş özelleştirmeler hakkında yargı kararı bile olsa geri alınması yönünde herhangi bir işlem tesis edilemeyeceğini' içeriyor.

    Hamzaçebi özelleştirme ile ilgili yargı kararlarının uygulanamayacağını söyledi, 'Mahkeme kararları herkesi bağlar' dedi:

    "Özelleştirme kararından sonra devir teslimden 5 yıl geçtikten sonra daha önce iptal yönünde verilen mahkeme kararları uygulanmayacaktır. Devir teslimden sonra 5 yıl sonra mahkeme kararı verilmiş bu uygulanmayacak değil. 2005'te bir özelleştirme ihalesinin iptaline karar verilmiş, üzerinden 5 yıl geçtikten sonra karar uygulanmayacaktır. 9 yıl geçmiş idare iptal kararına uymamış, bu, yasal güvence altına alınmaktadır. Anayasamıza göre mahkeme kararları herkesi bağlar, kimse bu kararların uygulanmasını yasayla dahi engelleme imkanına sahip değildir."

    Hamzaçebi özgürlüklere müdahale ve hukuk devletine saldırı olarak gördükleri bu maddeleri acil olarak Anayasa Mahkemesi'ne taşıdıklarını söyledi. Hamzaçebi 7 madde için daha itiraz başvurusu yapacaklarını açıkladı.

    Kaynak: Aljazeera / Güncel

    Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı Mehmet Akif Hamzaçebi Anayasa Mahkemesi Politika Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title