Haberler

Torba Tasarı" TBMM Genel Kurulu'nda Kabul Edildi

Güncelleme:

Maden işlerinde çalışma saatleri konusunda kanunla yapılan değişiklik, 1 Ocak 2015'te yürürlüğe girecek.

Somalı madenciler, taşeron sistemi, 35 bin öğretmen ataması ile bazı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili düzenlemeleri de içeren "torba kanun tasarısı" TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Kanunun bugünkü görüşmelerinde ihdas edilen maddelere ve yapılan değişikliklere göre, tüzel kişiliği sona eren mahalli idareler ve bunlara bağlı kuruluşlar ile mahalli idare birliklerinin, büyükşehir ve büyükşehir ilçe belediyesine dönüşen belediyelerin ve bağlı kuruluşlarının, birleşme, dönüşme, katılma veya devir yoluyla ilçe belediyelerine, büyükşehir belediyelerine, bağlı kuruluşlarına veya köye dönüşen belediyelerin il özel idaresine geçen ve kamu kuruluşları ile İller Bankası AŞ'ye olan kamu ve özel hukuka tabi borçları, Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar ile devrolan borcun asli unsurunun toplamı herhangi bir faiz, gecikme faizi, gecikme zammı uygulanmaksızın bu idarelerin genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden ayrılan paylarından tahsil edilecek.

Bunların devredilen borçları dışında kalan ve diğer kamu idarelerine devredilen ve kamu kuruluşları ile İller Bankası AŞ'ye olan kamu ve özel hukuka tabi borçları da yeniden hesaplanarak ilgili kamu idaresinden tahsil edilecek.

Kesinti işlemine tabi tutulan borçlar için ilgili kanunlarda öngörülen zamanaşımı süreleri işlemeyecek. Bu borçlardan dolayı konulan hacizler kaldırılacak.

Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'nin (TEDAŞ) elektrik tüketiminden kaynaklanan alacaklarından vadesi 30 Nisan 2014 itibarıyla geldiği halde ödenmemiş olanların asıllarının tamamı ile bu alacaklara ilişkin fer'iler yerine, kanunun yayınlandığı tarihe kadar bu alacakların asılları Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak.

Hesaplanan bu tutarın ödenmesi için kanunun yayınlandığı tarihi izleyen 2. ayın sonuna kadar başvurulması ve ilk taksitinin yine aynı tarihi izleyen 3. aydan başlamak üzere kanunda öngörülen şekilde ödenmesi şartıyla fer'ilerin tamamının tahsilinden vazgeçilecek.

Başvuran il özel idareleri ve belediyelerine, kalkınma ajanslarına olan birikmiş borçlarının, fer'i borçlar bakımından hem enflasyon oranındaki kısmının ödenmesi hem de bu ödemelerin taksitler halinde yapılması kolaylığı getirildi. Böylece il özel idareleri ve belediyeler borçlarını daha kolay ödeyecek ve ilgili ajans desteklerinden yararlanabilecek.

Sulama kooperatiflerinin ve sulama birliklerinin tarımsal sulama faaliyetlerinden kaynaklanan alacaklarından, vadesi 30 Nisan 2014 tarihinden önce olup ödenmemiş olanları, TEDAŞ'ın tarımsal sulamadan kaynaklanan alacaklarına ilişkin yapılandırma hükümlerine göre yapılandırılacak.

-"Yüzde 2 hasılat payı"

Engelliler Hakkında Kanunun'daki düzenlemeyle, 19 Şubat 2014 tarihini takip eden altı aylık su¨reden sonra u¨retilen su¨ru¨cu¨ koltuğu hariç 9 veya daha fazla oturma yeri olan araçlardan erişilebilir olmayanlara şehir içi ve şehirler arası yolcu taşıma hizmeti için izin veya ruhsat verilemeyeceği hükmü, yürürlükten kaldırılıyor.

Organize sanayi bölgeleri tüzel kişilikleri, serbest tüketici olarak tedarikçilerden katılımcıları için temin ettikleri enerjiye ilişkin olarak TRT'ye ayrıca pay yatırmayacağına ilişkin hüküm de yürürlükten kaldırılıyor.

Orman Kanunu gereğince izinli saha üzerinde kurulan liman izinlerine konu tesislerin üzerinde kurulan tesisin işletmeciliğinin üçüncü kişi veya kuruluşlara kiraya verilmesi halinde, kiracıların yapacakları kiraya verme işlemi de dahil olmak üzere, kiraya verenden kira bedeli üzerinden, kiracı olan işleticiden ise yüzde 2 hasılat payı tahsil edilecek.

Bu izinlere konu tesislerin üçüncü kişilere kiralanması halinde, ormanlık alana isabet oranına göre bedeli her yıl Orman Genel Müdürlüğü özel bütçe hesabına yatırılacak.

Maden işlerinde çalışma saatleri konusunda kanunla yapılan değişiklik, 1 Ocak 2015'te yürürlüğe girecek.

Kanunda, araç muayenesini zamanında yaptırmamış olanlar için 31 Aralık 2014 olarak öngörülen süreyi, Bakanlar Kurulu, 30 Haziran 2015'e kadar uzatmaya yetkili olacak.

- TBMM

Kaynak: AA / Politika

İller Bankası Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Üsküdar- Samandıra metro hattı neden çalışmıyor? Üsküdar- Samandıra metro hattında kaza mı oldu? Şevket Çoruh'a Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'a ne zaman geri dönecek? 1 Mayıs'ta Taksim meydanında kutlama yapılacak mı? Vali açıklama yaptı mı? 24 Nisan'da okullar tatil mi? 24 Nisan tatil mi? 24 Nisan'da okullar tatil olacak mı? ANKARAGÜCÜ- BEŞİKTAŞ MAÇI: ZTK maçı ne zaman, nerede oynanacak? Ankaragücü- Beşiktaş maçı izle! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title