Haberler

Torba Tasarı" Plan ve Bütçe Komisyonunda

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının, yurt dışında yaşayan vatandaşların dövizle askerlik bedelini 6 bin avrodan bin avroya düşüren 1. maddesi üzerindeki müzakereler sürüyor. Muhalefet, bedelin bin avroya indirilmesini eleştirdi, düzenlemenin kapsamını genişleten önergeye karşı çıktı.

Komisyon, dün geneli üzerindeki görüşmeleri yaptığı tasarıyı, bugün maddeleri üzerinden görüşmeye devam etti.

Tasarının, "yurt dışında yaşayan vatandaşların dövizle askerlik bedelini 6 bin avrodan bin avroya düşüren" maddesi uzun süre müzakere edildi.

Muhalefet, dövizle askerlik bedelinin 6 bin avrodan bin avroya indirilmesini ve kapsamının genişletilmesini eleştirdi.

CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, "Bu yanlıştır; terörle mücadele edenleri, askerliğini onurla yapanları rencide eder, devlete, topluma olan güven duygusunu ciddi anlamda sarsar, bunları görmezden gelemeyiz" dedi.

Milli Savunma Bakanlığı Kanunlar ve Kararlar Dairesi Başkanı Hakim Albay Murat Yaman, bu madde ve kapsamı genişleten önerge hakkında bilgi verdi.

Tasarının, dövizle askerlik kapsamı içinde yer alan tüm gurbetçileri kapsamadığı söylenince bu önergenin gündeme geldiğini belirten Yaman, şöyle konuştu:

"Önergeyle, mevcut Askerlik Kanununun ek birinci maddesindeki dövizle askerlik sistemi şartlarına hiçbir şekilde dokunmuyoruz. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın Türk vatandaşlığından vazgeçmesine neden olan 6 bin avroluk dövizle askerlik hizmet bedelini bin avroya düşürüyoruz, 38 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar başvurmaları şartıyla. Daha önce 10 bin avro olan, sonra 6 bin avroya düşen bedeli 4 taksitte ödeyebiliyorlardı. Bundan vazgeçiyoruz, bin avroyu defaten ödemeleri halinde, oturma ve çalışma iznine sahip olmak şartıyla yurt dışında işçi veya işveren sıfatıyla, 3 yıl süreyle fiilen bulunan Türk vatandaşları, şartlarını taşıdıklarına dair belgelerle birlikte konsolosluklara başvurmaları ve bin avroyu ödemeleri halinde askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacaklar."

"6 bin avroluk bedeli çok bulduklarını kendilerine iletmeleri nedeniyle..."

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının 6 bin avroluk bedeli çok bulduklarını kendilerine iletmeleri nedeniyle, dövizle askerlik hizmeti bedelini bin avroya düşürdüklerini vurgulayarak, "Eskiden 6 bin avro belki de çok önemli değildi. Fakat yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın bazılarının, bulundukları ülkelerdeki ekonomik kriz nedeniyle işsiz kalmaları nedeniyle 6 bin avro çok gelmeye başladı. Bu vatandaşlarımızın Türk vatandaşlığından çıkmasını engellememiz de gerekirdi. Biz bedeli bin avro olarak belirledik, takdir komisyonundur" ifadesini kullandı.

Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Hukuk Müşaviri Fatih Nişancı, "6 bin avronun, dövizle askerlik hizmet bedeli olarak yüksek gelmesi nedeniyle, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarımızın bu bedeli ödememek için çifte vatandaşlıktan çıkıp o ülkenin vatandaşlığına geçmesi söz konusuydu. Bu yüzden bu düzenleme getirildi" dedi.

Nişancı, tasarının mevcut halinde bu düzenlemeden yurt dışında yaşayan Türklerden 125 bin kişi yararlanabiliyorken, önergeyle yapılan değişiklikle, dövizli askerlikten 557 bin kişinin yararlanabileceğini söyledi.

"Erkek çocukların Türk vatandaşlığına tescil edilmediğini tespit ettik"

Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdür Yardımcısı Gülsun Erkul, yurt dışında yaklaşık 6 milyon Türk vatandaşının yaşadığına değindi.

Avrupa'daki Türklerin artık üçüncü, dördüncü nesle geçtiğine dikkati çeken Erkul, "Hollanda, Belçika, Fransa gibi ülkeler Türk vatandaşlarına çifte vatandaşlık hakkını tanıyor. Ancak üçüncü, dördüncü nesil erkek çocukların Türk vatandaşlığına, nüfusa tescil edilmediğini tespit ettik. Tescil edilmediği için de sayılarının ne kadar olduğu konusunda bir çalışma bulunmamaktadır. Ancak biz, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızla yaptığımız görüşmelerden bu sayının ne kadar olduğunu bilebilmekteyiz" ifadesini kullandı.

Erkul, Avrupa'da yaşayan Türklerin işsizlik, eğitim ve entegrasyon gibi sorunlarının bulunduğunu ve bu sorunların da Türklerin, bulundukları ülkelerin vatandaşlığını tercih etmelerine neden olduğunu belirterek, "Bunun üzerine bir de dövizli askerlik eklenince, o ülkelerin vatandaşlığını tercih ediyorlar. Yapılan bu düzenlemenin, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın Türk vatandaşlığından çıkmasına engel olacağını düşünüyoruz" dedi.

Tasarının görüşmeleri 1. madde üzerinde sürüyor.

Kaynak: AA / Politika

Milli Savunma Bakanlığı Zekeriya Temizel İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title