Haberler

Torba Kanun" Tasarısı Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

Muhalefet, AK Parti'nin, tasarı üzerinde yeni önerge dağıtmasına tepki gösterdi CHP'li Türeli: " Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen bu tasarı, ilgili ilgisiz her şeyin getirilip içine konulacağı bir tasarı değil. Böyle yapılarak komisyon itibarsızlaştırılıyor" CHP'li Çetin: "Bu kanunu AKP çıkartmak istiyor mu, istemiyor mu? Bitirmek istemeyenin kim olduğu ortaya çıkıyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, "Torba kanun" tasarısının bugünkü görüşmelerine başladı. Muhalefet, AK Parti'nin, tasarı üzerinde yeni önerge dağıtmasına tepki gösterdi.

Komisyon, dün görüşülen ancak tartışmalar nedeniyle oylanmayan, "maden işçileri için yapılan iyileştirici düzenlemelerden kaynaklanan maliyet artışlarının maden işletmelerine fiyat farkı olarak ödenmesine" ilişkin AK Parti'nin önergesini görüştü.

TKİ Genel Müdürü Mustafa Aktaş, işçiler için yapılan iyileştirici düzenlemelerin maden işletmelerine getirdiği fiyat artışları hakkında bilgi verdi. Aktaş, yeraltında işçilik oranının çok yüksek olduğunu, yüzde 69'lara kadar çıktığını bildirdi.

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, "Bizim görevimiz patrona kaynak aktarmak değil, gelin bundan vazgeçin" dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Soma konusunda daha önce yapılan düzenlemelerle maliyet artışı yaşandığını belirterek, "Bu maliyet artışı da alanlara göre değişmektedir. Açık alanda farklı olacaktır, yerin 2 bin metre altında farklı olacaktır, kömürün cinsine göre farklı olacaktır. Her bir ocak için farklı fiyat düzenlemeleri olacaktır. Burada yaptığımız şey, işçilerin güvenliğiyle ilgili düzenleme yapmaktır ama bu işin de sürdürülebilir olması lazım. Çağdaş ülkelerde kullanılan teknolojilerle yeraltı zenginliklerinin çıkarılıp kullanılmasının sonuna kadar arkasındayız" diye konuştu.

Önerge, tartışmaların ardından, daha sonra görüşülmek üzere ertelendi.

Daha sonra, birçok kanunda değişiklik yapan, AK Parti'li milletvekillerinin imzasını taşıyan önergeler dağıtıldı.

Muhalefet, bu önergelerin dağıtılmasına tepki göstererek, "Dün bir çok önerge dağıttınız, bugün de bu kadar önerge geliyor, bunları ne zaman görüşeceğiz. Tasarıyı kimin çıkartmak istemediği belli oluyor" dedi.

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, bugüne kadar tasarıya 28 ek madde konulduğunu belirterek "Şimdi 28 tane daha geldi. Bu kanunu AKP çıkartmak istiyor mu, istemiyor mu? Ne yapılmak isteniyor. Heybenizde ne varsa çıkarın, bitirmek istemeyenin kim olduğu ortaya çıkıyor. Bu işkenceye dönüştü" diyerek tepkisini ortaya koydu.

"Müslim Sarı, 'rüyalarıma önerge giriyor' diyor"

CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, "61 madde, oldu 106 madde. Şimdi oldu 150 madde. Ne yapmaya çalışıyorsunuz? İvedi olmayan düzenlemeleri neden getiriyorsunuz. Biz kimsenin emir eri değiliz. Müslim Sarı, 'rüyalarıma önerge giriyor' diyor" dedi.

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, tasarıya ilişkin 27 ek madde kabul edildiğini belirterek, "53 tane daha önerge var. Günlerdir buradayız, ne yapmaya çalışıyorsunuz. Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen bu tasarı, ilgili ilgisiz her şeyin getirilip içine konulacağı bir tasarı değil. Böyle yapılarak komisyon itibarsızlaştırıyor. Ondan sonra da burada gerginlikler oluyor" diye konuştu.

Bakan Zeybekci, İçtüzük'ün, böyle torba kanunlar getirilmesine neden olduğunu söyleyerek, "Doğru bulmuyorum ama İçtüzük'le ilgili düzenleme yapılmadığı sürece torba kanun mantığı devam etmek zorunda kalır. Bu yöntem çaresizlikten kaynaklanıyor" dedi.

Bakana yanıt veren CHP'li Türeli, tasarıların torba kanun tasarısı olarak görüşülmesinin nedeninin İçtüzük olmadığını söyleyerek, "İçtüzük'te, 'bu torba kanun olarak görüşülür' diye bir usul yok. Belli zamanlarda, sınırlı konularda torba kanun düzenlemesi olabilir ama birbiri ile ilgisiz, farklı farklı konulardaki düzenlemeleri torba kanun olarak görüşmek İçtüzük'ten kaynaklanmıyor. 61 maddelik tasarı, 161 madde oldu" dedi.

Tartışmanın uzaması üzerine toplantıya ara verildi. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Rahmi Aşkın Türeli İzzet Çetin Ak Parti Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title