Haberler

Topraktan 1 Metrelik Darbuka Yaptı

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Darbukadan görünüm- Ustaların darbuka çalması- Perküsyon sanatçısı Mehmet Emin Bolat konuşması- Çanak ustası Mehmet Körükçü konuşması Topraktan 1 metrelik darbuka yaptı- Nevşehirli çömlek ustası Mehmet Körükçü, topraktan 1 metre boyunda ve 50 santimetre eninde "Avanos" adını verdiği çalınabilir darbuka imal etti=- Körükçü: - "17 yıldır topraktan darbuka yapıyoruz.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Darbukadan görünüm- Ustaların darbuka çalması- Perküsyon sanatçısı Mehmet Emin Bolat konuşması- Çanak ustası Mehmet Körükçü konuşması Topraktan 1 metrelik darbuka yaptı- Nevşehirli çömlek ustası Mehmet Körükçü, topraktan 1 metre boyunda ve 50 santimetre eninde "Avanos" adını verdiği çalınabilir darbuka imal etti=- Körükçü: - "17 yıldır topraktan darbuka yapıyoruz. Bugüne kadar yaptığımız en büyük darbuka, Avanos isimini verdiğimiz eser oldu. Yapımı 1,5 ay sürdü" MURAT KAYA - Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya'da bir çömlek ustası, topraktan 1 metre boyunda ve 50 santimetre eninde "Avanos" adını verdiği darbuka yaptı. Nevşehir'in Avanos ilçesinde yaşayan çömlek ustası Mehmet körükçü, (49), AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuk yaşta başladığı çömlek imalatını 39 yıldır sürdürdüğünü, ilçede 17 yıl önce tanıştığı perküsyon (vurmalı çalgı grubu) sanatçısı Mehmet Emin Bolat'ın yönlendirmesiyle topraktan müzik aletleri yapmaya başladığını söyledi.Yaklaşık 17 yıldır Avanos çamurundan darbuka yaptığını aktaran Körükçü, "Bugüne kadar yaptığımız en büyük darbuka 'Avanos' isimini verdiğimiz eser oldu. Yapımı 1,5 ay sürdü. Bildiğim kadarıyla daha büyük darbuka dünyada yok" dedi.Topraktan darbuka yapmanın zorluklarına dikkati çeken Körükçü, "Yıllardır müzik aletleri imalatı yapıyorum. Bunu yaparken de sürekli yap-boz şeklinde çalışıyoruz çünkü bunun bir kalıbı, makinesi yok. Tezgah dönüyor çamura şekil veriyoruz. Belli bir ölçüyü ve ısı derecesini tutturmamız gerekiyor. En önemlisi de derisi" ifadesini kullandı.Körükçü, Avanos'a kalıcı bir eser bırakma fikrinden yola çıkarak toprak darbukayı yaptığını, ilçenin geleneksel ürünlerini müzik aletleriyle yaşatmaya çalıştığını dile getirdi. - "Dinlediğimiz bütün müziklerde toprak darbuka kullanılır"Toprak darbukaların İstanbul'da satışını yapan perküsyon sanatçısı Mehmet Emin Bolat da 1998 yılından beri toprak darbuka yapıldığını ve sürekli yeni ürünler geliştirildiğini söyledi.Toprak darbukanın doğal ses çıkarması dolayısıyla tercih edildiğini anlatan Bolat, şunları söyledi: "Tamamen doğal ve kırmızı topraktan yapılıyor. Pişirim derecesinden tutun üzerindeki derisine kadar önemlidir. Farklı ölçülerdeki darbukalarda büyüklüğüne göre keçi, oğlak, sığır, yayın balığı derisi kullanırız. Toprak darbuka stüdyolardaki albüm altyapı çalışmalarında kullanılır. Dinlemiş olduğumuz bütün müziklerin altyapısında toprak darbuka çalıyor. Toprak olması sebebiyle sesler doğal ve pürüzsüz çıkıyor."

Kaynak: AA / Güncel

Nevşehir Türkiye Avanos Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title