Haberler

Toprak Yangını Köylüleri Korkutuyor

Güncelleme:

Muş merkeze bağlı Yelalan köyünde ortaya çıkan toprak yangını köylüleri tedirgin ediyor.

Muş merkeze bağlı Yelalan köyünde ortaya çıkan toprak yangını köylüleri tedirgin ediyor.

Yelalan köyünde uzun yıllar bataklık olarak kullanılan arazi, tarımsal faaliyetlerde kullanılması amacıyla ıslah çalışması yapılarak kurutuldu.

Arazinin kurutulmasının ardından son iki yıldan bu yana toprağın kendiliğinden yandığını gören köylüler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yangının çıkış nedeninin araştırılması için yardım istedi.

Köy muhtarı Suphi Yaşlı, yaptığı açıklamada, arazide son iki yıldır çıkan yangınların köylüyü tedirgini ettiğini belirterek, yangının bazen haftalarca sürdüğünü söyledi.

Yangının köydeki diğer arazileri ve evleri de tehdit ettiğini vurgulayan Yaşlı, gündüz saatlerinde çıkan yangını köylülerin kendi imkanlarıyla söndürdüğünü ifade etti.

Köylülerden İsmail Hakkı Çakır ise yangın çıkan arazinin önceki yıllarda sulak alan olduğunu bildirerek, "Sondajlar vurulunca sular çekildi. Sular çekildikten sonra da bu yangınlar çıkmaya başladı. Yangınlar özellikle yazın sıcak günlerde çıkıyor" dedi.

Arazideki yangın evine kadar ulaşan Gıyaseddin Demir de "Komşularımız olmasaydı yangın evimi de kül edecekti. Sağ olsun komşular yetişti, yangını söndürdüler. Eğer gece olmuş olsaydı benim ev de çoluk çocuk da yanardık. Büyük tehlike altındayız" diye konuştu.

-Yangınların sebebi "torf"

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Afet Araştırma, Uygulama ve Yönetim Merkezinde görevli Doç. Dr. İskender Dölek ise Yelalan köyünde daha önceleri sulak olan arazide suların çekilmesiyle bitkilerin çürüdüğünü ve torf oluşumlarının meydana geldiğini söyledi.

Torfların, toprakta oluşan çatlaklardan içeri giren oksijen ve hava sıcaklığındaki artışla tutuştuğuna değinerek, topraktaki yanmanın da bundan kaynaklandığını anlatan Dölek, "Bu oluşumlar sıcak havada kendiliğinden tutuşabilir. Arazide suların çekilmesine engel olunması yangınların da önüne geçilmesini sağlar. Bu alanın sulak alan özelliğini yitirmemesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title