Haberler

Toprak Mahsulleri Ofisi Açıklaması

"20 Mayıs'ta başlanan hububat alımları kapsamında bugüne kadar 190 bin ton peşin, 22 bin ton emanet buğday alımı gerçekleştirildi" "Söz konusu tarihten bugüne kadar 122,5 milyon lira değerindeki buğday alımının yanı sıra taahhütname karşılığı 21 bin ton arpa için emanet alımı yapıldı" "Randevulu alımlara devam edilmekte, randevu alan üreticiler aynı gün içinde ürünlerinin teslimatını yapabiliyor."

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 20 Mayıs'ta başladığı hububat alımları kapsamında bugüne kadar 190 bin ton peşin, 22 bin ton emanet buğday alımı gerçekleştirildiğini bildirdi.

TMO'nun 2013 dönemi hububat hasadı ve TMO alımlarıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamaya göre, arpa hasadı Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 30 Nisan'da, buğday hasadı Akdeniz Bölgesinde 10 Mayıs'ta başladı.

Hasat, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yüzde 87, Akdeniz Bölgesinde yüzde 100, Ege Bölgesinde yüzde 57, Marmara Bölgesinde yüzde 27, İç Anadolu Bölgesinde yüzde 14, Karadeniz Bölgesinde yüzde 31 oranında tamamlandı. Doğu Anadolu Bölgesinin batı kesimlerinde lokal olarak başladı. Türkiye genelinde buğday hasadı yüzde 31, arpa hasadı yüzde 43 seviyesinde olup hasat dönemi devam ediyor.

Taahhütname karşılığı alımlara 20 Mayıs'ta başlandı. Taahhütname karşılığı 43 bin ton ürün teslim alınırken, cari tarih itibariyle 21 bin ton arpa  taahhütname karşılığı stoklarda mevcut bulunuyor.

Buğday müdahale alım fiyatları  Anadolu Kırmızı Sert (AKS) ekmeklik buğday ton başına 720 lira, makarnalık buğday ton başına 765 lira olarak 7 Haziran'da açıklanarak, peşin ve emanet alımlara başlandı.

Arpa, çavdar, yulaf ve tritikale piyasa fiyatlarının üretici lehine oluşması nedeniyle bu ürünler için müdahale alım fiyatı açıklanmayarak taahhütname karşılığı alımlarına devam ediliyor.

Bugüne kadar 190 bin ton peşin, 22 bin ton emanet buğday alımı gerçekleştirildi. 190 bin ton peşin alımın  29 bin tonu makarnalık, 156 bin tonu ekmeklik, 5 bin tonu düşük vasıflı ekmeklik buğdaydan oluştu.

TMO tarafından alımı yapılan buğdayların ortalama alım fiyatı, makarnalık buğdayda ton başına 758 lira, ekmeklik sert buğdaylarda  719 lira, diğer buğdaylarda 685 lira, düşük vasıflı ekmeklik buğdaylarda ise 620 lira oldu.

Bugüne kadar gerçekleşen buğday alımının tutarı 122,5 milyon lira

Buğday verimi, dekar başına Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 400-500 kilogram, Akdeniz Bölgesinde 400-450 kilogram olup geçen yıl ile aynı seviyede, Ege Bölgesinde 300-400 kilogram, Marmara Bölgesinde 350-500 kilogram olup geçen yıldan daha düşük seviyede, İç Anadolu Bölgesi 250-350 kilogram, Karadeniz Bölgesinde 300-350 kilogram olup geçen yılın üzerinde gerçekleşti.

Geçen yıl 1 milyon 443 bin ton ekmeklik buğday alınmış olup ortalama protein oranı yüzde 12,9, 191 bin ton makarnalık buğdayın ortalama protein oranı yüzde 14 olarak hesaplandı. Bu yıl ise bugüne kadar alımı yapılan ekmeklik buğdayın ortalama protein oranı yüzde 12,2,  makarnalık buğdayın ortalama protein oranının yüzde 13,5 olduğu belirlendi.

Geçen yıl toplam 1 milyon 634 bin ton buğday alınmış olup ortalama süne tahribatı oranının yüzde 1,6,  bu yıl ise bugüne kadar alımı yapılan buğdayın ortalama süne tahribatı oranının yüzde 1,3 olduğu görüldü.

Ürün bedeli ödemeleri, ürünün TMO'ya teslim edildiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde, üreticilerin banka hesaplarına aktarıldı, ancak ürününü, anlaşmalı bankalardan alınacak ürün kartı ile teslim eden üreticilere 30 gün yerine, 10 gün içerisinde ödeme yapılıyor.

Bugüne kadar gerçekleşen buğday alımının tutarı 122,5 milyon lira olup, üreticilere 37,1 milyon lira ödeme yapıldı, banka kartı ile ürün teslim edenlerin oranı yüzde 65 oldu.

Toplam alınan randevu miktarı 1 milyon ton

Bu yıl tüm ürünlerde tam randevulu alım sistemine geçildi. Üreticiler Çiftçi Kayıt Ssistemi'nde (ÇKS) kayıtlı ürün miktarı kadar randevu alabiliyor. ÇKS kaydı olmayan kesimler ise her bir işyeri için günlük en fazla 250 ton emanet randevusu temin edebiliyor.

Taahhütnameli alıma başlanan 20 Mayıs tarihinden bugüne kadar 288 bin ton ürün için randevu alındı ve 228 bin ton alım gerçekleştirildi. Üretici, kooperatif ve birliklerin peşin ürün teslim etmek için almış oldukları randevu miktarı 246 bin ton olup gerçekleşme 190 bin ton oldu. Tüccar ve sanayicilerin emanet ürün teslimi için almış oldukları randevu miktarı da 42 bin ton olup gerçekleşme miktarı 38 bin ton olarak hesaplandı. Toplam alınan randevu miktarı 1 milyon ton oldu.

Piyasalarda ortalama ton başına makarnalık buğday 716 lira, AKS buğday 676 lira, arpa 572 lira fiyatla işlem görüyor.

Açıklamaya göre, TMO-TOBB Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş.'den ürün senedi ile buğday alımları Polatlı, Lüleburgaz ve Ahiboz işyerlerinde yapılacak. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Toprak Mahsulleri Ofisi Akdeniz Marmara Ege Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title