Haberler

Tayland'dan Getirdiler, Toprak Havuzda Panga Balığı Üretimine Başladılar

Güncelleme:

Muğla'da makine mühendisi Uğur Güllü ile diş hekimi Engin Selçuk, toprak havuzda anavatanı Tayland olan ülkemizde 'panga' olarak tanınan balığı yetiştirmek için çalışma başlattı.

Muğla'nın Milas ilçesindeki Avşar Ovası'nda aynı zamanda tarla balıkçılığı yapan makine mühendisi Uğur Güllü ile diş hekimi Engin Selçuk, toprak havuzda anavatanı Tayland olan ülkemizde 'panga' olarak tanınan ve daha çok fileto olarak tüketilen 'Pangasius Hypophthalmus' cinsi balık yetiştirmek için çalışma başlattı. İki ortağın, 4 ay önce getirttiği 10 bin yavru panga, ortalama olarak 350'şer grama ulaşırken, yöredeki diğer tarla balıkçıları da bu konudaki gelişmeleri merakla izliyor.

BİR MAKİNE MÜHENDİSİ VE BİR DİŞ HEKİMİ KOLLARI SIVADI

Milas'ta birçok kişiye iş olanağı sağlayan ve önemli bir istihdam alanı haline gelen, önceleri kefal üretimi ile başlayıp, levrek, çipura, granyoz, minekop ve sinarit gibi birçok deniz balığının yetiştirildiği toprak havuzlara yeni bir türün daha dahil olması için UGE Su Ürünleri Şirketi harekete geçti. Şirketin İstanbul'da özel bir firmada makine mühendisi olan ortaklarından Uğur Güllü ile Milas'ta diş hekimliği yapan kuzeni Engin Selçuk kolları sıvadı.


PANGA İÇİN HAREKETE GEÇTİLER

4 yıldan bu yana Avşar Ovası'nda tarla balıkçılığı yaparak levrek üretimi gerçekleştiren 2 ortak, şimdi de tropikal bir tür olan ve tatlı suda yaşayan bir balık çeşidi olan 'Panga' üretimini toprak havuzda yapabilmek için girişimde bulundu.

TAYLAND'DAN GETİRDİLER

Hiçbir hibe ya da destek almayan iki ortak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın projelerini onaylamasının ardından 4 ay önce Milas'ın Ekinanbarı Mahallesi'ndeki balık çiftliklerine Tayland'dan 10 bin yavru 'Panga' balığı getirtti. Toprak havuzda beslenen yavrular kısa sürede ortalama 350 grama ulaştı.


"6 AYDA İDEAL GELİŞİMİNİ TAMAMLAYAN BİR TÜR"

Yörede başladıkları panga balığı üretimi projesinin başarılı olması halinde Milas'ta toprak havuz balıkçılığının ayrı bir boyut kazanacağını belirten UGE Su Ürünleri Şirketi ortaklarından Uğur Güllü, şöyle dedi:

"Genelde bu balık türü yurt dışından ithal gelerek filetosu tüketiciye ulaştırılıyor. Turist kabul eden büyük tatil merkezleri ve lezzetini bilen kişiler fileto olarak bu balığı tüketiyor. Tayland'dan getirdiğimiz bu balığın en karakteristik özelliği kilogram boyuna altı ay gibi kısa bir süre içinde gelmesi. Çiftliklerde levreği 17-18 ayda ideal boya yani 300-400 grama getirmeye çalışırken, bu balık 6 ayda ideal gelişimini tamamlıyor. 700-1000 gram arasına ulaşıyor. Hem maliyet açısından üreticiyi memnun edecek hem de tüketici açısından büyük avantaj sağlayacak."


"25-30 ÇEŞİT YEMEĞİ YAPILABİLİYOR"

Bu cins balığın Türkiye'de çok fazla tanınmadığını belirten Uğur Güllü, panga tüketiminin 2000'li yıllardan itibaren Uzak Doğu'da ve Avrupa'da tüketimi inanılmaz bir gelişim trendi gösterdiğine dikkat çekerek şöyle dedi:

"Avrupa, bu balığı çok fazla kullanıyor. Bu balığın eti lezzetli ve özellikle etin ve tavuğun yerine geçebilecek bir ürün. Sote yaparak neredeyse 25-30 çeşit yemek elde edebiliyorsunuz. Okul, üniversite, askeriye, tatil köyleri gibi alanlarda kullanılabilir. Tropikal olduğu için Bodrum ve çevresinde yetişip yetişmeyeceği konusunda bir çalışma yapmak istedik. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile görüşerek böyle bir projemiz olduğunu iletince onlarda yakından ilgi gösterdiler. Bakanlıktan deneme izni aldık. Türkiye'de bu balığın üretilmesinde tek izin alan firma da biziz. Dört ay önce Gıda, Tarım ve Hayvancılık Milas İlçe Müdürlüğü'nden gelen arkadaşlarla birlikte balıklarımızı havuzlarımızla kavuşturarak deneme sürecine başlamıştık. Balıklar kısa sürede uyum sağladı. İlerleyen yıllarda bu bölgede toprak balıkçılığıyla uğraşanlar için yeni bir ufuk açmış olacağız."

"DOĞA KOŞULLARINA DAYANIKLI"

Yavru balıkları toprak havuza saldıktan sonra kademe kademe gelişimini takip etmeye başladıklarını vurgulayan Uğur Güllü, "Havuzumuz 2 bin metreküplük hacme sahip. Balığın en büyük özelliklerinden bir tanesi de zor doğa koşullarına dayanıklı olması. Suda erimiş oksijenin sınırlı miktarlarda olmasına bile dayanabiliyor. Maliyet açısından üretimi kolay, hem de çok çabuk gelişim gösteren bir balık." dedi.


"TÜRKİYE'NİN BALIKÇILIK ANLAMINDA BÜYÜK PROJESİ OLACAK"

Avrupa'da yaşayan bazı arkadaşlarının panga balığının neden Türkiye'de de üretilmediği yönünde sorular sormasının ardından kendilerinin böyle bir proje yapma ihtiyacı duyduklarını ifade eden Güllü, şunları anlattı:

"Türkiye'de özel sektör olarak ilk defa hiçbir destek, hiçbir hibe, hiçbir yerden teknik destek almadan yapıyoruz bu çalışmayı. Yavru balıklar, bir buçuk inç yani 3.75 santimetre olarak geldi. Gelen yavrular 10 günlüktü. Yurt dışına hem yavru balığı hem de yetiştirilmiş balıkları ihraç eden bir firmadan bu yavruları temin ettik. Firma yetkilileri, Türkiye'de bu balığı yetiştirmek istememiz sebebiyle de çok ilgilendiler. Bizim amacımız bu projeyi ülkenin, toplumun, halkın yararına çevirebilmek. Maliyet kaygımız yok, sonuca ulaşmak istiyoruz. Biz bu işin ticaretinden önce birinci aşamada yapmak istediğimiz bakanlıktan "Evet, bu balık bu coğrafyada yetişir, uygundur' onayını almak. Bunu yaptıktan sonra hedef üretimi anaç balığa çevirip, yavru elde etmek olacak."


İki ortağın panga balığı üretimi denemesini yöredeki diğer balık üreticileri de merakla izleniyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Engin Selçuk Uğur Güllü Tayland Milas Kobi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title