Haberler

Toprak Dede' Karaca: Ben Olsam O Ağaçları Kesmez, Güzergahı Değiştirirdim

Yalova'da Tonami Meydanı'nda Karayolları tarafından yapılacak Köprülü Kavşak Projesi için CHP'li Yalova Belediyesi tarafından kesilen ağaçlara bir tepki de TEMA Vakfı Onursal Başkanı olan ve 'Toprak Dede' olarak tanınan Hayrettin Karaca'dan geldi.

Yalova'da Tonami Meydanı'nda Karayolları tarafından yapılacak Köprülü Kavşak Projesi için CHP'li Yalova Belediyesi tarafından kesilen ağaçlara bir tepki de TEMA Vakfı Onursal Başkanı olan ve 'Toprak Dede' olarak tanınan Hayrettin Karaca'dan geldi. Yalova'da ağaçların kesilmesine tepki gösteren Karaca, "Ben olsam o yolun güzergahını değiştirirdim, ama o ağaçları kesmezdim" dedi.

Yalova'da yapılacak Köprülü Kavşak için aralarında yıllar önce dikilen çınarların da bulunduğu 158 ağacın geçen perşembe günü kesilmesiyle başlayan tartışmaya, TEMA Vakfı Onursal Başkanı Hayrettin Karaca da katıldı. Yalova'da yaşayan ve Karaca Arboretum'daki evinde açıklamalarda bulunan Hayrettin Karaca, yaşanan olay öncesinde TEMA Yalova İl Temsilcisi Faruk Tezcan ile birlikte Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman'ı makamında ziyaret ettiklerini, kendisine bu proje kapsamında bir kaç ağacın kesilmesinin sıkıntı yaratmayacağını söylediğini açıkladı.

"Ben bu kadar çok ağacın kesileceğini bilmiyordum" diyen Karaca, "Orayı gidip görmedim. Yalnız, Yalova'da bu kadar abide ağaçların kesilmesi doğru değil. Ben yolu değiştirir ama o abide ağaçları kesmezdim. Bunlar kaç yılda olmuşlar? Bu ağaçlar yerlerinden sökülerek başka yere götürülebilirdi. 'Bu kadar büyük ağaç sökülebilir miydi?' Evet, sökülebilirdi. 4-6 ağaç kesilebilirdi. Bu benim için o kadar önemli değil. Ama bu kadar ağaç kesilmez. Bu hatadır. Bu yapılan doğru bir iş değildir. Ben belediye başkanı olsaydım bunları kesmezdim" dedi.

Açıklamalarında, Ak Partili belediyelerin 2 bin 23 çınar fidanı ile CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce'nin de bin 800 çınar ağacını dikileceğini hatırlatan Karaca, "Yerine bir hizmet yapmak ihtiyacını duymuşlar. Bu güzel bir şey. O sembolik olacak. O büyüklükte olsa daha güzel olurdu" diye konuştu.

"BU VAHŞETTİR"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanlarından Yaşar Okuyan'ın kardeşi olan ve daha sonra soyadını değiştiren Yalova Platformu Üyesi Arif Ekim ise, Köprülü kavşak projesi için Yalova Belediyesi tarafından kesilen ağaç sayısının 180 olduğunu öne sürdü. "Bu vahşi bir cinayettir" diyen Arif Ekin, "Bunların 40 tanesi çınar ağacıydı. Aralarında 50 yaşın üzerinde olan çınarlar da vardı. Diğer ağaçlar ise son 20 sene içersinde dikilmişti. Aralarında, palmiye ağaçları da vardı. Şahsen ben palmiye ağacının dikilmesine karşıyım. O bölgeye dikilmemesi gerekirdi. Buna rağmen bu ağaçların sökülmesi çok kolaydır. Vinç getirilerek, altı eşelenerek her biri 8-10 bin lira arasında olan bu ağaçlar başka yerlere taşınabilirdi. Bu yapılmadı" dedi.

Ağaçların bazılarının Atatürk döneminde dikildiğini savunan Ekin, projeninde sağlıklı olmadığını da sözlerine ekledi.

BAŞKAN VEKİLİ KONUŞMUYOR

Bu arada geçtiğimiz çarşamsa günü yapımı tamamlanan Yalova Parkı'nın açılış törenine katılmak üzere Dağıstan'a giden Belediye Başkanı Vefa Salman'ın pazartesi günü geleceği öğrenildi. Yalova Belediye Başkanlığı'na vekaleten bakan Halit Güleç ise, açıklama yapmaktan kaçınıyor. Gazetecilerin telefonlarına yanıt vermeyen Güleç'in yakınlarına, konuyla ilgili bilgileri, pazartesi günü gelecek olan Belediye Başkanı Salman'ın yapacağını sözlerine ekledi.

Yalova Kent Konseri Başkanı Şükrü Önder, geçen 25 Kasım'da gazetecilere yaptığı açıklamada, köprülü kavşak projesi hakkında bilgi verip, "Biz bu çalışmayı destekliyoruz" demişti. - Yalova

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hayrettin Karaca Tonami Meydanı Köprülü Yalova Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title