Haberler

Toplu Ulaşım "Cebe Girdi"

Ankara'da uygulanan "EGO Cepte" sistemiyle, vatandaşlar cep telefonlarıyla internete girerek ya da Mavi Masa'yı arayarak otobüslerin güzergahlarını, durak bilgilerini, kaç dakika sonra durakta olacağını, herhangi bir adrese toplu taşıma olanaklarıyla nasıl ulaşılacağını kısa sürede öğrenebiliyor EGO Genel Müdürü Tahiroğlu: "EGO Cepte şu anda 300 bin kullanıcıya ulaştı ancak biz rakamı 500 bine kadar çıkarmayı hedefliyoruz"

ŞENAY ÜNAL - Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğünce hayata geçirilen "EGO Cepte" uygulamasıyla vatandaşlar, cep telefonlarıyla internete girerek ya da Mavi Masa'yı arayarak otobüslerin güzergahlarını, durak bilgilerini, kaç dakika sonra durakta olacağını, herhangi bir adrese toplu taşıma olanaklarıyla nasıl ulaşılacağını kısa sürede öğrenebiliyor.

EGO Genel Müdürü Necmettin Tahiroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, EGO'nun tüm otobüslerinde bulunan "araç takip sistemi" kullanılarak hazırlanan "EGO Cepte" uygulamasıyla toplu taşımayı kullanan vatandaşların durakta uzun süre beklemesinin önüne geçmey amaçladıklarını söyledi.

Türkiye'de ilk kez kullanılan sistemin yerli bir tasarım olduğunu belirten Tahiroğlu, "Ankara'da 7 bin durağımız var, bu durakların tamamı uygulamayla akıllı duraklar haline getirilmiş oldu. EGO Cepte şu anda 300 bin kullanıcıya ulaştı ancak biz rakamı 500 bine kadar çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

Tahiroğlu, başkentte her gün  bir milyon kişinin kullandığı toplu taşıma araçlarının şehrin her noktasındaki duraklara 700 bin kez uğradıklarını bildirdi.

-"Toplu taşıma kültürü gelişecek"

Tahiroğlu, EGO Cepte uyulamasını cep telefonunan indiren yolcuların, bulundukları yere en yakın durağı ve bu durağa yaklaşan otobüslerin gelme süresini online olarak harita üzerinde görebildiklerini anlattı. Mobil ortamda rehber niteliği taşıyan EGO Cepte ile gitmek istenilen yere kolay ve zaman kaybetmeden ulaşım sağlanabileceğini söyledi.

Uygulamanın akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarlara ücretsiz indirilebildiğini aktaran Tahiroğlu, "Sisteme Android, İphone ve Windows 8 Phone olmak üzere 3 ayrı platformdan girilebiliyor. Ayrıca vatandaşlar, bulundukları yerden ALO 153'ü arayarak ve durak numarasını söyleyerek de hatlarla ilgili bilgi alabiliyor. Ankara'da 7 bin durağa turuncu renkle belirtilen durak numarası verdik. Uygulamadan faydalanmak isteyen vatandaşlar buraya girdiklerinde otobüsün o durağa kaç dakikada gelebileceğini öğreniyor" diye konuştu.

Tahiroğlu, otobüslerin durağa kaç dakikada gelebileceğini öğrenen vatandaşların durakta bekleme süresinin ve zaman kaybının sona erdirileceğini daha konforlu bir ulaşım hizmetine sahip olunacağını kaydederek, toplu taşıma kültürünün gelişeceğine bu sayede de araç trafiğinin azalacağına işaret etti.

-Vatandaşın talebine göre sürekli güncelleniyor

EGO Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Dairesi Başkanı İsmail Kesgin de vatandaştan gelen öneri ve taleplerle uygulamanın sürekli güncellendiğini anlattı.

Uygulamanın ana omurgasını oluşturan "Otobüs Nerede" bölümünde 5 haneli durak numarası girilerek yaklaşmakta olan otobüslerin listesi, varış süresi, hızı, plakası, engelli kullanımına uygunluğu, taşıdığı yolcu sayısına göre dolu olup olmadığının görülebileceğini anlatan Kesgin, şöyle devame tti:

"Hat Ara' bölümünde otobüsün güzergah ve durak bilgilerine 'Adres Ara' bölümünde ise aranılan adres ve en yakın duraklar listelenerek kullanıcıya sunuluyor. Ulaşımda en büyük problem olan 'Nasıl Giderim' sorusuna da nereden nereye gitmek istediğini mevcut bütün alternatif güzergahlar sıralanarak, bu uygulamayla cevap veriliyor. 'Neredeyim', kullanıcının nerede olduğunu bulabileceği ve yakınındaki durakları öğrenebileceği bölüm olurken, 'Önemli Yerler' ise özellikle Ankara dışından gelenler için kolaylık sağlıyor.

Başkentliler görüş, öneri, istek, şikayetlerini de 'Sorun Bildir' bölümünden aktarılabiliyor. Bildirimler anlık olarak ilgili birimler tarafından ele alınarak gerekli cevaplar en kısa zamanda kullanıcıya ulaştırılıyor."

Uygulamaya son olarak alarm sisteminin eklendiğini açıklayan Kesgin, "Sistemde yer alan 'Alarm' bölümünden dileyenler otobüs, durağa gelmeden 1 dakika ile 30 dakika öncesinde kendi ayarlayacakları süreye göre haberdar olabiliyor" ifadesini kullandı. - Ankara

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Türkiye Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title