Haberler

Toplam İhracat Gelirlerinin Yarısı İstanbul'dan

Güncelleme:

MTM ile Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin işbirliği sonucu hazırlanan rapora göre; Ağustos ayında ekonomi gündeminde en çok yer alan konu başlığı ihracat oldu.

aiz indirimi beklentisine yönelik haberler gündemde geniş yer kaplarken; enflasyonun, beklentilerin üzerine çıkması da konuşulan konular arasındaydı.

İhracat gelirlerinin yarısı İstanbul'dan

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM), Ağustos ayında Temmuz ayı ihracat verilerini açıklaması, konu ile ilgili haberleri gündeme taşıdı. TİM'in açıklamasına göre; Temmuz ayında ihracat 12 milyar 539 milyon dolar düzeyinde gerçekleşirken, bu gelirin yüzde 46'sının İstanbul'dan karşılandığı belirtildi. İhracatın, Ocak-Temmuz döneminde yüzde 5,7, son 12 aylık dönemde ise yıllık bazda yüzde 2,2 oranında artış göstermesi ekonomi haberlerinde de yer buldu. Ayrıca Temmuz ayında en fazla ihracatı otomotiv sektörü yaparken, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü ihracatta ikinci sırada yer aldı.

Faizde beklenen indirim yapılmadı

Araştırmaya göre 24 bini aşkın habere konu olan faiz ile ilgili gelişmelerin başında, Merkez Bankası'nın faiz oranlarını açıklaması geldi. Merkez Bankası'nın Ağustos toplantısından beklenen faiz indirimi kararının çıkmaması, basında sıklıkla yer alan haberler arasındaydı. Banka'nın yüzde 8,25 oranındaki bir hafta vadeli repo faizini değiştirmemesi ve marjinal fonlama faizini yüzde 12'den yüzde 11,25'e indirmesi basında yer edindi.

Enflasyon beklentileri aştı

TÜİK'in geçen ayki açıklamasına göre, enflasyon beklentilerin de üzerine çıkarak yüzde 0,45 oranında bir artış gösterdi. Aynı rapor kapsamında, Temmuz ayında zam şampiyonunun sivribiber olduğu ortaya koyulurken; artışın en yüksek olduğu ana harcama grubunun ise eğlence sektörü olduğu belirtildi.

Taksi ücretlerinin zamlanması da enflasyonu haberlere taşıdı. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur, kilometre başına ücretin 1,83 TL'den 2 TL'ye, taksimetre açılış ücretinin de 2,95 TL'den 3,20 TL'ye çıkarıldığı zammı değerlendirirken, zam oranlarının enflasyonun altında kaldığını dile getirdi. Enflasyon, ay genelinde 19 bini aşkın ekonomi haberine konu olarak, MTM'nin araştırmasında yer aldı.

İthalatta işbirliği

İthalat, 17 bin üzerinde haber ile ayın en çok haber olan bir diğer ekonomi başlığı oldu. AB ülkeleri ve ABD'den gıda ithalatını bir süreliğine durduran Rusya'nın, başta süt ve süt ürünleri olmak üzere gıda ithalatı yapmak için Türkiye ile resmi görüşme yapması, ayın önemli ekonomi başlıklarından birisi oldu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Merkez Bankası İstanbul Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title