Haberler

Topkapı Sarayı'nın Hırka I Saadet Dairesi Elden Geçirildi

Topkapı Sarayı Müze Başkanı Dursun: "Yapılan temizlik ve bakım çalışmalarında tombak baldakenin üzerinde Sultan IV. Murad’ın mührünün olduğu tespit edilmiştir"

Topkapı Sarayı'nın Hırka-ı Saadet Dairesi'ndeki bakım ve temizlik çalışmalarının tamamlandığı bildirildi.

Konuyla ilgili Topkapı Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre; 100 yılın ardından Topkapı Sarayı'nın Hırka-ı Saadet Dairesi elden geçirildi.

Topkapı Sarayı'nda her sene Ramazan'da geleneksel usullerle bizzat padişahın nezaretinde ve katılımında yapılan Kutsal Emanetler Has Oda bakım ve temizliği, bu sene modern usullerle bütün yönleriyle yapıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Merkez Laboratuarı ve müze uzmanlarından oluşan 15 kişilik ekip, Has Oda'daki tombak baldaken ve gümüş şebekeyi bilimsel metotlar ve teknoloji kullanarak temizledi.

Temizliğin "Pars" adı verilen ve modern usullerle yapıldığını belirten Topkapı Sarayı Müze Başkanı Haluk Dursun, temizlik için tombak baldakenin etrafına iskele kurulduğunu, tombak baldaken içinde bulunan ve bir asırdır  yerinden indirilmeyen altın üzerine murassa top askı yerinden indirilerek temizlendiğini, taşlarının ise sabitlenerek tekrar yerine asıldığını ifade etti.

Çinilerin özel bir malzemeyle kuru temizleme usulü, halıların ise kuru ve sulu özel otomatik makinelerle yıkatıldığını aktaran Dursun, "Hırka-i Saadet Odası'nın içinde bulunan tombak top askı ve gümüş kandiller, özenle yaptırılmış ahşap pencere kapakları ve dolapların gümüş aksamları temizletilerek tekrar yerlerine takılmıştır. Hırka-i Saadet Has Odası'ya geldiğinde ilk kez muhafaza edildiği niş içindeki dolabın mermerleri ve diğer nişlerin ve camların içlerinde yer alan mermerler özel tekniklerle restoratörler tarafından temizlenmiştir. Yapılan temizlik ve bakım çalışmalarında tombak baldakenin üzerinde Sultan IV. Murad'ın mührünün olduğu tespit edilmiştir" diye konuştu.

Sultan II. Mahmud'un yaptırmış olduğu ocak yaşmağında bulunan sultanın tuğrasının kararmaya başlayan altın varakının da temizlendiğini belirten Dursun, Hırka-i Saadet Mahfazası'nın, Sancak-ı Şerif Mahfazası'nın, gümüş şebekenin içine ve etrafını saran gümüş işlemeli örtülerin, Muhallefat Sandığı Örtüsü'nün, 2 adet top askı ile 4 adet askı kandilininde restorasyon işleminden geçirildiğini kaydetti. - İstanbul

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Haluk Dursun İstanbul Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title