Haberler

Topkapı Sarayında Japon - Türk Mutfağı Tanıtıldı

Güncelleme:

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Japon-Türk mutfağı kültürünü tanıtmak amacıyla Topkapı Sarayı Müzesi bahçesinde resepsiyon düzenlendi.

Topkapı Sarayı Bab'üs Selam Kapısı'nda başlayan "Japon-Türk Mutfağı Ortak Resepsiyonu"nda konuşan Japonya Başbakanı Başdanışmanı İsao Iijima, etkinliğin çok önemli bir kültür dayanışması olduğunu söyledi.

Bu senenin Türkiye ile Japonya'nın diplomatik ilişkilerinin 90. yıl dönümü olduğunu hatırlatan Iijima, "Dünyada kabul görmüş Japon ve Türk mutfağının beraber sunulması, bizim için çok önemli. Japonya, Türk sebze ve ürünlerini ithal ediyor. Bu, iki ülke arasındaki dayanışmanın bir devamıdır. Zor bir işi başarıp bu dayanışma ve tanıtımın yapılmasından çok memnunum. Bu dayanışmanın uzun yıllar devam etmesini diliyorum" diye konuştu.

Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilcisi Büyükelçi Kenan İpek, iki ülke arasındaki ilişkilerin 90 yıldan fazla süredir devam ettiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Ertuğrul Fırkateyni'nin 1890'da geçirdiği kaza, aslında iki ülke halklarını birbirine yaklaştıran, bugünkü dostluğun temellerini atan trajik bir olaydır. Bu kaza karşısında Japon halkının gösterdiği duyarlılık, 2011'de ülkelerimizde yaşanan doğal afetler karşısında halklarımızın birbirine karşı gösterdiği dayanışma, iki ülke arasında ortak bazı değerleri ve kara gün dostu olunduğunu gösterir. Bu ortak özelliğimizi gösteren 'Dost, kara günde belli olur' söyleyişi sadece Japonca ve Türkçe'de vardır. Türk ve Japon halkları bunu kanıtlamışlardır."

- "Her gün çok lezzetli yemekler yiyorum"

Japonya'nın İstanbul Başkonsolosu Keiji Fukuda da Osmanlı Devleti'nin etkilerinin tüm dünyada hala devam ettiğini belirtti.

Osmanlı Devleti'nin sadece kendi kültürünü korumakla kalmayıp, dışarıdan aldığı olumlu örnekleri de benimseyerek kendisini geliştirdiği bilgisini veren Fukuda, "Türkiye, Osmanlı Devleti'nin izinde devam ederek, kendi kültürünü koruyup, yeni güzellikleri de kendine dahil ederek hem genişliyor hem de dünyaya açılıyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de iki yıldır yaşadığını belirten Fukuda, Türkiye'de her gün çok lezzetli yemekler yediğini, bugün Kyoto'da yetiştirilen ürünlerle yapılan yemekler ile Türk yemeklerini beraber yemenin büyük bir ayrıcalık olduğunu dile getirdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Ramazan Bahadır Çokçevik ise Japonya'nın da Türkiye'nin de derin tarihinden gelen zengin mutfak kültürlerinin olduğunu belirterek, bunun tanıtılmasının önemine işaret etti.

- Tarihi sarayda aynı tabakta iki lezzet

Konuşmaların ardından 1. avludaki Karakol Restoran'ın önündeki alanda, Japon yemeklerinden sorumlu Minokichitakeshigerou Restoranı, Türk yemekleri sorumlusu Aşçılar Derneği öncülüğünde hazırlanan iki kültürün yemekleri davetlilere sunuldu.

Konuklar, Osmanlı İmparatorluğu'nun 380 yıl idare merkezi ve resmi ikametgahı olarak kullandığı Topkapı Sarayı'nın bahçesinde, iki ülkenin yemeklerini aynı tabakta tatma zevkini yaşadı.

Davetlilere Japon mezeleri ve içerisinde "Baklava yufkasında Kyoto sebzeli bıldırcın böreği", "Kyoyasia salatası", "soğuk mibuna salatası"ndan oluşan Japon-Türk başlangıç tabağının ardından Japon ve Türk mutfağından ana yemekler sunuldu. Türk ve Japon mutfağından tatlıların da ilgi çektiği yemekte, konuklara Kyoto otlarıyla tatlandırılmış şerbet ikram edildi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Japonya Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title