Haberler

Topbaş; İstanbul Buluşması Dünya Barışı İçin Bir Fırsat

Güncelleme:

'Buluşma, Hepimiz Biriz' sloganı ile gerçekleşen İstanbul Gyeongju - Dünya Kültür Expo'su Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi'ndeki sergi açılışıyla başladı.

Serginin açılışını yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, farklı kültürlerin bu tür etkinliklerde bir araya gelmesinin dünya barışına katkı sağladığını söyledi.

İstanbul ve Güney Kore'nin Gyeongju şehri arasında kültür bağı oluşturmak için düzenlenen İstanbul-Gyeongju Dünya Kültür Expo'nun ilk etkinliği Türkiye-Kore Geleneksel El Sanatları Sergisi, Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi'nde açıldı.

Bu sergi İstanbul için büyük bir şans

Serginin açılış töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Türkiye ile Güney Kore'nin dostluğunun asırlar öncesine dayandığını belirterek, serginin kendileri için mutluluk verici olduğunu söyledi. Kültürlerin insanlık tarihinin ortak dili olduğunu ve bu dile katkı sağlayacak her türlü girişime destek verilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Kadir Topbaş, şöyle konuştu;

"Ülkelerin kalkınmasında kültür çok önemli bir yer tutuyor. Bu durumun Birleşmiş Milletler tarafından bile gündeme alındığını belirtmek istiyorum. Farklı kültürlerin böyle ortamlarda bir araya gelmesi, dünya barışına da katkı sağlıyor. Böyle bir serginin İstanbul'da açılması bizler için büyük bir şans. İnsanlık için bu kadar öneme sahip kültür aktivitelerini her zaman desteklemeliyiz."

Güney Kore Gyeongsangbuk Valisi Kim Kwan Yong da iki ülke arasındaki dostluğa değinerek, "Tarih toplumlar için çok önemli. Burada, kardeş ülke Türkiye'de bu tarihi değerlerimizi canlandırıyoruz. Dünya barışına sağladığımız bu katkıdan dolayı çok mutluyuz" diye konuştu.

Karşılıklı hediyeleşme takdimi ve çay sanatı gösterimi

Törende konuşmaların ardından karşılıklı hediye takdimi yapıldı ve Kadir Topbaş'ın eşi Özleyiş Topbaş'a Güney Kore'nin geleneksel kıyafeti giydirildi. Daha sonra da Kore çay sanatı temsili gösterimi yapıldı.

Sergide, Kore kültürüne ait eski yazı, resim ve kıyafetlerinin yanı sıra İstanbul Klasik Sanatlar Merkezi'nin 11 sanatçısına ait hat, ebru, minyatür ve tezhip eserleri de yer alıyor. Sergi, İstanbul-Gyeongju Dünya Kültür Expo'nun sona ereceği 22 Eylül'e kadar açık kalacak. Sergi, pazar hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

Kore Gazilerine teşekkür edildi

Ayrıca expo kapsamında Kore Savaşı'nın 60. yılı kapsamında Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen Kore gazilerine teşekkür programı, Güney Kore Başbakanı Chung Hong Won ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın katılımıyla gerçekleştirildi. "Kore gazilerimiz gösterdikleri kahramanlıklarla ülkemize yeni kapılar açmışlardır ve Türkiye-Kore dostluğu da bu kapılardan biridir" diyen Kadir Topbaş, "Eşimin ölen dayısı da bir Kore gazisiydi. Kore hatıralarını dinlemiş ve savaş yıllarını hatırlayan biri olarak savaşta yaşanan dillere destan kahramanlıkları ve acıları yakinen biliyorum" şeklinde konuştu.

Programda konuşmaların ardından muharip gazi temsilcisine madalya takdim edildi, para ödülü verildi. Tören, katılımcıların ele ele tutuşarak eşlik ettiği Güney Kore dostluk şarkısının söylenmesiyle sona erdi.

Muhteşem bir törenle açılacak

İstanbul Büyükşehir Belediye'sinin ev sahipliğine organize edilen İstanbul Gyeongju - Dünya Kültür Expo 2013' ün resmi açılışı, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da katılımı ile bu akşam Ayasofya önünde gerçekleştirilecek. Muhteşem bir törenle yapılacak açılışa dünyanın çeşitli ülkelerinden misafirlerin yanı sıra İpekyolu güzergâhındaki belediye başkanlarıyla birlikte bin 500 konuk katılacak.

Açılışta iki ülke kültürünü yansıtacak özel gösteriler Ayasofya Meydanı'na kurulacak dev perdelerden canlı olarak yayınlanacak. Ayasofya önünde 21.00'de "Masal İstanbul" gösterisiyle başlayacak açılış programı; Türkiye - Kore arasındaki dostluğun vurgulandığı "Uzun Geçmişin Çiçekleri Açıyor!" gösterisiyle devam edecek. Açılış programı Kore Gazilerinin sahneye davet edilmeleriyle sona erecek.

'Buluşma, Hepimiz Biriz' sloganı ile gerçekleşecek

31 Ağustos - 22 Eylül tarihleri arasında 'Yol, Buluşma ve Birlikte İlerleme' ana başlığında, 'Buluşma, Hepimiz Biriz' sloganı ile gerçekleşecek İstanbul Gyeongju - Dünya Kültür Expo 2013'ün ev sahipleri Kore'nin Gyeongsangbuk-do Eyaleti ve Gyeongju Belediyesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi olacak. İki ülkenin Kültür ve Turizm Bakanlıkları, Kore Dışişleri Bakanlığı ve iki ülkenin UNESCO'su da EXPO'yu destekliyor. Türkiye'de ilk defa gerçekleştirecek EXPO'da 35 farklı mekânda 28 farklı etkinlikle doğu ile batı kültürlerinin buluşturması hedefleniyor.

Ünlü sanatkârlar Sultanahmet Meydanı'nda olacak

Sultanahmet Meydanı'nda, ebrudan telkâriye, sedef kakmadan el yapımı bebeğe, bıçakçılığa kadar birçok özel el sanatını tüm ziyaretçiler deneyebilecek. Geleneksel El Sanatları Atölyesi, 22 Eylül'e kadar her gün 10:00-22:00 saatleri arasında açık olacak. İstiklal Caddesi'nde düzenlenecek geçit töreninde Türkiye'nin ve Kore'nin tarihi ve kültürel figürleri hayat bulacak. 1 Eylül-22 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek sokak etkinlikleri; 1 Eylül'de düzenlenecek büyük gösterinin ardından salı ve cumartesi günleri saat: 16.00 'da Tünel-Taksim Meydanı arasında İstanbullularla buluşacak.

Breakdance ve tekvando sevenler

Dünyada ve Kore'de gençlerin takipçisi olduğu, "breakdance"ın geleneksel müziklerle harmanlanarak sunulduğu B-boy gösterisi; Tepebaşı TRT önündeki İspark Alanı'nda gerçekleştirilecek. B-boy gösterilerinin yanı sıra Koreli Fusion ekibinin davul ve dans şovu da gösterilere eşlik edecek. Woodo West Crew ekibinin Türkiye'yi temsil ettiği bu gösteriler, 1-22 Eylül tarihleri arasında her gün 17:30-21:00 saatleri arasında ücretsiz olarak izlenebilecek.

1 Eylül- 22 Eylül 2013 tarihleri arasında, Tepebaşı TRT Binası önü İspark Alanı özel sahnede düzenlenecek etkinlikte Türkiye ve Kore'nin en iyi tekvandocuları İstanbul-Gyeongju Dünya Kültür Expo 2013'e özel çeşitli gösteri ve şovlar sergileyecek. Ayrıca 14 Eylül Dünya Tekvando Günü de Tim Maslak Show'da özel bir gösteri sunulacak.

Kore'nin en ünlü K-Pop sanatçılarının yer aldığı Music Bank konseri, Türkiye' de ilk kez İstanbul – Gyeongju Dünya Kültür Expo 2013 kapsamında 7 Eylül tarihinde Ülker Arena'da gerçekleşecek.

Türk-Kore Film Haftası

13-19 Eylül tarihleri arasında Beyoğlu Sinemajestik ve Mimar Sinan Üniversitesi'ne ait Yeşilçam Sinema Salonu'nda izleyicilerle ücretsiz olarak buluşacak. Türk-Kore Film Haftası'nın ilk gününde Kim Ki Duk sinemaseverlerle Mimar Sinan Üniversitesi Yeşilçam Sinema Salonu'nda buluşacak.

İBB Şehir Tiyatroları'nın sahneye koyduğu, Yiğit Sertdemir'in yazıp yönettiği Surname, ücretsiz olarak 21-22 Eylül tarihlerinde saat 20.00'da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde izleyicilerle buluşacak.

Ortak konser, edebiyat buluşmaları ve halk oyunları

7-8 Eylül tarihlerinde Lütfi Kırdar Kongre Merkezi Anadolu Oditoryumu'nda, CRR İstanbul Senfoni Orkestrası ile Gyeongsangbok-du Senfoni Orkestrası ortak bir konser verecek.

3-5 Eylül tarihleri arasında Mimar Sinan Üniversitesi Sedat Hakkı Eldem Oditoryumu'nda gerçekleşecek olan Edebiyat Buluşması'nda iki ülkenin edebiyatçıları bir araya gelerek çeşitli paylaşımlarda bulunacak.

Program, Türkiye ve Kore'den toplam 20 halk oyunu gösteri grubu 31 Ağustos'tan 22 Eylül'e kadar, Sultanahmet Meydanı, Beyazıt Meydanı ve TRT Tepebaşı önündeki İspark Alanı'nda gösteri yapacak.

Kapanış yine Ayasofya Meydanı'nda

22 Eylül 2013 tarihinde düzenlenecek olan kapanış programı yine Ayasofya Meydanı'nda gerçekleştirilecek. Kapanış töreni, Kore'nin yerel kültürünü yansıtan Gyeongbuk İl Orkestrasıyla başlayacak. Askeri Mehteran'ın coşkulu gösterisiyle devam edecek program, iki ülke ortak çocuk korosu etkinliğiyle son bulacak.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Beyoğlu Belediyesi Türkiye Eylül Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title