Haberler

Tokat Tema Başkanı Ataç Nükleer Enerji Santrali Bir Daha Düşünülsün

Tema Başkanı Ataç: Nükleer enerji santrali bir daha düşünülsün TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak Akkuyu Nükleer Santral Projesi ile ilgili olarak, "Biz nükleer kararının bir daha düşünülmesi gerektiğini samimiyetle öneriyoruz" dedi.

Tema Başkanı Ataç: Nükleer enerji santrali bir daha düşünülsün

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak Akkuyu Nükleer Santral Projesi ile ilgili olarak, "Biz nükleer kararının bir daha düşünülmesi gerektiğini samimiyetle öneriyoruz" dedi.

TEMA Bölgesel gönüllü toplantısı Tokat'ta 26 Haziran Atatürk Kültür Sarayı'nda yapıldı. Toplantıya, TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç ile birlikte çevre illerden gelen TEMA gönüllüleri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunması ile başlayan toplantıda Başkan Deniz Ataç bir sunum gerçekleştirdi. Ataç sunumunda, TEMA'nın çalışmaları hakkında bilgi vererek, üye sayılarının hızla arttığını kaydetti. Program sonunda çevre illerden gelen TEMA gönülleri sahneye gelerek hatıra fotoğrafı çektirdi.

"RİSKİ ARTAN TEKNOLOJİLER"

Toplantı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan TEMA Vakfı Başkanı Deniz Ataç, Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak Akkuyu Nükleer Santral Projesi'nin yanında olamayacaklarını söyledi. Her zaman yenilenebilir enerjiden yana olduklarını belirten Ataç, şöyle konuştu: " Türkiye'nin iki konuda çalışması gerektiğini düşünüyoruz. Bir yenilenebilir enerji, iki enerji tasarrufu. Yeteri kadar enerji tasarrufu yapmadan hemen en kolay çözümle bunların çözülmesinin ülkenin geleceği açısından doğru olmadığını düşünüyoruz. Nitekim biliyorsunuz hemen temel atmanın ardından bir deprem yaşandı Kıbrıs'ta. Dolayısıyla nükleer enerji santralleri gittikçe riski artan ve bütün dünya tarafından artık terk edilmeye başlanan teknolojiler. Atıkları ayrı problem, buradan gelecek enerjiye bel bağlamadan Türkiye'nin bir sürü şey yapacak olduğunu düşünüyoruz. Yüksek enerji kullanan, çevreyi kirleten kaç tane sektörümüz var, bu sektörlerin gerçekten Türkiye için ne kadar önemli olduğunu ve bu sektörleri Türkiye'de yaşatmak için büyük riskleri alıp almamamızın doğru olup olmadığını oturup devlet ve hükümet tarafından incelenmesinin çok doğru, faydalı olduğunu düşünüyoruz. Demir çelik, seramik ve çimento sektörünün enerji kullanımı çok yüksek. Tabi ki ülkemizin ihtiyacı olabilir ama buradaki payımızın doğru olup olmadığını ve Türkiye'nin geleceği, doğanın korunması açısından enerji tercihlerinin çok daha dikkatli yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Mesela, şu anda Türkiye'nin enerji fazlası var. Biz bir taraftan geleceğe doğru yatırım yaparken Türkiye şu anda enerji fazlasıyla karşılaşmış durumda, şu andaki rakamlar onu gösteriyor. Biz nükleer kararının bir daha düşünülmesi gerektiğini samimiyetle öneriyoruz"

"HALKIN OLURU ALINMASI GEREKİYOR"

HES projeleri ile ilgili soruyu ise Ataç şöyle yanıtladı. "Prensipte doğru fizibilite yapılması ve şartların doğru kullanılması şartıyla HES'lere karşı değiliz. Ama ülkemizde son üç dört yıldır HES kurulumu o kadar hızlı, o kadar incelenmeden hızlı gerildi ki bu haliyle HES'leri kesinlikle onaylamıyoruz. Çünkü hem yapımında hem de daha sonra işletiminde HES'lerin çok büyük incelik göstermesi gerekiyor. Nitekim geçen sene bir sürü toplumsal olaylar oldu. Bu tip projelerin bizim ÇED raporlarının yapılmış olmak için değil gerçekten o HES'lerin yapıldığı yerdeki halkın da olurunu alarak devam etmesi lazım. Ben inatlaşarak, birbirimizi kırıp dökerek hiç bir yere varabileceğimizi düşünmüyorum. Bu ülke hepimizin. Kalkınmayı yaparken doğamızı yok ederek yapmamak zorundayız"

Ataç ayrıca, HES eylemlerinde marjinal gruplarla bir arada olmadıklarını belirterek, yasayla hareket ettiklerini kaydetti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Tema Vakfı Deniz Ataç Türkiye Tokat Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title