Haberler

Tokat'taki Tarihi Taşhan'ın İsmi "Voyvoda Hanı" Olarak Değiştirildi

Vali Taşkesen: "Tokat tarihiyle ilgili bilgiden hareketle Taşhan ismi yanında Voyvoda Hanı isminin de kullanılması farkındalık yaratacağı düşüncesiyle uygun görülmüştür ancak uygulama esnasında yanlış anlama sonucunda sadece Voyvoda Hanı yer almış olup, hanın ismi en kısa zamanda yeniden düzenlenecektir"

Tokat Valisi Mustafa Taşkesen, ismi "Voyvoda Hanı" olarak değiştirilen tarihi Taşhan'ın adının en kısa zamanda yeniden düzenleneceğini bildirdi.

Taşkesen, yaptığı yazılı açıklamada, geçen yıl kasım ayında gerçekleştirilen  "Tokat Sempozyumu"nda yapılan sunumlarda, tarihi Taşhan'ın orijinal isminin Voyvoda Hanı olduğunun ifade edildiğini belirterek,  "Tokat tarihiyle ilgili bilgiden hareketle Taşhan ismi yanında Voyvoda Hanı isminin de kullanılması farkındalık yaratacağı düşüncesiyle uygun görülmüştür ancak uygulama esnasında yanlış anlama sonucunda sadece Voyvoda Hanı yer almış olup, hanın ismi en kısa zamanda yeniden düzenlenecektir" ifadesini kullandı.

Tokat'ın, Kanuni Sultan Süleyman döneminde idari ve mali birim olan voyvodalık sistemine dahil edildiğini belirten Taşkesen, "Bu durum, Tanzimat'a kadar devam etmiştir. Bu süre zarfında Tokat'ta görev yapan idareciler, Tokat voyvodaları olarak anılmıştır. Şu anda birçok resmi kayıtlarda hanın her iki ismi de birlikte zikredilmektedir" bilgisini verdi.

Bu arada, Türkiye Kamu-Sen üyesi bir grup, tarihi hanın önünde toplanarak, isim değişikliğiyle ilgili basın açıklaması yaptı.

Grup adına basın açıklaması metnini okuyan Kamu-Sen Tokat İl Temsilcisi Selim Sarı, "Geçmişte voyvodalık, batıda yöneticilik, valilik gibi unvanların yerine kullanılmış. Osmanlı buralara atadığı gayrimüslimlere bu unvanı vermiştir ayrıca Osmanlı'da ekonomik bir sistem olan voyvodalık kullanılmış. Osmanlı'nın 3 güzide bölgesine bu unvan verilmiştir, bunlar Galata, Halep ve Tokat voyvodalıklarıdır" diye konuştu.

Sarı, geçmişte, tarihi yapı için Taşhan'ın yanı sıra Voyvoda Hanı adının da kullanıldığını belirterek, "Ancak voyvoda kelimesi, Müslüman Türk milletinin hafızasına, Türk düşmanı,  Müslüman katili Eflak Voyvodası Vlad Tepeş yani III. Vlad'a, yaptıkları mezalimden, işkenceden ötürü verilen Kazıklı Voyvoda olarak işlenmiştir. Osmanlı kanıyla beslendiği söylenen bir caninin ismini çağrıştıran voyvoda kelimesini Tokatımızda istemiyoruz" dedi.

Grup, açıklamanın ardından, tarihi hanın kapısına "Taşhan" yazılı pankart ve Türk bayrağı astı.

- Tarihi Taşhan

Tokat Kültür ve Turizm Müdürlüğünün resmi internet sitesinde tarihi Taşhan hakkında şu bilgiler yer alıyor:

"Tokat kent merkezinde, Gaziosmanpaşa Caddesi üzerindedir. 'Voyvoda Han' da denilen yapı, 1631 yılında yaptırılmış, büyük bir Osmanlı anıt eseridir. Bir süre et ve sebze hali olarak kullanılan han, son yıllarda restore edilmiştir. Kuzey-güney konumunda, kesme taş ve tuğladan, dikdörtgen ve iki katlı inşa edilen hanın ortasında büyük bir avlu yer almaktadır. 32 odası ve bir mescit mahalli bulunan hanın her iki katında avluya bakan revaklar bulunmaktadır." - Tokat

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Mustafa Taşkesen Kazıklı Voyvoda Tokat Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title