Haberler

Tokat'ta "Kurt Üzümü" Projesi

Tokat'ın Reşadiye ilçesinde kurt üzümü (goji berry) projesinin tanıtımı yapıldı.

Tokat'ın Reşadiye ilçesinde kurt üzümü (goji berry) projesinin tanıtımı yapıldı.

Reşadiye ilçesine bağlı Kızılcaören beldesi Çınarlı köyünde düzenlenen proje tanıtımına başta Reşadiye Belediye Başkanı Rafet Erdem olmak üzere belde belediye başkanları ve işadamları katıldı. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi bünyesinde kurulan Teknokent'te yer alan MYK Firması Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yılmaz, Kurt üzümü (goji berry) projesiyle, işsizlik ve geçim sıkıntısı çeken insanlar hem topraklarına dönüp kendi işlerini yürütecek hem de diğer işsizler için istihdam imkanı sağlayacağını söyledi.

Yılmaz, kurt üzümünün sağlıksız ve içeriğinde katkı maddeleri bulunduran gıdalara karşı savaşçı ve sağlıklı bir meyve olduğunu ifade ederek, "Yüksek antioksidan içeriğiyle en başta kanser olmak üzere çeşitli sağlık sorunları yaşayan insanlar için doğal bir ilaçtır. Kurt üzümü (goji berry) sağlıklı ve uzun ömürlü bir toplumun adıdır. Daha çok ekonomik ve toplumsal yönüne dikkat çektiğim bu proje bize göre Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük projesidir" dedi.

Sivas İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ar-Ge yatırımcı Danışma Ofisi Bilim Sorumlusu Ziraat Yük. Müh. İrfan Yokuş, Tokat'ın içerisinde olduğu Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı üzerinden de hibe desteğinden yararlanabilineceğini söyledi. Sivas Cumhuriyet Ünv. Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Eleroğlu ise bir dönüme 250 kurt üzümü fidan dikilmekte olduğunu belirterek, "250 fidandan yaklaşık 600 kg. yaş meyve elde edersiniz. Bundan da 100 kg kuru goji berry elde edersiniz. 100 kg kuru meyve yaklaşık 5 bin TL demek. Dekarına 5 bin TL gelir getiren herhangi bir tarımsal faktör görmüyorum" diye konuştu.

Reşadiye Belediye Başkanı Rafet Erdem ise projenin isminin büyük Türkiye Projesi olduğuna dikkat çekerek, "Bölgemiz hakikaten geri kalmış bölgelerden biri. Türkiye genelinde arazileri görüyoruz. Ekip biçen yok. Ekse biçse bile Anadolu deyimi ile semeri ile seksene mal olur. İnşallah bu kurt üzümü projesi ile güzel bir gelişme olur. Bu da bölgemizden başlamak üzere Türkiye'ye ve dünyaya açılımını sağlarız" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Öte yandan çok tuzlu ve kuru topraklarda yetişebilen güçlü kök yapısına sahip kurt üzümünün sıcağa, kuraklığa, toza, kentsel kirliliğe karşı dayanıklı bir meyve olduğu bildirildi. - TOKAT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kızılcaören Reşadiye Sivas Tokat Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title