Haberler

Tohumluk Bayileri İstişare Toplantısı

Türkiye Tohumcular Birliği Başkan Yardımcısı ve Tohum Dağıtıcıları Alt Birliği (TODAB) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Bilgin, geçen yıl 776 bin ton tohum üretimi ve 17 milyon dolar ihracat gerçekleştiğini, bu yıl ise 800 bin ton üretim, 175 milyon dolar ihracat hedeflediklerini söyledi.

Türkiye Tohumcular Birliği Başkan Yardımcısı ve Tohum Dağıtıcıları Alt Birliği (TODAB) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Bilgin, geçen yıl 776 bin ton tohum üretimi ve 17 milyon dolar ihracat gerçekleştiğini, bu yıl ise 800 bin ton üretim, 175 milyon dolar ihracat hedeflediklerini söyledi.

TODAB tarafından düzenlenen "Tohumluk Bayileri İstişare Toplantısı", Serik ilçesine bağlı Belek Turizm Bölgesi'ndeki bir otelde başladı.

Bilgin, toplantıda AA muhabirine yaptığı açıklamada, küresel ölçekli, ülke, kıta, coğrafya tanımayan bir gıda savaşları yaşandığını belirtti.

Bu açıdan tarımsal faktörlerin, tohumculuğun önemli bir sektör olduğuna işaret eden Bilgin, istihdam sağladıklarını, katma değer ürettiklerini söyledi.

Türkiye tohum üretiminin son 10 yılda yüzde 5, ihracatının ise yüzde 8 arttığını dile getiren Bilgin, "2002 yılında 145 bin ton olan tohum üretimi 2014 yılında 776 bin tona, 17 milyon dolar olan ihracat da 150 milyon dolara yükseldi. Bu yılki hedef ise 800 bin ton üretime, 175 milyon dolar ihracata ulaşmak. Bu rakamlar Türkiye tohumculuğunun nereye gittiğini gösteriyor" dedi.

Bilgin, 2023 yılı için ise 1 milyon ton sertifikalı tohum üretmeyi, 500 milyon dolar ihracat gerçekleştirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Tarım topraklarının genişletilemeyeceğini ancak artan nüfusun gıda ihtiyacını karşılayabilmek için tarım tekniklerinin yanı sıra ıslah edilmiş tohumların da üretime sokulması gerektiğini anlatan Bilgin, bu alanda son yıllarda önemli çalışmalar yapıldığını belirtti.

Bilgin'den öz eleştiri

Bilgin, TODAB üyelerinin sorunlarına yönelik bir araştırma yaptırdıklarını ve ilginç tespitlerle karşılaştıklarını dile getirdi. Birlik ile üyeler arasında bir iletişim kopukluğu bulunduğunu gördüklerini vurgulayan Bilgin, şöyle konuştu:

"Üyelerimizin sorunlarına ilişkin araştırma yaptırdık ancak üyelerimizin TODAB'ı tanımadığını gördük. Maalesef üyelerimiz bizi tanımıyor. Ayrıca araştırmada birlik ile üyeler arasında etkin iletişim kurulmadığını, üyelerimizin sorunlarına ilişkin muhatap bulamadıklarını tespit ettik ama yıl sonuna kadar bu sorunları aşmayı planlıyoruz."

TODAB'ın üyeler açısından bir güven kaynağı oluşturduğuna işaret eden Bilgin, "Üye olan bayilerimiz sertifikalı tohum satar, kaçak tohum satmaz. Yani TODAB amblemi olan bir yerden ürün alıyorsanız, o ürünün garantisi TODAB'tır. Bu bir güvencedir" ifadesini kullandı.

Bilgin, üyelerin ucuz, merdiven altı tohum satanlarla haksız rekabet sorunu yaşadığını, bununla ilgili çalışmalar yapılacağına işaret etti.

Antalya'da 64 kuruluş tohum üretiyor

Antalya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı, Antalya'nın tarım ve tohumculuk sektöründe çok önemli bir konumu bulunduğunu söyledi.

Antalya'da 64 kuruluşun tohumculuk faaliyeti verdiğini anlatan Dallı, 412 tohum bayisinin bulunduğunu, iki yıla kadar 70 bayinin üye olduğu TODAB'a üye sayısının çalışmalarla 209'a yükseldiğini kaydetti.

Tohumculuk sektörünün son yıllarda önemli gelişmeler kaydettiğini dile getiren Dallı, "Son 10 yılda kamu ve özel sektör tarafından çok sayıda hibrit çeşit geliştirilerek kayda alınmıştır. Sektörde ithalatçı konumdan ihracatçı konuma geçilmiştir" dedi.

362 bayinin katıldığı toplantı, 3 gün sürecek.

Kaynak: AA / Yerel

Ahmet Dallı Antalya Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title