Haberler

Tohum Islahı Çalışmalarında Süre Asgariye İndirilecek

Sakarya Mısır Araştırma İstasyonu Müdürü Ağı: "Buğday ve mısırda asgari 13 yıllık ıslah çalışması dönemini 2 yıla düşürebilecek, melezlenecek hattı tespit etme imkanı sağlayacak çalışmayı ilk defa enstitümüzde yürütmüş bulunuyoruz"

Sakarya Mısır Araştırma İstasyonu Müdürü Yavuz Ağı, buğday ve mısırda 13 yıllık ıslah dönemini 2 yıla düşürecek ve melezlenecek hattı tespit etme imkanı sağlayacak çalışmayı ilk defa enstitüde yürüttüklerini söyledi.

Ağı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, buğday, mısır, kestane kabağı ve kuru fasulye üzerinde çalıştıklarını belirterek, yeni çeşitler geliştirme ve yetiştirme tekniklerine ağırlık verdiklerini dile getirdi.

TÜBİTAK projelerinde mısırda ilk defa "dihaploit hat" elde edilmesiyle ilgili çalışmaların son yılına girdiklerini anlatan Ağı, TÜBİTAK denetimlerinde sürekli en iyi puanı aldıklarını kaydetti.

Ağı, buğday ve mısırda önemli ıslah çalışmaları yaptıklarını vurgulayarak, "Buğday ve mısırda asgari 13 yıllık ıslah çalışması dönemini 2 yıla düşürebilecek, melezlenecek hattı tespit etme imkanı sağlayacak çalışmayı ilk defa enstitümüzde yürütmüş bulunuyoruz"? diye konuştu.

Kamuoyunda genetiği değiştirilmiş organizmalarla (GDO) ilgili bilgi kirliliği bulunduğuna da değinen Ağı, bu konuda gerekli tedbirlerin alındığını aktardı.

Ağı, Türkiye'de mısırın GDO'lu ürünler arasında sayıldığını dile getirerek, "Oysa çok yanlış bir bilgi vardır. Ülkemizde GDO'lu ürünün geliştirilmesi, üretilmesi, sokulması tamamen bilim kurulu nezdinde denetime tabidir ve yasaktır. Gıda katkı maddelerinde de kullanılması tamamen yasaktır" şeklinde konuştu.

Ar-Ge çalışmaları

Buğday ıslah çalışmalarında istasyonun kurulduğu günden beri 35 çeşit geliştirdiğine dikkati çeken Ağı, tohumlukları tescil ettirdikten sonra ihaleyle 5 ve 10 yıllık periyotlarla üretim hakkını özel sektöre sattıklarını vurguladı.

Özel firmaların tohumları çoğaltarak çiftçilere sertifikalı olarak sattıklarını anlatan Ağı, sözlerini şöyle tamamladı:

"Buğdayda geliştirdiğimiz çeşitler sulu alanlarda 1 ton civarında, kurak alanlarda da 450 ile 500 kilogram arasında verim potansiyeline sahiptir. Bölgemizde ekilip biçilen buğdayların yüzde 70' i de enstitünün geliştirmiş olduğu çeşitlerdir.

Mısır da da 25 çeşit geliştirdik." - Sakarya

Kaynak: AA / Yerel

Sakarya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisinde oynayacak mı? Semih'in sakatlığı bitti mi? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli? Hıdırellez nedir? Hıdırellez günü ne yapılır? Hıdırellez kutlamak günah mı? Üsküdar - Samandıra Metro Hattı'nda ne oldu? Metrolar çalışıyor mu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? Baraj doluluk oranı seviyesi yüzde kaç? Kocasını terk edip üvey oğluyla kaçtı! Üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? 24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 24 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 24 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 24 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Şevket Çoruh Arka Sokaklar dizisinden neden ayrıldı? Mesut Komiser Arka Sokaklar'a dönecek mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title