Haberler

Tofaş, İlk 6 Ayda 216 Milyon Lira Kar Etti

Tofaş Üst Yöneticisi Başaran: "Son 10 yılda oluşturduğumuz dış ticaret fazlası ise 3,5 milyar dolar seviyesini aştı"

Tofaş Türk Otomobil Fabrikası Anonim Şirketi'nin (Tofaş) net satış gelirleri yılın ilk yarısında 3,5 milyar liraya, net karı ise 216,3 milyon liraya ulaştı.

Tofaş'tan yapılan açıklamaya göre, şirket yılın ilk yarısında 130 bin 917 adetle Türkiye'deki toplam araç üretiminin yüzde 23'ünü tek başına gerçekleştirdi. Net satış gelirleri 3 milyar 488 milyon liraya, net karı ise 216,3 milyon lira seviyesine ulaşan Tofaş, yılın ilk yarısında toplamda 85 bin 464 adetlik araç ihracatı gerçekleştirdi.

Tofaş Üst Yöneticisi (CEO) Kamil Başaran, açıklamada yer alan değerlendirmesinde, zorlu ekonomik ve rekabet koşullarına rağmen yılın ilk yarısında istikrarlı bir performansa imza attıklarını belirterek, "Bu dönemde, planlarımız doğrultusunda toplam 130 bin 917 adet binek ve hafif ticari araç üretimi gerçekleştirerek, 85 bin 464 adetlik ihracat rakamına imza attık. Türkiye'de temsil etmekte olduğumuz 6 değerli markamızla pazardan aldığımız pay 48 bin 223 adetle yüzde 12,6 oldu. 2013'ün ilk 6 ayında net satış gelirlerimiz 3,488 milyar lira seviyesinde gerçekleşirken, dönem karımız 216,3 milyon lira oldu. Son 10 yılda oluşturduğumuz dış ticaret fazlası ise 3,5 milyar dolar seviyesini aştı" ifadelerini kullandı.

2013 yılında iç pazarın yeniden 800 bin adetlerin üzerine çıkmasını, üretimin ise 1 milyon seviyesinde gerçekleşmesini beklediklerini kaydeden Başaran, "Tofaş, hedeflerinden şaşmayarak yolunda kararlı adımlarla ilerlemeyi sürdürmektedir. Sergilediğimiz istikrarlı performans, sürdürülebilir karlılığı da beraberinde getirmektedir. Tofaş olarak son 10 yılda oluşturduğumuz dış ticaret fazlası 3,5 milyar dolar seviyesini aştı. Ar-Ge'ye önemli yatırımlar yaptığımız ve her alanda mükemmele ulaşmayı hedeflediğimiz bir dönemdeyiz. Ülke ekonomisine ve istihdama hız kesmeden katkı sağlamaya devam ediyoruz. İstikrarlı performansımızı daha da yukarılara taşımak için aynı özen ve istekle çalışmalarımızı sürdüreceğiz" açıklamasını yaptı.

Türkiye'nin Avrupa'nın en büyük hafif ticari araç üreticisi konumunda olduğunu aktaran Kamil Başaran, hafif ticari araç üretiminde Türkiye'nin dünya genelindeki kuvvetinin önemli olduğuna da dikkat çekti. Son dönemlerde Türkiye hafif ticari araç pazarında daralma yaşandığını dile getiren Başaran, şunları kaydetti:

"Türkiye, Avrupa'nın en kuvvetli ve tek hafif ticari araç üretim üssü konumunda. Bu çok kıymetli bir durum. Gerek Tofaş gerekse tüm otomotiv sektörü olarak güçlü konumumuzu korumalıyız. Tofaş olarak, Bursa'da üretmekte olduğumuz Fiat Doblo'yu 268 milyon avroluk ek yatırımla yenilemeye ve Kuzey Amerika ile Kanada'ya ihraç etmeye hazırlanıyoruz. Ayrıca mevcut Doblo modelimiz Türkiye ve diğer pazarlar için yenilenecek. Doblo Amerika projesi dahilinde, 2014 yılından başlayarak 2021 yılına dek yaklaşık 175 bin araç ihracatı gerçekleştirmeyi öngörüyoruz."

Fiat, 6 ayda 46 bin 976 adet satış gerçekleştirdi

Tofaş çatısı altında yer alan Fiat markası 2013'ün ilk 6 ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6'lık artışla, 46 bin 976 adet perakende satış gerçekleştirerek yüzde 12,3'lük bir pazar payına ulaştı. Toplam satışların 24 bin 953 adedi otomobil, 22 bin 23 adedi ise hafif ticari araç olarak gerçekleşti. Fiat, söz konusu satış grafiğiyle otomobil pazarından yüzde 8,5'lik bir pay alırken, hafif ticari araç pazarından ise yüzde 24,6'lık paya sahip oldu. Linea modeli ilk 6 ayın toplamında Türkiye'nin en çok satılan otomobili oldu.

2013'ün ilk 6 ayında, Lancia, Alfa Romeo ve Jeep markalarının perakende satış adedi, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 53 oranında artarak toplam 1.247 adede ulaştı. 2012 yılını toplamda 21 adetlik Ferrari satışı ile kapatan FerMas AŞ ise 2013'ün ilk 6 ayında 12 adetlik Ferrari satış rakamına ulaştı. FerMas AŞ'nin ayrıca, 2013'te, Maserati'nin 2012'deki toplam satış rakamını 3'e katlayarak yıl sonunda kadar 50 adetlik satış rakamına ulaşması hedefleniyor.

Tofaş çatısı altında yer alan Fiat, Alfa Romeo, Lancia ve Jeep markalı otomobiller için kişiye özel finansal çözümler üreten Koç Fiat Kredi'nin aktif büyüklüğü ise 2013 yılının ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,3 oranında artarak 1,2 milyar liraya yükseldi.

Portföydeki aktif müşteri sayısı ise yüzde 2,1 artışla 93 bin adede ulaştı. İlk yarıda Tofaş'ın temsil ettiği 6 markayla Türkiye pazarında sattığı araçların yüzde 40'ı ve büyük filolar dışındaki Tofaş satışlarının yüzde 60'ı Koç Fiat Kredi tarafından kredilendirildi. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Jeep Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title