Haberler

Todaie'nin 2014-2015 Akademik Yılı Açılış Töreni

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Etyemez: ''Maalesef çalışma hayatında duyarlılığı artırıcı, güvenlik kültürü ve bilincini kalıcı hale getirme noktasında istediğimiz sonuçları alamadığımız ortadadır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, "Maalesef çalışma hayatında duyarlılığı artırıcı, güvenlik kültürü ve bilincini kalıcı hale getirme noktasında istediğimiz sonuçları alamadığımız ortadadır. 'Bana bir şey olmaz; cezamı öderim, yoluma giderim' gibi vurdum duymaz tavırları törpüleyecek bir yaklaşımı ortaya koymamız gerekiyor" dedi.

Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİE) lisansüstü programı öğrencilerinin diploma ve 2014-2015 akademik yılı açılış töreni, Enstitünün konferans salonunda yapıldı.

Etyemez, açılış töreninde yaptığı konuşmada, toplumsal düzeninin sağlanması ve kargaşanın önlenmesi için kuralların ve kanunların varlığının son derece önemli olduğunu belirterek, ancak kanunların toplumsal karşılığının olması ve zoraki değil, gönüllü bir uyumun sağlanması da hayati bir önem arz ettiğini söyledi.

Kuralların çiğnenmek için değil, uyulmak için olduğunu ifade eden Etyemez, "İşte bizim temel problemimiz bu noktada kendini göstermektedir. Maalesef kanuni düzenlemeler ortadayken, belli çevrelerin kanunlara uymak yerine, kanunlara arkadan dolanma, kanunları kendi çıkarlarına uyarlama çabalarını üzülerek görüyoruz" dedi.

İş sağlığı ve güvenliği konusunda Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kez müstakil bir kanunu 2012 yılında kabul ettiğini ve kanunun yürürlüğe girdiğini hatırlatan Etyemez, buna istinaden 2 yıl gibi kısa bir sürede 36 yönetmeliğin de uygulamaya geçirildiğini ifade etti.

Bu düzenlemelerin uluslararası normlarla örtüşen hükümler getirdiğine işaret eden Etyemez, "Bu düzenmelerin özü, insanı yaşatmaktır. Siz eğer bu kanunun koyduğu kurulların amacını değil, karınızı maksimize etmeyi düşünürseniz ve cana değil mala önem verirseniz, istenmeyen sonuçlar kaçınılmaz olur. İşte Soma'da yaşanan facia ve İstanbul'da yaşanan asansör kazası kanunları hiçe saymanın acı örnekleri olarak karşımızda durmaktadır" görüşüne yer verdi.

-"İş sağlığı ve güvenliği konusunda ana unsur farkındalık"

AB süreciyle birlikte özellikle son 10 yılda iç mevzuatın büyük oranda AB müktesebatına uyumlu hale geldiğine dikkati çeken Etyemez, şöyle devam etti:

"Pek çok toplumsal  sorunda olduğu gibi iş sağlığı ve güvenliği konusunda da ana unsurun farkındalık olduğu kanaatindeyim. Maalesef çalışma hayatında duyarlılığı artırıcı, güvenlik kültürü ve bilincini kalıcı hale getirme noktasında istediğimiz sonuçları alamadığımız ortadadır. 'Bana bir şey olmaz; cezamı öderim, yoluma giderim' gibi vurdum duymaz tavırları törpüleyecek bir yaklaşımı ortaya koymamız gerekiyor. Bu sebeple yatırımların artırılması, mevzuatın gözden geçirilmesi, denetimlerin sıklaştırılması bir yana, insan yetiştirme düzenimizin de yeniden ele alınması gerekiyor. Bu sadece iş sağlığı ve güvenliği için değil toplumsal sorunların tamamı için elzem bir durumdur."

Etyemez, bu çerçevede  insan sevgisinin, insan hayatının önemini küçük yaştan itibaren çocuklara öğretilmesi gerektiğini söyledi.

Her alanda bireysel ve toplumsal farkındalığı artırmak, güvenlik bilincini ve kültürünü yerleştirmenin bugünden yarına yapılacak bir iş olmadığını, bunun uzun soluklu planlamayı, geniş bir bakış açısını ve bilimsel verilere dayalı, ciddi ekonomik araştırmalar gerektirdiğini anlatan Etyemez, bu nedenle kamu görevlilerine, eğiticilere, akademisyenlere, nitelikli kadro yetiştirmede  tecrübeli TODAİE gibi kurumlara büyük görevler düştüğünü ifade etti.

-TODAİE Genel Müdürü Aslan

TODAİE Genel Müdürü Prof. Dr. Onur Ender Aslan da Enstitünün 1952 yılında Türkiye Cumhuriyeti ile Birleşmiş Milletler arasında imzalanan teknik yardım anlaşması çerçevesinde kurulduğunu hatırlatarak, bu yıl 62'nci kuruluş yılını kutlayan TODAİE'nin yalnız ülkenin değil, Türkiye'nin yakın coğrafyasını oluşturan Ortadoğu, Balkan ve Kafkas coğrafyasının da en güçlü ve saygın kamu yönetimi enstitüsü hüviyetini kazandığını söyledi.

Kamu yönetimine yönelik olarak eğitim, araştırma ve yayın faaliyetleri ile yalnızca teorik bilginin verildiği bir akademik kurul değil, aynı zamanda bürokrasinin deneyim paylaşım merkezi olduğunu ifade eden Aslan, Enstitünün yürüttüğü lisans programlarının Avrupa Kamu Yönetimi Akreditasyon Birliği tarafından akredite edilen Türkiye'deki tek yüksek lisans programı olduğunu bildirdi.

Enstitünün bu yıl içerisinde Kafkasya Kamu Yönetimi  Araştırma ve Eğitim Merkezi'ni kurduğunu anlatan Aslan, merkezin önümüzdeki aylarda Bakü'de eğitim faaliyetlerine başlayacağını ve 2014-2015 yılı içerisinde 10 ayrı başlıkta 500 Azeri kamu yöneticisine eğitim vermeyi planladığını kaydetti.

Enstitünün diğer çalışmaları hakkında da bilgi veren Aslan, 2014-2015 akademik yılı içinde TODAİE'nin kısa süreli eğitim programlarında 8 bin kamu görevlisinin eğitim alacağını kaydetti.

Konuşmaların ardından  lisansüstü programı öğrencilerinden program birincilerine diplomaları verildi. Doç. Dr. Burak Tangör tarafından da "Güvenlik Yönetişimi" başlıklı 2014-2015 Akademik yılı açılış dersi verildi.

Öte yandan daha önce törene katılacağı bildirilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ankara dışında olması nedeniyle programa katılamadı. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Onur Ender Aslan Halil Etyemez Orta Doğu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title