Haberler

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu Açıklaması

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kişi başına düşen gelirin 25 bin dolara çıkması için ilacın yapısal reform olduğunu, devlet Türk özel sektörüne rakipleriyle eşit şartlar sunarsa Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında sokmaya hazır olduklarını belirtti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kişi başına düşen gelirin 25 bin dolara çıkması için ilacın yapısal reform olduğunu, devlet Türk özel sektörüne rakipleriyle eşit şartlar sunarsa Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında sokmaya hazır olduklarını belirtti.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) tarafından başarılı sanayicilerin ödüllendirildiği ödül törenine İzmir Valisi Mustafa Toprak, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, AK Parti, CHP ve MHP İzmir milletvekilleri, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ödül alacak firma temsilcileri ve girişimciler ve oda başkanları ile yönetimleri katıldı. Törende konuşan Hisarcıklıoğlu, kişi başına düşen gelirin 25 bin dolara çıkması için ilacın yapısal reform olduğunu söyledi. Türkiye'de kişi başına düşen gelirin 2002 itibariyle yaklaşık 4 bin dolar olduğunu ve ekonomide yapılan yapısal reformlarla beraber bu rakamın 10 bin Dolar'a geldiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Türk özel sektörü olarak zenginliğimiz altı yılda 2,5 misli arttı. Müthiş bir başarı hikayesi. Maalesef dünya krizine bağlı olarak 2008'denh itibaren 10 bin Dolar'a çakıldık kaldık. Türkiye'nin tekrar esas gündemine odaklanması lazım. 2015 genel seçimlerine kadar yapısal reform yapılma durumu yok. Hiçbir siyasi kurum yapısal reforma dokunmaz. Yapısal reform, bir taraftan eski alışkanlıklarımızdan vazgeçip yeni bir alışkanlığa dönmek demek. 2015 seçimlerinden sonra Türkiye'nin yapısal reforma odaklanması gerekiyor. Hedef belli. Kişi başı gelirde 25 bin Dolar'a çıkmak istiyoruz. Bugüne kadar 2,5 misli daha zengin olmak istiyoruz 77 milyon olarak. Olur mu? Olur. Yaptık çünkü. Biz bunu Türkiye olarak yaptık. 4 bin Dolar'dan 10 bin Dolar'a çıktık. Yapar mıyız? Yaparız. İlacı yapısal reform. Eğer bunlar yapılırsa Türk özel sektörü olarak para istemiyoruz devletimizden. Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 büyük ekonomisi arasında sokarız. Rakiplerimiz hangi şartlarda üretiyorsa, alıyorsa, satıyorsa, istihdam ediyorsa aynı şartları bekliyoruz. Rakibimizle aynı sahada futbol oynatın bizi. Oynatın biz bu maçı alırız" diye konuştu.

"PETROL VE DOĞAL GAZ SAADET GETİRMİYOR"

Konuşmasında girişimciliğin Türklerin genlerinde olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Rusya örneği vererek petrol ve doğalgazın saadet getirmediğini ifade etti. Bir ülkenin ne kadar girişimcisi varsa o kadar zengin olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yeraltı zenginliği hikaye. Hepsi tükeniyor. Bazen para etmiyor. Bugün petrolün, doğalgazın para etmediği gibi. Girişimcilik para ediyor. Bu aslında bizim için geleceğimiz açısından ders çıkarılması gereken bir nokta. Bizim de genlerimizde aslında müthiş bir girişimci ruhu var. Allah bize petrol vermemiş, doğal gaz vermemiş ama müthiş bir müteşebbis ruhu vermiş."

KARE KODLU ÇEK DÖNEMİ

Tüm Türkiye'de tahsilat sorunu yaşadığını, bunun için iki mekanizma üzerinde çalışıldığını dile getiren Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti:

"Dünyada vadeli çek sadece Türkiye'de var. Bizim dünya ekonomisine icat olarak soktuğumuz tek şey vadeli çek. Hapis cezasının kaldırılmasından sonra maalesef itibarı düştü. Bunun karşılığında bir talepte bulunduk. Bugün herhangi bir bankaya kredi kullanmaya gittiğimiz zaman benim bütün özgeçmişimi görebiliyor. Onlar para satıyor görüyor, biz mal satıyoruz göremiyoruz. Bu kapsamda dedik ki, 'eğer bankalar görüyorsa bizim de görmemiz lazım.' Bizim riskimiz onlardan daha büyük. Kare kodlu çek yürürlüğe girerse kare kodlu çek vasıtasıyla herhangi bir alışverişimizde kare kodunu okutarak banka ne görüyorsa siz de onu görebileceksiniz. Verirken artık karar bize bağlı olacak. Bir kişinin riskinin üstlenip üstlenilmeyeceği noktasında karar bize kalmış olacak. Alacak sigortasında da artık 'alacaktan dolayı battım' diye bir şey yok. Bugün Almanya'da hiç kimse alacaktan dolayı batmıyor. Alacaklarınız noktasında şikayetçisiniz, çalışmayı yaptık. Alacak sigortası Türkiye'de kullanılmaya başladı."

"SANAYİDE 2. LİGE DÜŞTÜK"

Gelişmelerin yanı sıra sıkıntıların da olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin 2000'li yılların başında dünyanın en büyük 15 sanayi ülkesi içerisinde olduğunu hatırlatarak, "Türkiye şuan itibariyle bu 15'in içinde düştü. Sanayiyi yeteri kadar büyütemedik. Türkiye dünyanın en büyük 15 sanayi ülkesiyken şuan bu ligden 2. lige düştük. Sebebi hizmet ve tarım sektörünün sanayi sektöründen daha fazla büyümesidir. Onun için payı azaldı. Bir an önce yeniden sanayiyi cazip hale getirmeliyiz" dedi.

İSTİHDAM YÜKLERİ

İstihdam üzerindeki yüklerin de önemli bir sıkıntı oluşturduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir işçinin eline net 100 lira geçiyorsa işverene maliyeti 159 liradır. Dünyanın en büyük ekonomilerinin içinde baktığımız zaman bu rakam yüzde 35. İstihdam üzerindeki yüklerin rekabet edeceğimiz şartlara getirilmesi gerekiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız ve Milli Eğitim Bakanlığımız İŞKUR ile beraber ortak bir proje geliştirdi. Bunun en başarılı olduğu illerden biri İzmir. Meslek sahibi olmayan değerli kardeşlerimizi üç ay meslek liselerinde eğitiyoruz. Eğitirken günlük 25 TL cep harçlığı veriliyor ve sağlık sigortası yapılıyor. Baba oğla yapmaz. Üç ayı bitirince çalışması yönlendiriyoruz. Hiçbir maliyeti yok. Eğitim bitti, sınıfı geçer dediniz, istihdam üzerindeki yükten şikayetiniz var ama bu sorunu çözecek mekanizmayı da getirdik. 4,5 yıla kadar istihdamın üzerindeki yüzde 18'lik vergi yükünü ödedik."

EKONOMİNİN YILDIZLARINA KORUMA

FIFA'nın çıkarttığı kararı örnek göstererek ekonominin yıldızlarının da koruma altına alınması gerektiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Bu ödülü alacaklar ekonominin yıldızlarıdır. FIFA yeni bir kural çıkarttı. Futbolu güzelleştiren, futbolun yıldızlarıdır dediler. Futbolun yıldızlarına bütün hakemler için dediler ki 'hangi takımda futbolun yıldızı varsa ona pozitif ayrımcılık yapacaksınız' çünkü 'tribünleri dolduran ve futbol ekonomisini çeviren onlardır' dediler. Size buradan çağrıda bulunuyorum. Nasıl futbolun yıldızları koruma altına alınıyorsa eğer Türkiye'nin zenginleşmesini sağlayan ekonominin yıldızlarını da başta devletimiz olmak üzere hepimiz koruma altına almalıyız" dedi.

"DÖVİZE BORÇLANMAYIN"

Hisarcıklıoğlu, ekonomi için de şu uyarıda bulundu:

"Faiz oranlarında bir düşme söz konusu olabilir. Dövize baktığımızda; döviz geliriniz yoksa hele ki 2015'te dövize borçlanmayın. Aşağı yukarı iki türlü de dalgalanma söz konusu olabilir."

"HER ÜLKE DERS ÇIKARMALI"

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da, "Ülkemizin gücünden hiçbirimizin şüphesi dahi olamaz ama bir gerçek var ki, bu gücün en önemli kaynaklarından bir tanesi yatırım yaparak üretim gerçekleştiren, ihracat yapan, istihdam sağlayan, vergisini ödeyen sanayicilerdir. Siz sanayicileri tebrik ediyorum" dedi. Yorgancılar, Paris'teki saldırıya ilişkin de "Paris'teki terör olayları son derece önemli. Her ülke bundan ders çıkarmak mecburiyetinde. Geçmişte ve bugün bu olayları yaşadık ve yaşamaktayız. Gönül isterdi ki dünya liderleri ülkemize gelip bizim yanımızda bizimle beraber yürüsünler. Terörü birlikte lanetleyebilseydik" diye konuştu.

Konuşmaların ardından 17 ayrı kategoride 183 firma ve iki girişimciye 82 plaket ve 433 başarı belgesi verildi. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Türkiye İzmir Ege Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title