Haberler

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Trabzon'da

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Suudi Arabistan'ın petrol ülkesi olduğunu ve bu ülkeye kaçak petrol giremediğini kaydederek "Çayın memleketi Rize'ye kaçak çay geliyor ben bunu anlayamıyorum" dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Suudi Arabistan'ın petrol ülkesi olduğunu ve bu ülkeye kaçak petrol giremediğini kaydederek "Çayın memleketi Rize'ye kaçak çay geliyor ben bunu anlayamıyorum" dedi.

Hürriyet Gazetesi'nin organizasyonuyla düzenlenen Hürriyet Bölge Buluşmaları toplantısı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun katılımıyla Trabzon'da bir otelde yapıldı. Toplantıya, Trabzon Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin, CHP Trabzon Milletvekili, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu ve davetliler katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Trabzon'un ticaret yollarının kesiştiği önemli bir nokta olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, fahri doktora sertifikasını Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden aldığını belirterek şöyle konuştu: "İlk aldığım Fahri Doktora sertifikamı Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden aldım. Bu nedenle Trabzonlularla hemşehri oldum. 75. kez Karadenizli hemşehrilerimle beraberim. Karadeniz Türkiye ekonomisi için çok önemli geçmişte de baktığımızda Fatih'in İstanbul'u fethinin ardından ilk fethedilen yer Trabzon'dur. Trabzon ticaret yollarının kesiştiği çok önemli bir nokta. Trabzonlular diyor ki Fatih'in fethettiği, Yavuz'un yönettiği Kanuni'nin doğduğu şehir Trabzon'dur. Kanuni'nin kılıcında hamsi sembolü vardır. Yaptığı o fetihlerde hep o güç vardır. Karadeniz bölgesinin her şeyi ile zengin olduğunu düşünüyorum. Anadolu'yla Karadeniz Bölgesi arasında Zigana Dağı kadar fark vardır."

Karadeniz'in tarımda müthiş bir avantajı olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: "Tarımda dünyada hangi üründe Dünya lideriyiz derseniz o da fındıktır. Fındığın dünyadaki üretiminin yüzde 75'ini Karadeniz'den gerçekleştiriyoruz. Eskiden tarım sadece geçim kapısıydı. Bugün tarım artık kazanç kapısı oluyor. Gelecekte bu coğrafya Dünya 11.'cisi olan bu coğrafya bizler için müthiş bir şanstır. Dünya fiyatlarında son 10 yıla baktığımız zaman yüzde 33 artmış. Ama tarım ürünlerinde artışa baktığımız zaman son 10 yılda tam yüzde yüz 176 artmış. Önümüzdeki dönemde bütün Dünya'da eğer tarım uğraşan ülkeler saniyeyle uğraşan ülkeler aynı şekilde başa baş yarışacaklardır."

Dünya nüfusunun her yıl bir Türkiye kadar arttığını anlatan Hisarcıklıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "75 milyon artıyor. Dünya'da zenginleşiyor. Asya ve pasifik Bölgesi'nde son 10 yılda az gelirliden orta gelire geçen nüfus sayısı 500 milyon kişidir. 500 milyon kişi köyden kente geçti. Köyden kente göç ettiği zaman tüketici oluyor. Önümüzdeki dönemde tarıma önem veren toplumlar ön plana çıkacak. Şimdi bu kapsamda özellikle baktığımız zaman cennet bir topraklarımız var. Ama biz fındığı fındık olarak satıyoruz." Dünyanın yaptığı gibi yapmamız gerektiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: "Elimizdeki tarım ürünlerini sanayi ürünü haline getirmemiz lazım. Fındığın kabuklu fiyatı 6.10 TL ama kurutan haline getirdiğiniz zaman 15-16 TL civarındadır. Peki bunu fındık ezmesi yaptığınız zaman 40 TL oluyor. Onun için diyoruz ki, bizim tarım ürünlerinde daha fazla para kazanmak istiyorsanız, muhakkak tarım ürünlerini sanayileştirmek olmamız lazım. Karadeniz büyük bir zenginliğin üstünde oturuyor. Fındığı bizden alıyor kakaoyu başka bir coğrafyadan alıyor buna nutella diyor 40 TL'ye satıyor. Demek ki işi marka yapmamız lazım. Bütün çikolata markaları bizim fındığımız kullanıyor. Bugün çaya baktığımız zaman Dünya'daki üretiminin yüzde 5'ini yapıyoruz. Ama ihracatta Dünya'da 20. sıradayız. Dünya'daki en kaliteli çayı biz üretiyoruz. Maalesef çayımızı satamıyoruz. Suudi Arabistan petrol ülkesi kaçak petrol gitmiyor. Ama çayın memleketi Rize'ye kaçak çay geliyor ve ben bunu anlayamıyorum. Çayın memleketi Rize'ye dahi kaçak çay gelmesinin nedeni yüzde 8 KDV'yi bir türlü aşağı indiremedik. Samsun'daki Bafra ovası Tüm Türkiye'yi besler. Eskiden kıymetini biliyorduk. Bafra ovası Çarşamba ovası bugün doğru noktada gitmektedir. İngiltere'de taşları ziyaret etmeye gelen turist sayısı 1 milyonun üzerindeyken, Dünya'nın en güzel yerlerinden biri Sümela Manastırı'nda turist sayısı giderek artıyor ama turistlerin bıraktığı para çok az. Neden marka haline getiremedik."

Dünyadaki gemilerin çoğunun kaptanlarının hep Karadenizli olduğunu kaydeden Hısarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ama gemi sanayi olarak istediğimizi elde edemedik. Bugün 28 OSB'miz var. Bir eksiğimiz var, demiryoluyla bağlantılı olmayan, demiryoluyla limana bağlantısı olmayan OSB'ler bizde. Bizim OSB'lerimiz limanlara demiryoluyla ulaşıyor olması lazım. Buradaki en büyük eksiklerimizden bir tanesi bizim OSB'lerimizde doğalgaza ulaşıyor olmamız lazım. Bu bölge olarak varımızı komşu coğrafyalara satmak durumundayız. Aslında müthiş bir potansiyel var Karadeniz için. Müthiş bir pazar alanımız var. Karadeniz olarak Karadeniz Sahil yolundan sonra Karadeniz güzergahının tamamını kapsayacak şekilde demiryolu projesi çok önemli. Ovit Tüneli, Rize'yi Mardin'e bağlayacak. Aslında bağlanmanın getireceği yeni fırsatlara çıkmaya başlayacak. Mardin Rize hattının birleşmesiyle birlikte Kazak'lar geldi. Bir konteyner hattı yapalım dediler. Bu kamyonların tozu bize kalsa yeter. Karadeniz'in Anadolu'ya Samsun Ankara hızlı tren hattı bu açıdan çok önemli. Karadeniz coğrafyasının önündeki engeller bir bir aşılıyor. Karadeniz büyük fırsatları beraberinde getiriyor. Doğu-batı eksenine baktığınız zaman 500 milyar dolarlık bir ticaret hacminin hareket ettiğini görüyoruz. Bu coğrafya paranın ve ticaretinin döndüğü merkez Karadeniz olacaktır. Bu vizyona hazır olmalıyız. Bu geleceği gördüğümüzden dolayı Sarp Sınıf Kapısını modern hale getirdik." - TRABZON

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Suudi Arabistan Trabzon Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

İran İsrail'e saldıracak mı? İran'dan İsrail'e misilleme gelecek mi? Merkez Bankası döviz kurları 2024! 1 Amerikan doları ne kadar? Yıl sonu dolar kuru ne kadar olur? Suphiye Orancı kimdir? Metin Akpınar ve Uğur Dündar'dan kızları olduğu iddia edilen Suphiye Orancı kaç yaşında, nereli? Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi kaç oldu? MB dolar tahmini için ne dedi? Taksiciyi öldürüp araçtan atan yabancı uyruklu şahıs tutuklandı mı? İfadesinde ne dedi? Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi kaç TL? Merkez Bankası enflasyon beklentisi yüzde kaç? TOKAT'TA DEPREM | Tokat depreminin ardından yaşanan hasarın boyutu ne? Noterler Cumartesi günü açık mı? Noterler Cumartesi günü çalışıyor mu, saat kaça kadar açık? ALES/1 sınavı ne zaman 2024? ALES bu hafta mı? ALES sınav giriş yerleri! KIZILCIK ŞERBETİ fragmanı yayınlandı mı? Umut, Nursema'yı aldattı mı? Son bölümde ne oldu? İzmir Cuma namazı saat kaçta? İzmir Cuma selası ne zaman okunacak? 19 Nisan Cuma İzmir cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 19 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETLERİ || Sandık görevlisi ücretleri ne zaman yatacak? Aşkım Kapışmak kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Aşkım Kapışmak kaç yaşında, nereli? Aşkım Kapışmak biyografisi! DGS sınav yerleri ne zaman belli olacak 2024? DGS sınavı ne zaman? 2024 DGS başvuruları ne zaman?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title