Haberler

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Açıklaması

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ekonomilerin büyüdükçe güçlü sigortacılık sistemine ihtiyaç duyduğunu belirterek, "Modern dünyada ekonomiyi büyütmenin, ticareti arttırmanın temel unsuru sigorta sistemidir. Hatta sigortacılık sektörünün büyümesi, ekonomik büyümenin önünde olmak zorundadır" dedi.

TOBB sigorta eksperleri icra komitesi seçiminde konuşan Hisarcıklıoğlu, sigorta sektörünün gelişimine ve sigorta eksperlerinin sorunlarına şlişkin açıklamalarda bulundu. Sigorta eksperlerinin ve sektörün son 7 yılda önemli işler yaptığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, "Diğer sektörlere rol model olan bir yapıyı kurup mesleki disiplinin ve mesleki eğitimin nasıl en iyi şekilde sağlanacağını herkese gösterdiniz. Ticari kültürümüzdeki çok önemli bir mekanizmayı yeniden canlandırdınız" diye konuştu.

TOBB olarak yurt içi ve yurt dışında eksperlerin başarılarını anlattıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, insan kalitesini geliştirmek ve mesleki disiplini sağlamak isteyen tüm sektörlerin sigorta eksperlerini örnek aldığını söyledi.

Ekonomilerin büyüdükçe güçlü sigortacılık sistemine ihtiyaç duyduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Modern dünyada ekonomiyi büyütmenin, ticareti arttırmanın temel unsuru sigorta sistemidir. Hatta sigortacılık sektörünün büyümesi, ekonomik büyümenin önünde olmak zorundadır. Çünkü ticaret risk demektir. Risk olmadan kazanç olmaz. Ekonomiler büyüdükçe, rakamlar büyüdükçe de risk alma kabiliyeti azalır.

Kendinizden pay biçin. Cebinizdeki 10 lirayı, kazanç vadeden her yatırım için riske atarsınız. Çok titiz davranmazsınız. Ama cebinizdeki para 10 lira değil de 10 bin liraysa, oturur düşünürsünüz. Kolay kolay riske atmazsınız. İşte bu nedenle ekonomiler büyüdükçe, bu riski azaltacak olan sigorta sisteminin de hızla büyümesi gerekir. Sigorta sistemi büyüsün ki yatırımlar devam etsin, tüketim devam etsin, ticaret devam etsin. Sigortacılık bu işin olmazsa olmazı" ifadelerini kullandı.

- "Kişi başına düşen sigorta primi rakamlarına baktığımızda, Türkiye ile dünya ortalaması arasında uçurum olduğunu görüyoruz"

Türkiye'de sigortacılık hizmetinin dünya standartlarına ulaşmasına rağmen vatandaşın ilgisinin ve rakamların dünyanın çok gerisinde kaldığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Bu sistem zaman içinde çok gelişti. Ticaretin bel kemiği sigortacılık haline geldi. Dünyada firmaların neredeyse tamamı, ve bireylerin pek çoğu sigortasız adım atmaz hale geldi. Ancak kişi başına düşen sigorta primi rakamlarına baktığımızda, Türkiye ile dünya ortalaması arasında uçurum olduğunu görüyoruz. 2012'de Türkiye'de sigorta şirketlerine yatırılan prim miktarı kişi başına 144 dolar. Dünya ortalaması ise 655 dolar yani bizim 5,5 katımız.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ortalamasına baktığımızda durumumuz daha vahim. OECD ortalaması 3 bin 500 dolara yakın. Yani Türkiye'den 25 kat daha fazla. Çok açık söylüyorum, eğer 2023 hedeflerine ulaşacaksak, yani ekonomiyi büyüterek her vatandaşımızı bugünkünden tam 2,5 kat daha zengin hale getireceksek, sigorta bilincini yaygınlaştırmak zorundayız. Rakamları OECD ortalamasına yakın bir seviyeye çekmek zorundayız."

TOBB'un Sigortacılık Kanunu kapsamında yaptığı çalışmalara değinen Hisarcıklıoğlu, bu kapsamda önemli çalışmalar yapıldığını belirterek, "Bir ilki gerçekleştirdik. Vatandaşların, firmaların kendi eksperlerini kendilerinin seçmesinin önünü açtık. Böylece her eksper kendi beceri ve kabiliyetini gösterebilme fırsatı buldu. Bu kapsamda eksper atama sistemi, rapor yazım sistemini sizlerle birlikte faaliyete geçirdik. Sistemi internet ortamına taşıyarak, tüm sistemi daha hızlı ve daha şeffaf hale getirdik. Sizlerin yıllardır talebiniz olan taban ücret tarifesi için her kesimle çok ciddi çalışmalar yaptık. Amacımız yaptığınız hizmetin kalitesini artırırken, sizlerin de işinizin karşılığını en adil şekilde almanız" şeklinde konuştu.

- Sektörde yaşanan problemlere ciddiyetle yaklaşarak yüzde 80-90 oranında çözüm sağlıyoruz"

Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Ahmet Genç de sigortacılık seköründe yaşanan gelişmelere dikkati çekti. 2003 yılında sigorta eksperliğinin devam edip etmemesinin tartışıldığını ifade eden Genç, 2007 yılında çıkan sigorta eksperleri icra komitesinin hayata geçirmesine yönelik kanunun sigorta eksperliği mesleğini kurumsallaştığını söyledi.

Sektörde yaşanan problemlere ciddiyetle yaklaşarak yüzde 80-90 oranında çözüm sağladıklarını anlatan Genç, bireysel emeklilik sektörü ve sigortalılık oranının arttırmaya yönelik önemli çalışmala yapıldığını kaydetti.

Konuşmaların tamamlanmasının ardından Türkiye çapında faaliyet gösteren sigorta eksperleri, yeni dönemde kendilerini TOBB sigorta eksperleri icra komitesinde temsil edecek olan icra komitesi üyelerini seçmek üzere sandık başına gitti.

2009 yılında ilk kez gerçekleştirilen seçimler sonucu göreve başlayan icra komitesinin görev süresinin bitmesi üzerine, ikinci kez sandık başına gidecek olan sigorta eksperleri dört yıl süre ile görev yapacak icra komitesinin yeni üyelerini seçecek. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title