Haberler

TMO'nun Mısır Fiyatlarını Geç Açıklamasına Tepki

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) mısırda müdahale alım fiyatlarını hasadın yarısının tamamlandığı bir zamanda açıklamasını eleştirdi.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) mısırda müdahale alım fiyatlarını hasadın yarısının tamamlandığı bir zamanda açıklamasını eleştirdi.

TMO'nun fiyatları açıklamada geç kaldığını belirten Karademir, bu yüzden 6 milyon 500 bin tonluk Türkiye üretiminin yüzde 20'sinin gerçekleştiği Çukurova topraklarında çiftçinin elindeki mısırı düşük fiyatlarla tüccara satmak zorunda kalmasından yakındı. Fiyatların sadece açıklamakla kalmasının yeterli olmayacağını belirten Karademir, "TMO'nun fiyatları geç açıklaması kesinlikle çiftçinin aleyhine olmuştur. 15 günde çiftçi ova topraklarında hasat ettiği ürününü tüccara düşük fiyatlarla satışı gerçekleşirdi. En geç 15 Ağustos'ta müdahil alım yapması gerekiyordu. Aynı zamanda müdahil alım fiyatlarının açıklanmasıyla kalınmayıp, alımların da başlaması gerekiyordu. Hasadın yüzde 50 'si gerçekleştikten sonra fiyatın açıklanması üreticiye hiçbir şey kazandırmadı. Bu durum tüccarın işine geldi" dedi.

'FİYATLAR ŞİŞİRİLMİŞ'

TMO'nun açıkladığı rakamların şişirilmiş olduğunu da kaydeden Karademir, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Kaldı ki ton maliyeti 675 lira olan ürüne 725 TL açıklama yapılmış. Bütün üreticilerin hepsine verdiği desteklemelerin tamamını ortaya koyunca buğdayda da aynısı yapıldı. Buğdaydaki desteklemeyi döndüler yine aynı desteklemeyi mısır üzerine koydular. Üretici açısından 725 lira yeterli değildir. Çukurova bölgesinde mısır ekilen alanlarda bu yıl ciddi bir verim artışı yok aksine ilkbahar mevsiminin mısır ekim döneminde havaların yağışlı geçmesi nedeniyle ve ayrıca temmuz ayı ortalama sıcaklığının yüksek olması nedeniyle bölgemizde artış yok aksine azalış var. Geçen yıla göre yüzde 10-15 azalış görülüyor." - Adana

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ziraat Mühendisleri Odası Toprak Mahsulleri Ofisi Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (1)

Rahmi Çavuş:

ya arkadaş yok mudur bu işin uzmanı. Bundan 3 hafta kadar önce mısırda yüzde 20 rekolte artışı beklendiği ni söyleyen sektör temsilcileri vardı. Karar verin arttı mı eksildi mi?

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title