Haberler

TMO'dan "Mısır Alımı"Na İlişkin Açıklama Açıklaması

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), mısır üretimi yapılan bölgelerdeki tüm işyerlerinde 18 Ağustos itibariyle mısır alımına başlanacağını belirterek, bu yıl için mısır müdahale alım fiyatının ton başına 680 lira olarak belirlendiğini bildirdi.

TMO'dan yapılan yazılı açıklamada; geçen yıl mısır alımlarına 12 Ağustos'ta başlandığı, 139 alım noktasında aldığı 1 milyon 373 bin 444 ton mısır karşılığında, üreticilere 837 milyon lira ödeme yapıldığı, ayrıca 18 bin 305 ton emanet alım gerçekleştirildiği anımsatıldı.

TMO'nun bugüne kadar mısır ekiliş durumu, bitki gelişimi, üretim durumu ve ürün maliyeti gibi birçok konuda çalışmalar yaptığı ve bu suretle elde edilen verileri de alım politikalarının oluşturulmasında dikkate aldığı ifade edilen açıklamada, Türkiye'de 2014 dönemi mısır hasatının, 31 Temmuz itibariyle Çukurova ve Amik Ovası'nda başladığı, bugün itibariyle yüzde 2,6 seviyelerine ulaştığı duyuruldu.

Bu yıl mısır alımlarında izlenecek politikalara ilişkin de bilgi verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"TMO, mısır üretimi yapılan bölgelerdeki tüm iş yerlerinde 18 Ağustos 2014 Pazartesi günü itibariyle mısır alımına başlayacaktır.

Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı üreticiler, belgelerindeki üretim miktarının tamamını peşin satabilecek veya emanete bırakabileceklerdir.

ÇKS Belgesi olmayanlar ise üreticiden aldığını belgelemek kaydıyla TMO depolarına emanete bıraktıkları ürünlerini, 1 Ocak-31 Mayıs 2015 tarihleri arasında TMO'ya satabileceklerdir.

TMO, üreticilerimizin işyerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla geçen yıl olduğu gibi 2014 yılında da mısır alımlarını randevulu olarak yapacaktır. Randevusuz alım yapılmayacaktır.

Randevular, randevu.tmo.gov.tr, www.randevu.tmo.gov.tr ve www.tmo.gov.tr internet adresleri üzerinden veya TMO işyerlerinden alınabilecektir."

Pazar günleri hariç alım yapılacak

Pazar günleri hariç haftanın 6 günü alım yapılacağı ifade edilen açıklamada, emanet alımların, geçici alım merkezleri dahil, boş depo kapasitesi olan tüm iş yerinde gerçekleştirileceği bildirildi.

Ürünlerini TMO depolarına emanete bırakan üreticilerin, talepleri halinde makbuz senediyle TMO'dan yüzde 30 avans alabileceği veya anlaşmalı bankalardan kredi kullanabileceği belirtilen açıklamada, ÇKS belgesi olmayanların ise anlaşmalı bankalardan makbuz senediyle yalnızca kredi kullanabilecekleri kaydedildi.

Bu yıl ürün bedellerinin, ürünün TMO'ya teslim tarihinden itibaren 30 gün içerisinde üretici banka hesaplarına aktarılacağı bildirilen açıklamada, ürününü anlaşmalı bankalardan (Ziraat Bankası, Halkbank, Akbank, ING Bank, Garanti Bankası, Yapı Kredi Bankası, Denizbank, TEB, Albaraka Türk ve İş Bankası) alınan ürün kartı ile teslim eden üreticilere ise 30 gün yerine, 10 gün içerisinde ödeme yapılacağı ifade edildi.

Müdahale alım fiyatı ton başına 680 lira

TMO müdahale alım fiyatı belirlenirken, üretim miktarı, maliyet, iç ve dış piyasa fiyatları, enflasyon, refah payı, üretimin sürdürülebilirliği ve kamuoyu beklentilerinin dikkate alındığına işaret edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"2013 yılında, 640 TL/Ton olarak açıklanmış olan mısır müdahale alım fiyatı, 2014 yılında ton başına 680 TL olarak belirlenmiştir. Bu fiyata ilave olarak geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 40 TL/Tonluk primin yanında gübre, mazot ve toprak analizi gibi destek ödemelerine 2014 yılında da devam edilecektir. 680 TL/Ton olarak belirlenen müdahale alım fiyatı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca verilen 55 TL/Ton prim ve diğer desteklerle birlikte 735 TL/Tona yükselmektedir." - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Toprak Mahsulleri Ofisi Çukurova Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title